ΙΟΣ-KΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΝΕΝ -ΗΞΕΡΑΝ ΠΩΣ ΔΙΑΓΝΩΣΜΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΥ

 

 

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για τα 14 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Ραφήνα, σε νεαρής ηλικίας άτομα που ταξίδευαν με πλοίο από την Ίο.

 
 

Ίος / Σοβαρά ερωτήματα για το πώς μπήκαν στο πλοίο της γραμμής πάνω από 70 ύποπτα κρούσματα

Ο Αντώνης Νταλακογιώργος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha κατήγγειλε πως γνώριζε τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και ο ΕΟΔΥ για τα 14 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα πριν καν αναχωρήσει από την Ίο το πλοίο, ωστόσο με παρέμβαση του υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε να ταξιδέψουν κανονικά στη Ραφήνα. Ο Αντώνης Νταλακογιώργος επισήμανε μάλιστα πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει τα παιδιά αυτά που επιβεβαιώθηκαν ως κρούσματα δεν απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είπε ότι βρέθηκαν θετικοί και δυο μέλη του πληρώματος, που σύμφωνα με τον ίδιο κόλλησαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ανέφερε επίσης ότι τόσο το πλήρωμα όσο και οι επιβάτες είχαν άγνοια το ταξίδι των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

 

«Κατά την άφιξη του πλοίου (σ.σ. στη Ραφήνα), κατά τη δική μας πληροφόρηση, 17 κρούσματα βρέθηκαν μετά από έλεγχο του κλιμακίου του ΕΟΔΥ. Η εταιρεία γνώριζε ότι οι επιβάτες αυτοί που ανήλθαν στο πλοίο από την Ίο είναι επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και με παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας τούς έφεραν πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

 

«Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Δεν δέχομαι, όμως, καμία αμφισβήτηση όσον αφορά στην εγκυρότητα της καταγγελίας. Έχω μάλιστα την εντύπωση ότι τα παιδιά που είχαν μολυνθεί δεν είχαν απομονωθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού» συμπλήρωσε.

 

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι για τα κρούσματα γνώριζε και ο ΕΟΔΥ. «Ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε να απομονωθούν τα άτομα αυτά, αλλά τελικά δεν έγινε» τόνισε.

Τέλος μίλησε και για τα δύο κρούσματα στο πλήρωμα, λέγοντας: «Ανάμεσα τους ήταν και 2 μέλη του πλοίου. Δεν ξέρω αν κόλλησαν στο ταξίδι. Είναι το πιθανότερο. Δεν ήταν σε γνώση τους όλο αυτό στο πλήρωμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Να απολογηθούν οι υπαίτιοι της εγκληματικής και ντροπιαστικής ανευθυνότητας

«Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους ασθενείς κορονοιού που έφτασαν με πλοίο της γραμμής από την Ίο στη Ραφήνα, και έχουν γίνει από τη μεγαλύτερη ναυτεργατική ένωση της χώρας, είναι εξοργιστικές και αναδεικνύουν το μέγεθος της ανευθυνότητας του “επιτελικού” κράτους Μητσοτάκη» σχολιάζουν οι τομεάρχες Υγείας και Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως σημειώνουν, «οι πολίτες και πρέπει άμεσα να ενημερωθούν, χωρίς μισόλογα, για το συγκεκριμένο περιστατικό:

  • Αν όντως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνώριζε ότι ανάμεσα σε όσους επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο, από Ίο για Ραφήνα, συμπεριλαμβάνονταν και συμπολίτες μας- επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού- και παρόλα αυτά έδωσε εντολή μετακίνησης χωρίς σαφές πρωτόκολλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
  • Αν όντως ήταν σε γνώση του ΕΟΔΥ ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες είναι φορείς του ιού και παρόλα αυτά ενέκρινε την μετακίνησή τους με πλοίο της γραμμής, οφείλει να ενημερώσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση την κοινή γνώμη για το ποια πρωτόκολλα ακολουθήθηκαν σε αυτή την περίπτωση και με τι γνώμονα πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.
  • Οι ηγεσίες του ΥΝΑΝΠ και του Υπουργείου Υγείας πρέπει τώρα να δώσουν αναλυτικές απαντήσεις για το ποιος είναι τελικά ο κρατικός σχεδιασμός για την ασφαλή μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από τη νησιωτική χώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να προφυλάσσει τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ταξιδιώτες και τους ίδιους τους νησιώτες;

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει «ανέμελα», ασυντόνιστα και ανεύθυνα, προκαλώντας, για μια ακόμη φορά, αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας. Αν όσα καταγγέλλονται, αληθεύουν, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό: «με άνωθεν εντολές» τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των νησιωτών, των ασθενών, των επισκεπτών και των ναυτικών που εργάζονται στα πλοία της γραμμής.

Οφείλουμε, τέλος να υπενθυμίσουμε στο «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη, πως το εν λόγω ρεπορτάζ κάνει τον κύκλο των ειδήσεων και η επιπολαιότητά του, ξανά, δυσφημεί τα νησιά μας, τον ελληνικό Τουρισμό αλλά και το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας, στην πιο κρίσιμη σεζόν, για την οικονομία και τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Σήμερα πρέπει να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις και να απολογηθούν οι υπαίτιοι αυτής της εγκληματικής και ντροπιαστικής ανευθυνότητας» καταλήγουν Ανδρέας Ξανθός και Νεκτάριος Σαντορινιός”.

 

ΠΗΓΗ: https://www.avgi.gr/koinonia/391148_kataggelia-bomba-ixeran-gia-ta-kroysmata-alla-toys-eferan-me-parembasi-toy 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *