ΙΜΠΗΣ: ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ

Ο Κοσμήτορας του ΑΠΘ κ. Παυλίδης

Ο Κοσμήτορας του ΑΠΘ κ. Παυλίδης

Μπορεί το ακροατήριο να ήταν λίγο, αλλά οι επιστήμονες που δημιούργησαν και απαρτίζουν –εντελώς αφιλοκερδώς- το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως το νησί έει ως επικουρία μια εκπληκτική ομάδα κορυφαίων επιστημόνων. Απών ήταν μόνο ο Ομότιμος Καθηγητής και Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Μιχάλης Φυτίκας, αλλά η διάλεξη στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο ήταν για μια ακόμα φορά πλήρης, ουσιαστική και εμπεριστατωμένη. «Η έλλειψη ενημέρωσης, δημιουργεί μύθους», είπε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, προλογίζοντας την εκδήλωση, ενώ έκανε και σύντομη αναφορά για την οργάνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Ο Καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, έκανε μια σοβαρή ενημέρωση για το σεισμολογικό στάτους του Αιγαίου, αλλά όπως ήταν φυσικό εστίασε στο πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το νησί του Ιονίου απέκτησε τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό στη χώρα και για αυτό, παρά το ισχυρό πλήγμα και τις ζημιές που έγιναν, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή απώλειες ζωών. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη επαρκούς εκπαίδευσης και προετοιμασίας του πληθυσμού –κυρίως μέσα από τα σχολεία- προκειμένου τα σεισμικά φαινόμενα να περνούν χωρίς δραματικές συνέπειες. «Μας έχετε στη διάθεσή σας, εκμεταλλευτείτε μας» ήταν η κοινή δήλωση του ομιλητή, αλλά και των υπολοίπων επιστημόνων.

 

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ… ΑΦΡΙΚΗ

 

Ο Καθηγητής Κ. Παπα΄ζαχος μιλάει για τους σεισμούς.

Ο Καθηγητής Κ. Παπαζάχος μιλάει για τους σεισμούς.

Ο κορυφαίος Ηφαιστειολόγος κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, έκανε εκτενή αναφορά στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, σημειώνοντας πως τόσο οι Καμένες, όσο και ο Κολούμπος, δεν παρουσιάζουν τίποτα το αξιοσημείωτο. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2011, αρχές 2012, υπήρξε μια διέγερση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά σήμερα επικρατεί πλήρης ραθυμία. Ακόμα και μια νέα διέγερση στο μέλλον όμως, δεν πρόκειται να δώσει φαινόμενα εντονότερα από αυτά του 1925 ή 1950, καθώς μια έκρηξη όπως η Μινωική (1613 π.χ +ή- 13 χρόνια), αναμένεται σε περίπου 15.000 χρόνια. Τότε μάλιστα, ενδεχομένως η Σαντορίνη να βρίσκεται στην Αφρική, καθώς μετακινείται περίπου 3,5 εκατοστά το χρόνο.

Η τρίτη παρουσίαση, αφορούσε στην «Κόκκινη Παραλία» που μετά τη μικροκατολίσθηση του καλοκαιριού, παραμένει κλειστή. Ο Κοσμήτορας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Παυλίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Βασίλης Μαρίνος, παρουσίασαν όλα τα δεδομένα, παραπέμποντας όμως στις τοπικές αρχές την απόφαση για την επαναλειτουργία του σπουδαίου αξιοθέατου της Σαντορίνης. Όπως όμως δήλωσε ο Δήμαρχος στον Top Melody104.9 FM, μέχρι το Πάσχα θα έχουν  κατατεθεί οι προτάσεις για την αποτροπή του φαινομένου και θα γίνουν οι πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις.