ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ» ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ» ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

 

Οικοδεσπότης της έκθεσης ήταν ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Ιάκωβος Ζώρζος (πρώτος από αριστερά).

Οικοδεσπότης της έκθεσης ήταν ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Ιάκωβος Ζώρζος (πρώτος από αριστερά).

Επιτυχημένα ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής του Γρηγόρη Κουσκουρή που πραγματοποιήθηκαν στον κομψό εκθεσιακό χώρο της πλατείας του Πύργου. Ο δραστήριος νέος καλλιτέχνης, παρουσίασε μια σειρά από «κουζινικά» που εκτός από την πρωτοτυπία του υλικού (μάρμαρο διαφόρων τύπων από όλη την Ελλάδα) διακρίνονται για τη λιτότητα, αλλά και την τόλμη της φόρμας τους. Κάποια από αυτά, έχουν και χρηστική διάσταση- όπως οι εκπληκτικές δαντελένιες φρουτιέρες ή οι μαρμάρινες επιφάνειες κοπής- ενώ άλλα – όπως τα μαχαίρια από μαύρο μάρμαρο Λειβαδιάς- οδηγούν το φιλότεχνο στην εικαστική αντιμετώπιση αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο σπουδαίος ζωγράφος – και Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας- κ. Χριστόφορος Ασιμής, χαρακτήρισε νέο-ντανταϊστική την εικαστική προσέγγιση του Κουσκουρή, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα Ready-made έργα του Μαρσέλ Ντυσάν, που με «καλλιτεχνική αυθαιρεσία», αναγόρευε αντικείμενα της καθημερινότητας σε τέχνη. (σ.σ. ένα από τα πλέον διάσημα έργα του Ντυσάν, έχει τον τίτλο «Fountain» και δεν ήταν παρά ένας ουρητήρας με την υπογραφή του Γάλλου στην καταγωγή, αλλά που δημιούργησε στην Αμερική, καλλιτέχνη).  «Είναι άξιο θαυμασμού το πώς ένα υλικό μπορεί να μετουσιωθεί και να μας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασιμής, εγκαινιάζοντας την έκθεση.

 

 

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗkoouskouriskoyzinikaegainia2

 

 

Αλλά το σημαντικό με τον Γρηγόρη Κουσκουρή, δεν είναι μόνο η πρωτότυπη εικαστική του ματιά, αλλά και η δυνατή στόφα του γνήσιου και επιδέξιου μαρμαροτεχνίτη που διαλέγεται με το παρελθόν.  Για  παράδειγμα, ένα βαρύ, κομψό, αλλά και λειτουργικό μαρμάρινο γουδί που εκθέτει θα μπορούσε να έχει προέλθει, από την ανασκαφή του Ακρωτηρίου, όπως επίσης και οι καλαίσθητοι πέτρινοι λύχνοι.  Επίσης, η στιλπνή επιφάνεια και η επιδέξια φόρμα, κάποιων κουζινικών  μπορούσαν να αποτελούν φετίχ ενός Λούκουλλου, που δεν θα του αρκούσε μόνο η ευωχία των πλούσιων εδεσμάτων, αλλά και η «σπάταλη στίλβη» της τέχνης στα περιώνυμα δείπνα του. Γεγονός, είναι πάντως, πως ο Τηνιακός στην καταγωγή, αλλά πολιτογραφημένος Θηραίος, καλλιτέχνης, δίνει συνεχή δείγματα στιβαρού τεχνίτη και ανήσυχου δημιουργού. Ο ίδιος στη σύντομη ομιλία του φρόντισε να ευχαριστήσει τον –πολύτιμο όπως είπε- βοηθό του Νταν, ο οποίος παρακολούθησε με σεμνότητα τα εγκαίνια μαζί με την οικογένεια Κουσκουρή.

Οικοδεσπότης της έκθεσης ήταν ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Ιάκωβος Ζώρζος, ενώ ανάμεσα στους παριστάμενους διακρίναμε τους : Αναστάσιο- Νικόλαο Ζώρζο Δήμαρχο Θήρας, τον Εκδότη- Διευθυντή των «Θηραϊκών Νέων» και Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Ε.Α. Λιγνό και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πύργου κ. Ευάγγελο Νομικό. Ήταν επίσης  ο «πατριάρχης των σεφ της Σαντορίνης» κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Διευθυντής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Ματθαίος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης και Διευθυντής του Γυμνασίου Φηρών κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, η ζωγράφος κ. Ειρήνη Δρόσου, η συγγραφέας κ. Λέλλα Μαγγανάρη και πολλοί ακόμα.

Η έκθεση που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Έτους Γαστρονομίας 2013» θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι 10:00-13:00 και 18:00-20:00, καθημερινά.