ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΜΙΣΘΟΥΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

“Η Σαντορίνη απαντά στα «κενά» του υπουργείου μεταφορών με ίδρυση διευρυμένου σωματείου

  • Ιδρύθηκε επιτέλους το Σωματείο Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό (Σ.Ε.Ο.Ο.)Σαντορίνης.

 

 

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 συναντήθηκαν οι ιδιοκτήτες των γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό (τα γνωστά σε όλους μας βανάκια και limo), στο πολυ-χώρο Apollo στο αεροδρόμιο Σαντορίνης. Σκοπός της συνέλευσης ήταν η ίδρυση ενός σωματείου, προκειμένου ο μεγάλος αυτός επαγγελματικός κλάδος αφενός να μην αποτελεί πλέον το «σάκο του μποξ» στα όσα σχετίζονται με τις εν γένει μεταφορές και εκμισθώσεις οχημάτων στο νησί και αφετέρου να παρέχει την ασπίδα προστασίας στα εκατοντάδες πλέον συνασπισμένα μέλη του.

Την δημόσια συζήτηση συντόνισαν οι οικοδεσπότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις ομιλίες τους μέσα σε κλίμα απόλυτης αλληλεγγύης και ομοψυχίας. Αυτό αποτυπώθηκε άλλωστε και από την νηφαλιότητα και σύμπλευση με την οποία εξελίχτηκε η τρίωρη αυτή συνάντηση.

 

 

Την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Παναγιώτης Μπακοθανάσης ιδιοκτήτης του Omega Travel, ο οποίος ανέλυσε σ τους παρευρισκομένους την θεματική ατζέντα.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης του Platinum Travel. Ο κ. Ιωαννίδης εστίασε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ζητήματα που καλείται πλέον το νέο-ιδρυθέν σωματείο να αντιμετωπίσει δυναμικά και συλλογικά.
Στη συνέχεια ο κ. Βασίλης  Μπέλσης ιδιοκτήτης του Dandelion Travel ενημέρωσε τη συνέλευση για τις θεσμικές αρμοδιότητες που δύναται να έχει ένα νόμιμα θεσμοθετημένο σωματείο, όπως βέβαια και το Σ.Ε.Ο.Ο. Σαντορίνης.

 

 

Την ενότητα των ομιλιών έκλεισε ο κ. Βασίλης Κασιμάτης ιδιοκτήτης του Santorini Executive Travel Ι.Κ.Ε.
Ο κ.Κασιμάτης και λόγω της ετέρας επαγγελματικής του  ιδιότητας ως δημοσιογράφος και εκδότης της τοπικής εφημερίδας (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ),  ξεδίπλωσε την ομιλία του ξεκινώντας από την ιστορική αναδρομή και το πως νομοθετήθηκε αρχικά ο ν.4093/12 από την τότε υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη το 2012, ενέργεια η οποία θεσμοθετήθηκε προκειμένου να καλύψει το τεράστιο κενό του μεταφορικού όγκου, καθώς τα ταξί δεν ήταν πλέον αρκετά ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες.

 

 

Παραδειγματικά αναφέρεται, ότι για το νησί της Σαντορίνης υπάρχουν 39 ταξί για να καλύψουν τις ανάγκες 40.000 κατοίκων και 205 χιλιάδων τουριστών. Καθίσταται σαφές ότι ο αριθμός των υφιστάμενων ταξί δεν καλύπτει ούτε το 10% των αναγκών!
Έτσι και με τη λύση της τρίωρης ή μισάωρης μίσθωσης ενός ι.χ.ε. οχήματος «διεσώθη» ο τεράστιος όγκος των μεταφορών των 32 εκατομμυρίων σήμερα επισκεπτών της χώρας μας, νομοθετώντας το νόμο με τις λοιπές τροπολογίες, περί των εκμισθώσεων οχημάτων με οδηγό και κατά τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολούθησαν και περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τη νομολογία που διέπει τον επαγγελματικό αυτό κλάδο των εκμισθωμένων οχημάτων με οδηγό, όπου σημειωτέον λειτουργεί ως υποσύνολο τριών μεγαλυτέρων υπερσυνόλων, ήτοι :
α) τουριστικών γραφείων, β)γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων και γ)ξενοδοχειακών μονάδων.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε δημόσια ανοιχτή διαλογική συζήτηση με τα μέλη και στη συνέχεια υπογράφτηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη του σωματείου και η εκλογή της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και του προεδρείου της.

 

 

Δια την ανάτασης της χειρός ψηφίστηκε το 5μελές προεδρείο, που πρωταρχικό στόχο έχει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής του σωματείου στο ειρηνοδικείο Θήρας και στο Πρωτοδικείο Αθηνών και να μεριμνήσει  για τα πρώτα προβλήματα που αναφέρθηκαν στην συνέλευση, ζητήματα που κυρίαρχα αφορούσαν τις σχέσεις των επαγγελματιών του κλάδου με την νέο-εισαχθείσα ηλεκτρονική πλατφόρμα (ανάρτησης συμβάσεων).  Παραδειγματικά αναφέρθηκε η ελάχιστη χρέωση στις μισάωρες ή τρίωρες εκμισθώσεις. Πρόκειται για διατίμηση παρεχόμενης υπηρεσίας, όπου αφενός αντιτίθεται στις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έχει καταργηθεί η διατίμηση) και του ελευθέρου εμπορείου. Επιπλέον τα άδικα πρόστιμα (3.000€) που βεβαιώθηκαν σε εργαζόμενους των εταιριών αυτών χαρακτηρίστηκαν από το σωματείο ως αδικοπραξία, σημείο που το Σ.Ε.Ο.Ο. Σαντορίνης θα δώσει τη «μάχη» των συλλογικών ενστάσεων.

Ακολούθησε η ψηφοφορία, η οποία όρισε ως μέλη του προεδρείου τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

Κασιμάτης  Βασίλης (πρόεδρος)
Ιωαννίδης  Κωνσταντίνος (αντιπρόεδρος)
Μπακοθανάσης  Παναγιώτης (ταμίας)
Μπέλσης  Βασίλης (γραμματέας)
Δούκας   
Nικόλαος (τακτικό μέλος)
Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου διορίστηκε ο δικηγόρος κ. Άρης  Χλωρίδης.

Τα μέλη του σωματείου δεσμεύτηκαν για τα εξής: Την συλλογική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του Σ.Ε.Ο.Ο. Σαντορίνης σε πάγια αιτήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία μεταφορών και τουρισμού και αφετέρου τη τήρηση της νομιμότητας. Επικουρικά θα παρέχεται από το σωματείο η πλήρη ενημέρωση στα μέλη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αδικοπραξίες όπως τα πρόσφατα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω της μη εναρμόνισης των ιδιοκτητών με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν ήταν στο σύνολό τους, ενήμεροι. Λοιπά ζητήματα που ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τα μέλη λόγω μιας ανακόλουθης με τη πραγματικότητα νομοθέτησης, είναι στη βασική θεματική ατζέντα των μελών σε πρώτη φάση.

 

 

«Είμαστε σίγουροι ότι το παράδειγμα (μοντέλο) της Σαντορίνης θα ακολουθήσουν και άλλα νησιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Brand name του νησιού μας έχει ένα τεράστιο ειδικό βάρος καθώς η Σαντορίνη φιγουράρει εδώ και μια δεκαετία στις πρώτες 5 θέσεις των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να εξετάσει με απόλυτο σεβασμό η Πολιτεία, με την οποία θα βρεθούμε οσονούπω ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας όχι μόνο στο νησί του ηφαιστείου αλλά και σε όλη τη χώρα. Για αυτό το λόγο καλούμε και τα ήδη υπάρχοντα σωματεία σε Αθήνα, Κρήτη (και όπου αλλού αν υπάρχουν) να έρθουν σε επαφή μαζί μας, ώστε να δομήσουμε τα «ψηλά τοίχοι περιφρούρησης» των γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Κασιμάτης στο τέλος της συνέλευσης.

 

 

Τέλος το τακτικό μέλος του προεδρείου κ. Νίκος Δούκας ανέφερε ότι: «το σωματείο μεταξύ πολλών άλλων αρμοδιοτήτων, θα φροντίζει και για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία του κλάδου, στοιχείο που θα βάλει και πολλά πράγματα στη θέση του, έτσι ώστε και οι φίλοι αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες ταξί να ξεχωρίζουν ως επαγγελματικός κλάδος, αλλά και να γνωρίζουν και τα όρια τους. Εμείς δεν δημιουργήσαμε το σωματείο για να προκαλέσουμε αντιπαλότητες με κανένα κλάδο και σεβόμαστε τους φίλους επαγγελματίες, όλων των συναφών κλάδων. Όμως και οι λοιποί σχετιζόμενοι κλάδοι θα πρέπει να σέβονται το κόπο και την ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ εργασία των μελών μας στο μέγιστο βαθμό

Τις προσεχείς ημέρες δημιουργείται και η επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου με διεύθυνση www.seoos.gr  (είναι ήδη υπό κατασκευή). Από εκεί θα λαμβάνονται όλες οι ενημερώσεις, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και λοιπή πληροφόρηση προς πάσα ενδιαφερόμενο.

Το προσωρινό τηλέφωνο  επικοινωνίας  του σωματείου είναι: 6970669218 κ. Μπέλσης  Βασίλης (γραμματέας).
Για Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου  Οχημάτων με Οδηγό (Σ.Ε.Ο.Ο.)Σαντορίνης”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *