ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ“Υγεία στα μικρά νησιά, Υδατοδρόμια και Ογκολογικό στη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 

Στα αποτελέσματα της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Υπουργό Υγείας κ. ΜάκηΒορίδη και σε όσα συμφωνήθηκαν, σχετικά με τις δομές υγείας στα νησιά,αναφέρθηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα, ο ΠεριφερειάρχηςΝοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.Υγεία: Κίνητρα για την ενίσχυση των δομών υγείας στα μικρά νησιάΣύμφωνα με όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης, « ο Υπουργός συμφώνησε στιςπαρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τηλειτουργία και την ενίσχυση με πρόσθετα κίνητρα των νησιωτικών δομών υγείας.

Αυτό εντάσσεται σε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο από την αρχή της θητείαςμας, να αναζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των δομών υγείας των μικρών νησιώνκαι να μην ζούμε αυτόν τον παραλογισμό , να αναζητούμε συνέχεια γιατρούς για νατα στελεχώσουν. Ως πρώτη προτεραιότητα έχουμε θέσει τα νησιά μέχρι 500κατοίκους, που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά το μεγάλο πρόβλημα να μένουν χωρίςκανένα γιατρό. Ο Υπουργός συμφώνησε και έδωσε εντολή στον Διοικητή της 2ηςΥΠΕ να συγκεκριμενοποιήσουμε τα κείμενα της τροπολογίας , με την οποία θαμπορέσουν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις μόνο σε νησιωτικούς δήμους και ναέχει συμμετοχή και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

Με τον Υπουργό Υγείας συζητήθηκε επίσης το θέμα των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου. «Προκειμένου να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση τωνχώρων για την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων, μου ζητήθηκε να στηρίξουμετην κατασκευή ενός Αστικού Κέντρου Υγείας. Επ’ αυτού, συμφώνησα βεβαίως μετ ον Υπουργό, από τον οποίον ζήτησα επίσης την παραχώρηση στην ΠΝΑΙ ακινήτου στο νησί της Λέρου για την διήμερη φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

 

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ακόμη γνωστό ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ με τις διορθώσεις που είχε συμφωνήσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος μετά από την μεγάλη διένεξη που είχε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Τοαποτέλεσμα είναι νομίζω το ορθόν» σημείωσε.Υδατοδρόμια: «Βρώμικος πόλεμος και λάσπη χωρίς στοιχεία»Απαντώντας σε θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ, ο κ.Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα ανώνυμα δημοσιεύματα που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΝΑΙ με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, για την κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά.

Ειδικότερα,δήλωσε: «Σε όλη μου την διαδρομή έχω αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη ομάδατοπικών πολιτικών παραγόντων, ένα κομμάτι του τοπικού παραγοντισμού, μαζί μεένα κομμάτι των τοπικών ΜΜΕ, το οποίο με έχει πολεμήσει με νύχια και με δόντιαστις περισσότερες πρωτοβουλίες μου. Θα σας θυμίσω, το τι τράβηξα πριν απόχρόνια, όταν σήκωσα το φορτίο με την Rayanair. Σήμερα, νομίζω πως αν πεικάποιος ότι η Ryanair φεύγει, όλοι θα τρέχουν να την σώσουν, για να μείνει εδώ μετα αεροπλάνα της. Το ίδιο συνέβη με τον ΔΗΦΟΔΩ, όταν πήραμε την πρωτοβουλία που σήμερα μαςδικαίωσε απολύτως. Ακριβώς το ίδιο γίνεται τώρα και με τα υδατοδρόμια. Το ίδιοπολιτικό σύστημα, τα ίδια ΜΜΕ, να κάνουν τον ίδιο βρώμικο πόλεμο, χωρίςκανένα στοιχείο, χωρίς καμία δόση αληθείας. Πετάνε λάσπη, μόνο και μόνο για ναεπιφέρουνε πλήγμα πολιτικό. Δεν θα πετύχουν τίποτα, διότι δεν υπάρχει κάτι για τοοποίο κρυβόόμαστε ή φοβόμαστε τον έλεγχο. Είναι το ίδιο σύστημα και τα ίδια  ΜΜΕ, όπου όταν είχαν τελεστεί εγκλήματα των 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποίαείναι δηλωμένα, κάνανε τις «πάπιες» και δεν είδαν ποτέ τίποτα!.

Τώρα κάναμε μια προγραμματική σύμβαση με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, η οποία αναφέρεται στο ανώτατο ποσό – όπως άλλωστε όλες οι προγραμματικές συμβάσεις – που μπορεί να στοιχήσει στο κάθε νησί, το κάθε υδατοδρόμιο. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει ανατεθεί τίποτα, δεν έχει δαπανηθεί τίποτα. Επαναλαμβάνω: Η πρωτοβουλία μας θα προχωρήσει, τα νησιά μας θα αποκτήσουν υδατοδρόμια και τότε θα γίνει ο οικονομικός απολογισμός για κάθε προγραμματική σύμβαση, με πλήρη οικονομικά στοιχεία για κάθε υδατοδρόμιο . Και τότε, όλοι εκείνοι πουκινούνται με αυτόν τον δόλιο τρόπο, θα έχουν μείνει με το όνειρο ότι θα μπορέσουννα επιφέρουν κάποιο πλήγμα στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αν αυτός ο βρώμικος πόλεμος με είχε φοβίσει, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αυτό το μήνυμα θαέπρεπε να το είχαν πάρει προ καιρού».