ΗΧΗΤΙΚΟ-Ε.ΝΟΜΙΚΟΥ: “Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΤΑΝ ΑΚΡΩΣ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ”

ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ “ΠΟΥΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ”, ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΑΣΥΣΤΟΛΑ

 

 

nomikou-eyh1Δεν είναι σπάνιο, αλλά πάντως παραμένει αξιοπρόσεκτο. Μια ενδελεχής επιστημονική έρευνα, για την οποία όλοι θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες, που επιτέλους στην Ελλάδα γίνεται με τέτοια επιμέλεια, να “κανιβαλίζεται” σε τέτοιο βαθμό από κάποια Μέσα Ενημέρωσης. Ευτυχώς, όχι όλα.

 

Η διακεκριμένη Θηραία επιστήμων και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετέχει εδώ και χρόνια σε ελληνικές και -κυρίως- διεθνείς αποστολές, με σκοπό την εξερεύνηση του υποθαλάσσιου χώρου της Σαντορίνης. Έχει μπει πολλές φορές σε βαθυσκάφος κατεβαίνοντας σε απύθμενα βάθη, έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους της επιστήμης της σε όλον τον κόσμο και κυρίως μεγάλα πανεπιστήμια την θεωρούν σοβαρό και ισότιμο εταίρο στις έρευνές τους.

Τελευταία έρευνα ήταν από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όπου μαζί με τον Καθηγητή Σεισμολογίας κ. Κώστα Παπαζάχο, επέβαιναν στο τελειότερο ωκεανογραφικό σκάφος του κόσμου. Το «Marcus Langseth». Από εκεί και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, έγινε η λεπτομερέστερη και μάλιστα τρισδιάστατη αποτύπωση, του βυθού της Σαντορίνης. Εντοπίστηκαν οι κατεύθυνση και οι πιθανές διακλαδώσεις του λεγόμενου ρήγματος της Αμοργού που προκάλεσε το σεισμό του 1956, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.

Η επιστήμη πλούτισε. Κορυφαία ειδικά περιοδικά, αναμένουν τα πορίσματα αυτής της μεγάλης έρευνας με το όνομα PROTEUS (Plumbing Reservoirs Of The Earth Under Santorini), που πραγματοποίησαν Έλληνες, Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ.

Η κ. Νομικού, έδωσε μια συνέντευξη (δείτε τη εδώ http://www.amna.gr/articlep/134973/Rigmata-pou-pithanos-energopoiithikan-apo-to-seismo-tou-1956-apokaluptontai-apo-nea-chartografisi ) στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εμπεριστατωμένη, με απτά δεδομένα και με τη χαρά πως επιτέλους ερευνάται σε τέτοια λεπτομέρεια ο βυθός της Σαντορίνης, που κατά καιρούς έχει προσελκύσει τους μεγαλύτερους επιστήμονες του πλανήτη. Γιατί;. Μα στη Σαντορίνη, συνέβη η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε το ανθρώπινο είδος. Και σε 15.000 με 20.000 χρόνια, ίσως προκληθεί μια ακόμα αντίστοιχη.

Κάποιοι όμως ανυπομονούν. 15.000 χρόνια, δεν είναι και μικρό διάστημα. Οπότε, είπαν να το συντομεύσουν λίγο. Οπότε, επειδή τα επιστημονικά δεδομένα, δεν τους κάνουν τη χάρη, έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει. Όπως πριν λίγα χρόνια, που ακόμα και ώρα του σεισμού και της έκρηξης, έδιναν κάποια περιθωριακά και ψευδοδημοσιογραφικά σάιτ.

Αν διαβάσετε και ακούσετε την κ. Νομικού, άλλα θα καταλάβετε. Όπως κάθε νοήμων άνθρωπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *