ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ
Είναι επίσης εκπεφρασμένη η άποψη μας ότι τα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα Ενέργειας, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα νησιωτικά οικοσυστήματα και στα ιδιαίτερου κάλλους τοπία τους, υπονομεύοντας κάθε είδους άλλη δραστηριότητα. Γνωστή εξάλλου είναι και η διαχρονική στήριξη μας στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών για την ανάδειξη του μοναδικού ανεκτίμητου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Κυκλάδων, εντός αυτοδιοικητικού και κοινοβουλευτικού πλαισίου αλλά και κυρίως κινηματικά.
Ποια είναι η μέχρι τώρα διαμορφωθείσα κατάσταση στις Κυκλάδες αναφορικά με μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ;
- Δεν υπάρχουν μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των νησιών σε συνδυασμό με τις ενεργειακές ανάγκες τους.
- Δεν υπάρχει εγκεκριμένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο
- Δεν έχει αναθεωρηθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά ως προς τη νησιωτική του διάσταση
- Δεν έχει γίνει μια ευρεία δημοκρατική διαβούλευση με επιστημονικά δεδομένα για τις ΑΠΕ και το συνολικό αντίκτυπο τους.
Αντιθέτως, υπάρχουν
- Δεκάδες αιτήσεις αδειοδοτημένες από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα νησιά και δεκάδες υπό έγκριση ήδη
- Έχουν αδειοδοτηθεί Φαραωνικά αιολικά πάρκα έχουν δρομολογηθεί σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο από το 2013, τα οποία δε συνάδουν ούτε με την κλίμακα και με την αισθητική του νησιωτικού τοπίου, ούτε με την προστασία περιοχών Νatura 2000, ούτε με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ούτε βεβαίως με την προοπτική μια βιώσιμης και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου
- Αυτήν τη βδομάδα, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Απελευθέρωση της Ενέργειας – ΔΕΗ, διευκολύνονται οι πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ ώστε να πάρουν εγγυημένη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί κίνητρο για την ολοκλήρωση και επέκταση των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες!
Σε αυτό το πλαίσιο, το 2019, η κοινωνία της Τήνου, οι τοπικές κοινότητες και σε άλλα νησιά εύλογα εγείρουν σοβαρότατες επιφυλάξεις και αντιδρούν έντονα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή ΑΠΕ με την εξαίρεση της Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου. Όταν οι πολίτες στερούνται ασφάλειας δικαίου και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες ποια είναι ανταποδοτικά οφέλη και οι ζημίες στον τόπο τους, στην ποιότητα ζωής τους και στις οικονομικές δραστηριότητες τους, τότε οι κινητοποιήσεις είναι όχι μόνο εύλογες αλλά και επιβεβλημένες. Και μάλιστα την ίδια ώρα που φαίνεται να εξυπηρετούνται συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.
Εντούτοις, προσπάθειες για ενεργειακή αυτονομία σε μικρή κλίμακα και σε περιορισμένη έκταση, ανάλογη του κάθε νησιού, ή εγχειρήματα με βάση τη κοινωνική οικονομία, καλό είναι να αντιμετωπίζονται με θετικό πνεύμα, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες -εκ των προτέρων γνωστές σε όλους- προϋποθέσεις και τηρούνται και ελέγχονται αυστηρά οι όροι εγκατάστασης και λειτουργίας τους.
Οφείλουμε επίσης ως κοινωνία, από τη σκοπιά της ενεργειακής εξοικονόμησης, να επανεξετάσουμε τα ενεργειακά μας πρότυπα και ενδεχομένως τον ενεργοβόρο τρόπο διαβίωσης μας, όταν μάλιστα άλλα μέρη του κόσμου συνοδεύονται από ενεργειακή φτώχεια και από σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις”.