Η Θήρα στην 65η επέτειο από τον σεισμό του ’56 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

 

     “Σαν σήμερα πριν 65 χρόνια, στις 5.12 το πρωί ,η Σαντορίνη των λίγων κατοίκων και της  μακραίωνης ιστορίας,  έζησε την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στην ιστορία της Ευρώπης. 

 

 

     Τα 7,5 Ρίχτερ που “χτύπησαν” το νησί και ο ισχυρός μετασεισμός 6,9 Ρίχτερ, 12 λεπτά αργότερα σταμάτησαν το ρολόι της ιστορίας , χαράσσοντας στις μνήμες των κατοίκων την εικόνα της καταστροφής. Οι 53 νεκροί, μεταξύ αυτών και παιδιά και οι περισσότεροι από 100 τραυματίες, που χάθηκαν μέσα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων χωριών της αγροτικής και φτωχής Θήρας, ήταν μεταξύ τους φίλοι και συγγενείς . Η ανείπωτη θλίψη από τις ανθρώπινες απώλειες και η απόγνωση  από τις ανεπανόρθωτες υλικές ζημιές έγιναν η αιτία του μαζικού ξεριζωμού των Σαντορινιών από τη γη τους.

 

     Σύντομα όμως, οπλίστηκαν με θάρρος και αποφασιστικότητα και δουλεύοντας  με  αυταπάρνηση ξαναζωντάνεψαν το νησί. Οι Σαντορινιοί πατριώτες και άξιοι εργάτες της ζωής, άλλαξαν τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Οι σκληρά εργαζόμενοι του Εμπορείου, του Καμαρίου, του Βουρβούλου, της Μεσσαριάς, του Καρτεράδου, του Ακρωτηρίου, της Οίας, της Θηρασιάς, του Βόθωνα, των Φηρών και του Ημεροβιγλίου, διατήρησαν ζωντανές τις αξίες και τον πολιτισμό του Τόπου και ανέδειξαν τα νησιά της Θήρας και Θηρασίας σε έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς. 

 

     Στην ιστορική μνήμη αυτού του ευλογημένου Τόπου θα μείνει άσβεστη η ανάμνηση  του τραγικού συμβάντος για να λειτουργεί ως αφετηρία για υψηλότερους στόχους.

 

     Η Δημοτική Αρχή  και ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, τιμούν την σημερινή ημέρα και  υπόσχονται ότι με σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν τότε, θα λαμβάνουν κάθε ενδεικνυόμενο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων των νησιών μας από οποιαδήποτε μελλοντική απειλή.

 

– Η επέτειος του σεισμού του 1956 υπενθυμίζει σε όλους ότι η Θήρα και οι Θηραίοι πολίτες μόνο ενωμένοι επιτυγχάνουν τα μέγιστα”.    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *