ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΥΤ

 

 

 

 

syrmalenios_3_2016«Συμμετοχή στην Ημερίδα της Ε.ΚΥ.Τ. στην Αντίπαρο και συνάντηση στη 2η ΔΥΠΕ με φορείς της Πάρου

Αποφάσεις για άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πάρου

 

Α) Το Σάββατο 11/6, ο Νίκος Συρμαλένιος, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Ημερίδα της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου που έγινε στην Αντίπαρο, επισκέφθηκε καταρχήν το Κέντρο Υγείας στην Παροικιά όπου ενημερώθηκε αναλυτικά από τον διοικητικό διευθυντή Βασίλη Γαβαλά. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο του νέου αεροδρομίου, όπου διαπίστωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εγκατάσταση του κτιρίου καθώς και στα έργα του περιβάλλοντος χώρου.

Στην ημερίδα με θέμα τη “δημόσια υγεία στις Κυκλάδες”, που έγινε στην Αντίπαρο, ο Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε:

“…..Το θέμα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες, αποτελεί το κρισιμότερο ζήτημα των νησιών μας. Η δημόσια υγεία όλα τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε τροχιά κατάρρευσης, ενώ στα νησιά η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΕΣΥ για να σταθεί στα πόδια του, χρειάζεται τουλάχιστον 20.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, εξασφαλίστηκαν για τον Π/Υ του 2016, 300 εκατ. ευρώ επιπλέον, ξεκίνησε η διαδικασία προσλήψεων τόσο μόνιμου ιατρικού αλλά και βοηθητικού προσωπικού, όσο και επικουρικού, παρατάθηκε η υπηρεσία των επικουρικών μέχρι 30/9/2016, ψηφίστηκε ο νόμος με τα κίνητρα παραμονής στα νησιά με επταπλασιασμό των μορίων για τους ειδικευμένους και πενταπλασιασμό για τους αγροτικούς γιατρούς, καθώς και με τη δυνατότητα στήριξης από τους ΟΤΑ με οικονομικό επίδομα, με στέγη και με σίτιση, ενώ ολοκληρώθηκε ο μπλοκαρισμένος από το 2008 διαγωνισμός για την προμήθεια 90 ασθενοφόρων, εκ των οποίων τα 9 διατέθηκαν στο Ν. Αιγαίο. Ήδη έφθασαν τα νέα ασθενοφόρα στην Πάρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη.

Στις Κυκλάδες, η επιλογή μας είναι για τρία νοσοκομεία, της Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης. Για τα δύο πρώτα επίκεινται οι διορισμοί του νέου διοικητή και υποδιοικητή, ενώ απαιτούνται ακόμα σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της στελέχωσης και της λειτουργίας τους. Για τη Σαντορίνη, η έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου είναι επί θύραις, ήδη έχουν προσληφθεί περίπου 130 άτομα όλων των ειδικοτήτων και ξεκίνησε σταδιακά η δοκιμαστική λειτουργία του. Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, υπάρχει μια μικρή βελτίωση κυρίως με στελέχωση αγροτικών γιατρών, αλλά χρειάζεται η διαδικασία να προχωρήσει τάχιστα. Επίσης σχετικά με τις διακομιδές, η δημιουργία ενιαίου κέντρου αεροδιακομιδών υπό την εποπτεία του υπουργείου Άμυνας και του ΕΚΑΒ έχει βοηθήσει, δεδομένου ότι έχουν επιστρατευτεί όλα τα εναέρια μέσα όλων των σωμάτων. Φυσικά, η ριζική λύση για τις Κυκλάδες είναι να εφαρμοστεί γρήγορα η παλιά πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, για τη δημιουργία Περιφερειακού ΕΚΑΒ με έδρα τις Κυκλάδες, που θα διαθέτει τουλάχιστον ένα πτητικό και δύο πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα, έτσι ώστε να μεταφέρονται με ταχύτητα και ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά……”.

Β) Τη Δευτέρα 13/6 πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου στα γραφεία της 2ης ΔΥΠΕ συνάντηση μεταξύ της διοικήτριας Όλγας Ιορδανίδου και του Δημάρχου Πάρου, του Επάρχου, αντιπροσωπείας της Ένωσης Γονέων, του επιστημονικού διευθυντή και του διοικητικού διευθυντή του Κ.Υ. Πάρου.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και αλληλοενημέρωση που έγινε σε κλίμα συνεργασίας, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1) Προκηρύσσονται άμεσα από τη ΔΥΠΕ τρείς θέσεις επικουρικών γιατρών με αξιοποίηση των κινήτρων του πρόσφατου νόμου, καθώς και του επιδόματος των 450 ευρώ που χορηγεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

2) Προχωρεί άμεσα η κάλυψη 2 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και μίας θέσης μαίας, καθώς και η κάλυψη με επικουρικό προσωπικό μίας θέσης νοσηλεύτριας και μίας θέσης οδηγού ασθενοφόρου.

3) Το Κ.Υ. Πάρου να διερευνήσει τη δυνατότητα που εξασφαλίζει ο νόμος για συνεργασία με εξωτερικούς γιατρούς με μπλοκάκι (π.χ. παιδίατρος, καρδιολόγος κλπ.).

4) Θα ζητηθεί από το υπουργείο υγείας, τόσο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, όσο και η παράταση της θητείας των επικουρικών μετά τις 30/9/2016.

5) Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που έδωσε ο πρόσφατος νόμος, οι οδηγοί του δήμου και της πυροσβεστικής να καλύπτουν ανάγκες οδήγησης των ασθενοφόρων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *