Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΤΣΙΠΗ

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΣ ΚΗΠΟΣ

 

 

 

 

 

  KATISPIS_2Ομιλία;. Ναι. Αλλά μόνο με την έννοια, πως κάποιος βρίσκεται σε μια έδρα και αναπτύσσει κάποιο θέμα, μπροστά σε ακροατήριο. Επιστημονική διάλεξη;. Και, αυτό. Τόσος πλούτος στοιχείων και τέτοια τεκμηρίωση μαρτυρούν έναν άνθρωπο με γερή κατάρτιση, σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο και ερευνητικό οίστρο. Παρουσίαση;. Και σε αυτό ναι, καθώς τα δεδομένα συνοδεύονται από άκρως κατατοπιστικές εικόνες. Αλλά, ταυτόχρονα τίποτα από αυτά δεν αποτελούσαν τη σφραγίδα της εκδήλωσης “Η χλωρίδα της Σαντορίνης”, με τον Σαμψών Κατσίπη, που διοργάνωσε η “Εστία Πύργου”.

Οπότε;. Τι είναι αυτό που την έκανε τόσο συναρπαστική;. Τόσο χορταστική και δροσιστική, ταυτόχρονα;. Είναι μάλλον, αυτή η σπάνια ικανότητα του Κατσίπη να μεταμορφώνεται συνεχώς. Να μεταπηδά από τον καταρτισμένο επιστήμονα, στον συγκαταβατικό δημοδιδάσκαλο και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, να βλέπεις έναν πιτσιρίκο με κοντά παντελόνια να τρέχει στα χωράφια και με ακόρεστη περιέργεια, να παρατηρεί το κάθε τι. Να το αγγίζει, να το μυρίζει, να το γεύεται. Υπερκινητικός και δραστήριος τη μια στιγμή, καθηλωμένος ώρες ατέλειωτες την άλλη, στην παρατήρηση μιας μικρής αράχνης που -αποδεικνύοντας πέραν πάσης αμφιβολίας τις βασικές αρχές του Δαρβινισμού- έχει πάρει τις αποχρώσεις του λουλουδιού-ξενιστή και στήνει καρτέρι για να καταβροχθίσει, τα διψασμένα για νέκταρ έντομα.

Και σίγουρα, εκείνες τις ώρες της περιπλάνησης, ο Σαμψών Κατσίπης, δεν νιώθει πείνα και δίψα, όχι γιατί τις αγνοεί, αλλά επειδή ξέρει ποιος βολβός ή βλαστάρι, τρώγονται, από ποιο μελιτοφόρο άνθος θα ρουφήξει τη γλυκιά σταγόνα, ποιο χόρτο, κάνει την καλύτερη στρωμνή για να κάτσει αναπαυτικά.

KATISPIS

Και όταν έφτασε η ώρα να τα παρουσιάσει όλα αυτά στην “Εστία Πύργου”, δεν ήταν ο από καθέδρας Καθηγητής, αλλά κάτι σαν ταξιδιώτης που μόλις έφτασε από την “πρωτεύουσα” και εξιστορεί στους έκθαμβους συγχωριανούς του, τα όσα θαυμαστά είδε. Που παράλληλα ρωτούσε και τον ρωτούσαν. Και την ίδια στιγμή που παρουσίαζε αποδείξεις για ότι έλεγε, τις ενίσχυε με τη γνώμη και γνώση των παριστάμενων τους οποίους ρωτούσε συνεχώς, προσθέτοντας τη δική τους εμπειρία στην θαυμάσια γήινη παλέτα του.

Τώρα, για την ίδια την εκδήλωση, μάλλον δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Δεν είναι κάτι που καταγράφεται σε ένα ρεπορτάζ. Και μόνο, ότι κανείς δεν κουνήθηκε από την καρέκλα του την ώρα που κρατούσε και όλοι ένιωσαν μια μικρή απογοήτευση, όταν ο ίδιος επιτάχυνε για να “μην κουράσει άλλο”, θα έφτανε. Ευτυχώς, η βεγγέρα δεν τελείωσε εκεί. Γιατί στο προαύλιο, ο φιλόξενος Πρόεδρος της Εστίας κ. Μάκης Ζώρζος, με τον πάντα γενναιόδωρο Γιώργο Χατζηγιαννάκη, είχαν ετοιμάσει ένα μπουφέ με απίστευτο χλωρό, τοματάκι και κρασί και η βραδιά συνεχίστηκε.

Οι απόντες θα αρκεστούν στην τηλεοπτική της μετάδοση στο VOLCANO TV.

Save

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *