Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

"Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond" αναφέρει η Συντονσιτική

“Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond” αναφέρει η Συντονιστική

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑ  ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

  Την έντονη αντίθεσή της στα όσα υποστήριξε ο ωκεανολόγος και επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται το φράγμα απορρύπανσης πάνω από το βυθισμένο «SeaDiamond’, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας που να πιστοποιεί τις ποσότητες που αναφέρονται, ενώ παραθέτει και φωτογραφικό υλικό που δείχνει την καθημερινή αποκομιδή πισσωδών καταλοίπων που περισυλλέγονται στην επιφάνεια.

  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αυτή είναι η καθημερινή "σοδιά", πισσωδών, σύμφωνα με τη Συντονιστική

Αυτή είναι η καθημερινή “σοδιά”, πισσωδών, σύμφωνα με τη Συντονιστική

  Κυρίες και κύριοι,

  στις 16/7/2013, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναδημοσίευσαν άρθρο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΜΠΕ, με τίτλο «Πολύ μικρή η ποσότητα πετρελαίου από το Sea Diamond στη Σαντορίνη». Αυτό αποτελούσε μέρος της κατάθεσης που δόθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond, από τον υπεύθυνο της εταιρείας για την απορρύπανση, κ. Βασίλειο Μαμαλούκα.

Ο λόγος της διαμαρτυρίας μας βασίζεται στο γεγονός ότι δημοσιεύθηκε η κατάθεση ενός μάρτυρα υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας, χωρίς να είναι γνωστή η ακρίβεια των στοιχείων αυτών, αρκούμενοι μόνο στα γραπτά ενός δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και χωρίς να δημοσιεύεται σε αντίστοιχη έκταση η άποψη της πολιτικής αγωγής ή αντίστοιχου μάρτυρα κατηγορίας που μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλοί.

Έτσι θα διασφαλιζόταν τουλάχιστον η αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών και δεν θα καθοδηγούνταν σε μονόπλευρα συμπεράσματα.

Όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα αυτό οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

1) Στο ανωτέρω άρθρο αναφέρεται ότι: «Σχετική μελέτη αποδεικνύει ότι οι 11 δεξαμενές του πλοίου κατά τη βύθισή του, λόγω της μεγάλης αυξομείωσης της πίεσης και του βάθους, 127-148 μέτρα, συνεθλίβησαν, γι’ αυτό και η μεγαλύτερη διαρροή σημειώθηκε τότε και αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, υποστήριξε ο Ωκεανογράφος. Δήλωσε ότι από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330. Η ποσότητα πετρελαίου που εκλύεται πλέον από το ναυάγιο του Sea Diamond στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός Σαντορίνης, είναι πολύ μικρή και ανεβαίνει με μορφή σταγόνων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος διέρρευσε και περισυλλέχθηκε από τα ειδικά συνεργεία κατά τη βύθιση του πλοίου».

Αντίθετα, στο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, στις 13/4/2007, με τίτλο «Κρίσιμες ώρες για την απάντληση του πετρελαίου» της κυρίας Τάνιας Γεωργιοπούλου(1), μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, σε συνέντευξη που έδωσε τότε ο ίδιος ο κ. Μαμαλούκας Βασίλειος, αναφέρονται τα εξής: «Έως τώρα έχουν συλλεγεί 500 κυβικά μέτρα από τη θάλασσα, από τα οποία όμως μια μικρή ποσότητα είναι πετρέλαιο, ενώ το υπόλοιπο είναι γαλακτώματα (πολλοί τύποι αργού πετρελαίου εμφανίζουν την τάση να απορροφούν νερό σχηματίζοντας γαλακτώματα πετρελαίου αυξάνοντας τον όγκο του ρυπαντή κατά 3-4 φορές) και νερό». «Η μεγαλύτερη ποσότητα των καυσίμων βρίσκεται μέσα στις δεξαμενές του πλοίου» και επίσης «όπως φαίνεται, το κρουαζιερόπλοιο έχει σταθεροποιηθεί σ’ ένα βράχο σε βάθος 120 μέτρων, αλλά κινδυνεύει να ξαναπέσει. Σε αυτήν την περίπτωση και η άντληση θα είναι πιο δύσκολη, αλλά και είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ρήγμα στη δεξαμενή καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον δημιουργηθεί ρήγμα και τα καύσιμα «βγουν» στη θάλασσα υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί κηλίδα που μπορεί να αγγίξει τα 70-75 τετραγωνικά χιλιόμετρα και να καλύψει περίπου 20 χιλιόμετρα ακτής. Μάλιστα, εφόσον αυτή η ποσότητα χυθεί στη θάλασσα, μικρό ποσοστό της τάξης του 15-20% μπορεί να ανακτηθεί.» (1): http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_columns_2_13/04/2007_223161

Από τότε μέχρι και σήμερα η θέση του πλοίου δεν άλλαξε και συνεπώς η πίεση δεν αυξήθηκε στις δεξαμενές. Μεγάλη διαρροή καυσίμων από ρήγμα στις δεξαμενές ποτέ δεν σημειώθηκε και ποτέ δεν είδαμε όλη την περιοχή της Καλντέρας της Σαντορίνης (έκτασης περίπου 83 τετραγωνικών χιλιομέτρων) πλημμυρισμένη από πετρελαιοειδή. Αυτό είτε επειδή τα εξαεριστικά των δεξαμενών καυσίμων ήταν ανοιχτά κατά τη βύθιση του πλοίου και συνέβη σταδιακή εξίσωση της πίεσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό των δεξαμενών, οπότε και δεν προκλήθηκαν σοβαρά ρήγματα, είτε επειδή το μαζούτ που διέρρευσε από αυτές εγκλωβίστηκε στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου που ακόμη στέκεται σχεδόν όρθιο σε μία απότομη πλαγιά του βυθού της Σαντορίνης χωρίς πολύ σοβαρές ζημιές στα διπύθμενά του.

Η επιχείρηση απάντλησης που έγινε τον Ιούνιο του 2009 ήταν σχεδόν αποτυχημένη αφού από τους 155 τόνους υγρών που συλλέχθηκαν μόλις το 1% αντιστοιχούσε σε πετρελαιοειδή και το 99% σε θαλασσινό νερό σύμφωνα με την ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους.

  Με ποιο τρόπο λοιπόν ισχυρίζεται ο κ. Μαμαλούκας, υπεύθυνος της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», ότι “από τους συνολικά 425 τόνους αποβλήτων καυσίμων του πλοίου μαζεύτηκαν από τα ειδικά συνεργεία οι 330”; Μία εβδομάδα μετά το ναυάγιο έλεγε στο άρθρο της Καθημερινής ότι έχει συλλεχθεί μία πολύ μικρή ποσότητα πετρελαίου. Πότε βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας της Καλντέρας μας τόσο πολύ μαζούτ και δεν το είδαμε; Με δεδομένο ότι κάθε κυβικό μέτρο πετρελαίου καλύπτει θαλάσσια επιφάνεια τουλάχιστον 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα έπρεπε οι 330 τόνοι που συλλέχθηκαν από τα συνεργεία απορρύπανσης στην επιφάνεια της θάλασσάς μας να καλύπτουν 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα τουλάχιστον! Δηλαδή 8 φορές την έκταση της Καλντέρας της Σαντορίνης! Στη διάρκεια των δύο μηνών περίπου που διήρκεσε η επιχείρηση απορρύπανσης της θαλάσσιας επιφάνειας και των γειτονικών ακτών σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό άλλωστε και πραγματοποιήθηκε και η επιχείρηση απάντλησης δύο χρόνια μετά τη βύθιση του ναυαγίου, αλλά δυστυχώς χωρίς επιτυχία.

2) Ποιος αρμόδιος δημόσιος φορέας πιστοποίησε αυτές τις ποσότητες που υποτίθεται πως συλλέχθηκαν κατά τον κ. Μαμαλούκα; Πόση ήταν η περιεκτικότητά τους σε μαζούτ και πόση σε θαλασσινό νερό;

3) Πως είναι δυνατόν να αναφέρεται στο άρθρο ότι από το ναυάγιο του SeaDiamond η ποσότητα πετρελαίου που συνεχίζει να διαρρέει είναι πολύ μικρή, σε μορφή σταγόνων, όταν καθημερινά βλέπουμε τον υπάλληλο που επιτηρεί το φράγμα να βγάζει στην ακτή από 30 έως 50 λίτρα πισσωδών καταλοίπων, όπως αυτά που φαίνονται στην διπλανή φωτογραφία;

4) Σύμφωνα με το Πράσινο Διαβατήριο που εξέδωσε το 2008 η ίδια εταιρεία  «Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος» που είναι υπεύθυνος ο κ. Μαμαλούκας, μέσα στο ναυάγιο του Sea Diamond, την ημέρα της βυθίσεώς του υπήρχαν 505 τόνοι καυσίμων (μαζούτ και diesel), 62.000 λίτρα λιπαντικών – λαδιών μηχανών, 22 κυβικά μέτρα λυμάτων πετρελαίου, περισσότερα από 2582 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, 406 κιλά ανοδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, περισσότερους από 3 τόνους χρώματα, διαλυτικά, αντισκωριακά και σταθεροποιητές βαφών, 7 τόνους χημικών σε συσκευασμένη μορφή, 7000 λαμπτήρες φθορισμού και αλογόνου αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες φλογοεπιβραδυντικές χημικές ενώσεις. Όλα αυτά και άλλα πολλά, συνεχίζουν να απειλούν την υγεία μας, μέσω της βιοσυσσώρευσης στους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά και το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής με ανεπανόρθωτη βλάβη. Συνεπώς είναι εγκληματικό, ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, να προσπαθούν κάποιοι να ωραιοποιούν την κατάσταση και να προσπαθούν να πείσουν τους Θηραίους πολίτες και κατ’ επέκταση τον Ελληνικό λαό, ότι κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται πλέον από το ναυάγιο του SeaDiamond στη Σαντορίνη.

Περιπτώσεις όπως αυτές του ναυαγίου του Sea Diamond ντροπιάζουν τη χώρα μας και τη ναυτιλία μας στα μάτια όλου του κόσμου, βλάπτουν πολύ σοβαρά την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και απειλούν απευθείας την υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον από το οποίο εξαρτόμαστε άμεσα. Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε, έξι χρόνια εμπαιγμών, κενών υποσχέσεων και πολιτικής αδράνειας. Ωστόσο εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Για τους κατοίκους της Σαντορίνης, μοναδική και οριστική λύση αποτελεί η ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου του Sea Diamond από τη θάλασσά μας και επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προτέρα κατάστασή του. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε! Το οφείλουμε στους προγόνους μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας!

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond