Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ PAEZ VILARO.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΤΟΦΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

 

 

 

H Ουρουγουάη, είναι μια από τις πιο φιλελληνικές χώρες του κόσμου. Γνωστή έγινε από το καταπληκτικό σήριαλ «Σαββατογεννημένες» και ακόμα πιο γνωστή από τον Μουχίκα. Αυτό το καταπληκτικό υπόδειγμα, αγώνα, λιτότητας και καθήκοντος. Πρόεδρος της χώρας. Ακόμα και στη σημαία μοιάζουμε. Τόσο,  που μερικοί αιλυναράδες, τη μπερδεύουν.

Όμως, το δημοσίευμα στην…  έχει να κάνει με τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του διάσημου καλλιτέχνη PAEZ VILARO . Που εμπνεύστηκε από τη Σαντορίνη. Δεν αντέγραψε!. Εμπνεύστηκε. Δημιούργησε ένα οικοδομικό συγκρότημα, που μακάρι, να υπήρχε στην αυθεντική Σαντορίνη.

Γράφει η εφημερίδα cerodosbe :

 

«Casapueblo (σ.Santonews Σπίτι του λαού): ωδή στην τέχνη και τον ήλιο, στην πιο όμορφη ακτή της Ουρουγουάης

Σε μια γωνιά της ακτής της Ουρουγουάης βρίσκεται το Casapueblo, ένα ασυνήθιστο συγκρότημα που χτίστηκε πριν 37 χρόνια από τον εικαστικό καλλιτέχνη Carlos Páez Vilaró

 

 

Το Casapueblo είναι το σπουδαίο έργο του Páez Vilaró.

 

 

 

Το λευκό της κατασκευής του, ξεχωρίζει στο γαλάζιο της θάλασσας. Ψηλοί  θόλοι και βεράντες που θυμίζουν τη Σαντορίνη και ηλιοβασιλέματα με το πιο καθαρό μεσογειακό στιλ, στο σχήμα του Casapueblo. Ένα μέρος που χτίστηκε από τα χέρια ενός καλλιτέχνη που, ακόμη και μετά το θάνατό του, συνεχίζει να αποτίνει φόρο τιμής στον ήλιο σε κάθε μαγικό ηλιοβασίλεμα από αυτό προνομιακή γωνιά της Ουρουγουάης.

 

 

Η Punta Ballena, ένα μικρό κομμάτι ακτής, 15 χλμ. Από την Punta del Este, ήταν το μέρος που επέλεξε το 1958 ο καλλιτέχνης Carlos Páez Vilaró – ή ίσως ήταν το αντίστροφο, να τον επέλεξε το ίδιο το μέρος – να πραγματοποιήσει το μεγάλο έργο της ζωής του.

 

Εκεί έκτισε, χωρίς σχέδια ή αρχιτεκτονικές γνώσεις, ένα εργαστήριο και μια ιδιωτική κατοικία που, λίγο-πολύ και πάνω από 37 χρόνια, θα γινόταν το Casapueblo. Σπίτι του λαού. Δηλαδή: Μουσείο, εστιατόριο, ξενοδοχείο και διαμερίσματα, περνάμε από την κληρονομιά του Páez Vilaró σε αυτό που είναι το σπουδαίο έργο της ζωής του.

 

Το αφιέρωμα στον ήλιο γιορτάζεται κάθε μέρα από το 1994 στο Casapueblo.

 

Το απόγευμα πέφτει και, καθώς ο βασιλιάς των αστεριών κατεβαίνει μέχρι να εξαφανιστεί στη θάλασσα, μια φωνή ακούγεται σε όλο το συγκρότημα: «Σε ευχαριστώ, ήλιε, που μου έδωσες αυτήν την κίτρινη τελετουργία . Σας ευχαριστώ που αφήσατε τους λευκούς τοίχους μου εμποτισμένους με την φωσφορίζουσα ακμή σου (…). Αντίο, ήλιε. Αύριο σε περιμένω ξανά. Το Casapueblo είναι το σπίτι σας ».

 

Η φωνή είναι αυτή του Páez Vilaró. Μας συνοδεύει, με   ένα ονειρικό ηλιοβασίλεμα σε μια τελετουργία που έχει επαναλαμβάνεται, αμετάβλητη από το 1994.

 

Ανήσυχος ταξιδιώτης και αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Páez Vilaró γεννήθηκε στο Μοντεβιδέο το 1923 και ταξίδεψε στον κόσμο αναζητώντας νέους ορίζοντες για τη δημιουργικότητά του.

 

Ο Paez Vilaró έζησε στο Casapueblo μέχρι το θάνατό του το 2014.

 

Ζωγράφος, κεραμίστας, γλύπτης, τοιχογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας και συνθέτης, κατά την επιστροφή του στην Ουρουγουάη εγκαταστάθηκε στην Punta Ballena και ανέπτυξε μια νέα, προηγουμένως ανεξερεύνητη πτυχή, αυτή του αρχιτέκτονα.

 

Casapueblo

Με τα χέρια του δημιούργησε ένα οικοδόμημα  ανάμεσα σε βραχώδεις γκρεμούς, φεύγοντας πάντα από την ευθεία γραμμή και έμπνευση, όπως εξήγησε τόσες φορές, […]” είναι μια από τις διάσημες φράσεις του).

 

Η ιδέα του ήταν να χτίσει το δικό του σπίτι, το οποίο σταδιακά επεκτάθηκε, πολλές φορές, για να καλωσορίσει φίλους και συναδέλφους καλλιτέχνες που ήρθαν να περάσουν εποχές δίπλα στη θάλασσα.

 

Και έτσι, όπως…».

 

 

 

El homenaje al sol se celebra casa día desde 1994 en Casapueblo. Foto Turismo de Uruguay

El homenaje al sol se celebra casa día desde 1994 en Casapueblo. Foto: Turismo de Uruguay.

creatividad.

Paez Vilaró vivió en Casapueblo hasta su muerte en 2014. Foto EFE Iván Franco

Paez Vilaró vivió en Casapueblo hasta su muerte en 2014. Foto: Iván Franco | EFE.

 

Casapueblo acoge también un hotel. Foto Turismo de Uruguay.

Casapueblo acoge también un hotel. Foto: Turismo de Uruguay.

Museo Casapueblo. Foto Turismo de Uruguay.

Museo Casapueblo. Foto Turismo de Uruguay.

Líneas curvas, cúpulas y caprichosas formas en Casapueblo. Foto Suzana Gudolle Flickr

Líneas curvas, cúpulas y caprichosas formas en Casapueblo. Foto: Suzana Gudolle | Flickr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *