Site icon Santonews

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΤΑ “ΕΘΙΣΤΙΚΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΠΠΑΡΟΦΥΛΑ” ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΥΜΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ GILES MILTON

 

 

 

Ένα εκτενές άρθρο για τη Σαντορίνη, δημοσίευσε στη “Daily Mail”, ο ιστορικός-συγγραφέας Giles Milton, που έχει γίνει γνωστός για το βιβλίο του “Σμύρνη 1922: Η καταστροφή μιας ανεκτικής ισλαμικής πόλης” (Smyrna 1922: The Destruction of Islam’s City of Tolerance), που μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες και περιγράφει τις σφαγές στις οποίες προέβησαν οι ορδές του Κεμάλ. Το άρθρο του με τον τίτλο “ Η νέα γεύση της Σαντορίνης” περιλαμβάνει, δύο τμήματα αναμνήσεων. Το ένα που ως παιδί επισκέφτηκε πριν 40 χρόνια το νησί με τον πατέρα του και το κυρίαρχο ελληνικό κρασί ήταν η ρετσίνα και το πρόσφατο, όπου η Σαντορίνη, έχει αποκτήσει μαι αξιοζήλευτη θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.

  Αυτός ο απόκρημνος ηφαιστειακός βράχος, βρίσκεται επίσης και σε μια σημαντική καμπή της γαστρο-επανάστασης παράγοντας ένα από τα πιο υψηλής ποιότητας κρασιά του Αιγαίου”, γράφει ο Milton και προσθέτει: “Είναι τόσο καλό το κρασί που κερδίζει μετάλλια στη διεθνή σκηνή και επαίνους από σούπερ σταρ του Χόλιγουντ. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο οινόφιλος ηθοποιός Robert De Niro ανάρτησε εδώ μια ετικέτα κρασιού της Σαντορίνης, ως εικόνα στο κινητό του τηλέφωνο”.

Με αφορμή αυτό ο συγγραφέας, κάνει μια περιήγηση σε οινοποιεία, αλλά και εστιατόρια της Σαντορίνης, δοκιμάζοντας γεύσεις, καινοτομίες, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα. “ Στο βιολογικό αγρόκτημα του Γιάννη Νομικού, ο οποίος παράγει ντόπια προϊόντα που περιλαμβάνουν τουρσί καπαρόφυλλα (εθιστικά νόστιμα), άσπρη μελιτζάνα, και μια πάστα ντομάτας τόσο πλούσια και πυκνή που συνέλαβα τον εαυτό μου να γλείφει το κουτάλι”. Αναφέρεται επίσης στα οινοποιεία του νησιού, τη μικρο-ζυθοποιία, τα ξεχωριστά πιάτα του “Aressana” και πριν συνεχίσει το ταξίδου του, προς την Τήνο, υπογραμμίζει: “Το νησί είναι η βασίλισσα της ομορφιάς των Κυκλάδων, ένα μαγευτικό θραύσμα ηφαιστείου του οποίου τα ιλιγγιώδη βράχια κορυφώνονται με τα λευκοντυμένα σπίτια, από τα οποία τα πιο περίφημα θα δείτε στο χωριό της Οίας”.

Exit mobile version