Η ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΖΩΗΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Συνίσταται στην ανακάλυψη πως κάθε οργανισμός στη ζωή του, απορροφά μικρές ποσότητες ραδιενεργού άνθρακα-14. Μετά τη νέκρωση όμως, αυτός απελευθερώνεται και με βάση την ποσότητα που παραμένει στο υπόλλειμμα, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν την ηλικία κάθε ευρήματος.
Ο Καθηγητής Βάλτερ Φρήντριχ του Πανεπιστημίου Άαρχους της Δανίας, βασισμένος σε ένα απολιθωμένο κλαδί ελιάς, προσέγγισε με τη βοήθεια του Πανεπειστημίου της Χαϊλδεμβέργης που διαθέτει ειδικό εργαστήριο, στην πιο αξιόπιστη χρονολόγηση της λεγόμενης “Μινωϊκής Έκρηξης”. Της μεγαλύτερης που γνώρισε το ανθρώπινο γένος, κατά τη διάρκεια της οποίας 60 κυβικά χιλιόμετρα διάπυρο μάγμα εκτοξεύθηκαν στη στρατόσφαιρα, ενώ υπολείμματα πάχους μερικών χιλιοστών βρέθηκαν ακόμα και στον Εύξεινο Πόντο. Επίσης πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι τη συνταυτίζουν με τις βιβλικές πληγές του Φαραώ, ενώ άλλοι μιλούν για θανάσιμο πλήγμα, στο “Μινωικό Πολιτισμό” και οι πλέον τοLμηροί για το “Θρύλο της Ατλαντίδας”. Η ραδιοχρονολόγηση όμως, τους διαψεύδει όλους.
Αλλά κάποιοι επιμένουν πως γίνεται λάθος στη ραδιοχρονολόγηση. Και αυτό είναι ένα από τα εφτά “μυστήρια” της Ραδιοχρονολόγησης που φιλοξένησε το BBC. “Είναι ζωτικής σημασίας να υπολογίσουν οι επιστήμονες τη χρονολογία, επειδή η έκρηξη θεωρείται πως επέφερε θανάσιμο πλήγμα στον πολύ εξελιγμένο Μινωικό πολιτισμό”, γράφει η ισπανόφωνη έκδοση του BBC, για να προσθέσει: “Αλλά, όπως εξήγησε o Michael Dee, από τη Σχολή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η ημερομηνία της εκδήλωσης αυτής της έκρηξης είναι πολυσυζητημένη. «Ιστορικά έχει προσδιοριστεί στο 1500 π.Χ., αλλά ραδιοχρονολόγηση από οργανικά υπολείμματα από το νησί την τοποθετούν μεταξύ 1627 και 1600 π.Χ.», είπε”.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΜΦΙΒΗΤΟΥΜΕΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/02/160209_ciencia_disputa_edad_materiales_gtg