Site icon Santonews

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΝΟΦΙΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ WINE ENTHUSIAST  –

 

 

“Φημισμένη για τα γραφικά ηλιοβασιλέματα και το εντυπωσιακά όμορφο ηφαιστειακό έδαφος, η Σαντορίνη μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια κληρονομιά εμποτισμένη με κρασί εξίσου εγγενή στην ουσία της”, γράφει το έγκριτο οινοφιλικό περιοδικό WineEntusiast. Το δημοσίευμα που επιμελήθηκε ο Τσάντνερ Ναβάρο, κάνει μια εκτενή παρουσίαση στον Θηραϊκό Αμπελώνα, προτείνοντας παράλληλα, επισκέψεις σε οινοποιεία του νησιού, αλλά και εστιατόρια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γευστικές δημιουργίες, συνδιασμένες με τα τοπικά κρασιά.

Σημειώνει, χαρακτηριστικά:

 

“Το Ασύρτικο και το Αγδάνι μαζί με το Μαυροτράγανο (κοκκινο) είναι ίσως τα πιο γνωστά από τα δεκάδες γηγενή σταφύλια της Σαντορίνης. Προσέξτε επίσης το Vinsanto, ένα επιδόρπιο κρασί που παρασκευάζεται με λευκά σταφύλια όψιμης συγκομιδής που ξεραίνονται για έως και δύο εβδομάδες.

Αλλά ο δρόμος για την επιτυχημένη καλλιέργεια αυτών των σταφυλιών δεν ήταν εύκολος.

Το κοινό μοτίβο της οινικής ιστορίας της Σαντορίνης είναι η επιμονή. Οι ντόπιοι ασκούν την αμπελουργία εδώ για τουλάχιστον 3.500 χρόνια. Αλλά μια ηφαιστειακή έκρηξη τον 17ο αιώνα π.Χ. εξαφάνισε σχεδόν όλα τα ίχνη ζωής.

Χρειάστηκαν τρεις αιώνες για να επανακατοικηθεί το νησί και να ξαναφυτευτούν αμπέλια. Ωστόσο, η έκρηξη θα χρησιμεύσει όχι μόνο στον καθορισμό της εμβληματικής τοπογραφίας της Καλντέρας και των βράχων της Σαντορίνης, αλλά και στο terroir της .

Οι αμπελώνες φυτεύονται σε ελαφρόπετρα χωρίς σχεδόν καθόλου οργανική ύλη ή άργιλο . Υπάρχει λίγη τέφρα και λάβα, αλλά αυτή η αμμώδης, χωρίς άργιλο σύνθεση είναι που εμπόδισε τη φυλλοξήρα  να κυριαρχήσει στο νησί.

 

Οινοποιεία που πρέπει να γνωρίζετε

Κτήμα Σιγάλας

Όχι πολύ μακριά από τα τουριστικά μονοπάτια της παραλιακής πόλης της Οίας, αυτή είναι γνωστή ως ένας από τους καλύτερους παραγωγούς στην Ελλάδα. Οι οινοποιοί εδώ ξεπερνούν τα όρια όσον αφορά το τι είναι δυνατό με το Ασύρτικο.

Αμπελώνας Βασάλτης

Ιδρύθηκε το 2016, αυτό είναι ένα από τα νεότερα οινοποιεία του νησιού, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό χωριό Βουρβούλος. Οι οινοποιοί του έχουν διατηρήσει την τοπική σκηνή στο νου: Εκτός από τα ποικιλιακά κρασιά Ασύρτικο, κυκλοφορούν επίσης λευκά χαρμάνια[…]

 

Οινοποιείο Γαβαλά

Εκτός από την περιήγηση στο χωριό Μεγαλοχώρι, ιστορικά μια από τις σημαντικότερες περιοχές οινοποίησης του νησιού, αυτό το οικογενειακό οινοποιείο πέμπτης γενιάς παράγει πολλά από τα κλασικά κρασιά της Σαντορίνης. Υπάρχει  γευσιγνωσία Ασύρτικου, καθώς και μπουκάλια κρασιών Νυκτέρι και Vinsanto.

Οινοποιείο Χατζηδάκη

Το μοναδικό βιολογικά πιστοποιημένο οινοποιείο της Σαντορίνης, ο Χατζηδάκης δοκιμάζει σε μια σπηλιά στις παρυφές του χωριού Πύργος. Εμφιαλώνει κάποιες ευρηματικές εκδοχές για το Ασύρτικο. Μην παραβλέψετε  όμως το Μαυροτράγανο που φτιάχνεται από το 1997″.

 

Exit mobile version