Η πρώτη δράση 2020 με την Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνάσιου Εμπορείου

Γνωρίζω τα μικρά πλαστικά και ξεχωρίζω.

 

“Η θαλάσσια ρύπανση, οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και τα πλαστικά μιας χρήσης, προτάσεις και λύσεις για την αντικατάσταση τους, ήταν οι θεματικοί άξονες της πρώτης ελπιδοφόρας δράσης για το 2020 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο λιμανάκι της Βλυχάδας, στην παραλία μπροστά στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Σαντορίνης ύστερα από πρόσκληση συνεργασίας με την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνάσιου Εμπορείου Θήρας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 35 παιδιά του Γυμνάσιου Εμπορείου Θήρας συνοδευόμενα από γονείς και τους καθηγητές που ηγούνται της ομάδας.

Έγινε ενημέρωση στα παιδία και τους γονείς για την θαλάσσια ρύπανση, τις αιτίες και τις τεράστιες επιπτώσεις τόσο στους θαλάσσιους οργανισμούς, την πλαγκτονική αλυσίδα και πώς αυτά επιδρούν στον άνθρωπο. Αναπτύχθηκαν συνοπτικά οι μέθοδοι αντιμετώπισης των θαλάσσιων ζητημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των δράσεων ακτιβισμού κι έγινε αναφορά στην εικόνα των βυθών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τους υποβρύχιους καθαρισμούς της Σαντορίνης στις περσινές δράσεις.

Αναπτύχθηκε διάλογος με τα παιδία τους γονείς και τους καθηγητές για την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης και την αναγκαιότητα ανακύκλωσης στην πηγή. Με απτά παραδείγματα συνδέθηκαν οι ανθρωπογενείς συνήθειες με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και συμφωνήθηκε ότι η ατομική ευαισθητοποίηση είναι η αμεσότερη λύση στη μείωση των ατομικών και οικιακών απόβλητων.

Στην συνεχεία ακολούθησε παράκτιος καθαρισμός διάρκειας 30 λεπτών, με ενημέρωση στις τελευταίες μεθόδους και τεχνικές οργάνωσης, με χρήση επαναχρησιμοποιούμενων γαντιών και σάκων φιλικών προς το περιβάλλον. Οι ομάδες πεδίου με καθοδήγηση στόχευσαν στη συγκέντρωση όσων περισσότερων μικρών πλαστικών, την αναγνώριση των μικροπλαστικών και πως αυτά γίνονται δυσδιάκριτα στο υπόλοιπο περιβάλλον λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αναγνωρίστηκαν τμήματα πλαστικών σε αποσύνθεση και αντικείμενα τεμαχισμένα διάσπαρτα σε όλη την έκταση της ακτής, δειγματίζοντας τον τεμαχισμό και την αποσύνθεση.

Η ενημέρωση της Περιβαλλοντικής Ομάδας πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ενημερωτικό υλικό για τα πλαστικά μιας χρήσης του συνεργαζόμενου προγράμματος Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη, η παρουσίαση των επιπτώσεων στους θαλάσσιους οργανισμούς με υλικό της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης “iSea” και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δράσεων και παρατηρήσεων της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Dive In Action και για τον εμπλουτισμό των γνώσεων στην αναγνώριση των ανακυκλώσιμων ή μη συσκευασιών, δόθηκε οδηγός των σημάτων της ανακύκλωσης.

 

 

Στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Με εκτίμηση

Δημήτρης Καμπανός

Διαχειριστής “Dive In Action”

 

 

Στοιχεία:

Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης “Δύτες εν Δράση” – “Dive In Action’

Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα : Δημήτρης Καμπανός

Τηλέφωνο: 6946244317

Τίτλος προγράμματος: …

Email : santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

 

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Dive In Action” είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το “Dive In Action” στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.

 

 

Dimitris Kambanos: Admin of “Dive In Action”, Santorini Active Volcanic Environment

IDC Staff Instructor

Online Presence:

https://diveinaction.com/

https://scubasantorini.com/actions/

Social Media:

https://www.youtube.com/channel/UCymG2NBQRWgyCK27_vKFymQ?view_as=subscriber

https://www.facebook.com/pg/scubasantorini/posts/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/pg/Dive-In-Action-1458657400936337/posts/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/dimitris.kambanos

https://www.instagram.com/diveinaction/?hl=el

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *