Site icon Santonews

Η περιδίνηση των AirBnB και η περίπτωση της Σαντορίνης

 

 

 

 

 

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

 

Με τον τρόπο αυτό, ο Πρωθυπουργός, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για σειρά αλλαγών στα λεγόμενα AirBnB καταλύματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας, τη φορολόγηση και την θέσπιση κανόνων. Γεγονός είναι πάντως πως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις απασχολούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς σε πολλές πόλεις υπάρχουν αντιδράσεις για την ανεξέλεγκτη επέκταση τους και τις πιέσεις που ασκείται στην ενοικίαση κατοικιών. Ήδη, έχει αποφασιστεί πως από το 2025,με ευρωπαϊκή οδηγία, καταργείται το προνόμιο της μη απόδοσης ΦΠΑ, ενώ επίκεινται περισσότερες αλλαγές στο νόμο του 2016 όπου είχε επιχειρηθεί για πρώτη φορά η οριοθέτηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση.

 

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογώντας μια σειρά δραστικών αλλαγών.

 

Όμως, τα AirBnB στη Σαντορίνη, έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα στρέβλωση που επισημαίνεται από τον διεθνή τύπο. Στη Μεγάλη Βρετανία, πήρε ευρεία δημοσιότητα μια μελέτη, που υποστηρίζει πως οι χρεώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι συντριπτικά ακριβότερες από τις αντίστοιχες σε οργανωμένα ξενοδοχειακά καταλύματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά το SkyNews: «Η μελέτη περιελάμβανε 13 μέρη διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο και 37 μέρη από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ερευνητές εστίασαν σε προορισμούς όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σημαντικές οικονομίες πηγαίνοντας σε ξενοδοχείο αντί για Airbnb. Στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, οι καταχωρήσεις ενοικίασης ήταν συνήθως 71% πιο ακριβές από τα ξενοδοχεία – που σημαίνει ότι οι παραθεριστές μπορούν να εξοικονομήσουν 84 £ (98 ευρώ) τη νύχτα κάνοντας κράτηση».

 

Οπότε, το παιχνίδι του ανταγωνισμού ξεκίνησε να παίρνει διαστάσεις και δεδομένων των φορολογικών επιβαρύνσεων που δρομολογούνται, το τοπίο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μάλλον θα υποστεί σημαντικές αλλαγές.

Exit mobile version