Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ   “Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει το Σάββατο 07 Μαΐου 2016 στις 16:30 μμ. έκθεση με θέμα « Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θήρας: παρελθόν – παρόν – μέλλον» στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η έκθεση αφορά τις Σπουδαστικές Εργασίες του διατομεακού μαθήματος του 5ου εξαμήνου σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» του ακαδημαϊκού έτους 2015-16 της, μάθημα το οποίο διεξήχθη φέτος στη Σαντορίνη.

Οι φοιτητές του ΕΜΠ κατέγραψαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης στους οικισμούς Εμπορείο, Μεσαριά, Πύργος, Φηρά, Οία και Φοινικιά. Η προσέγγιση του κάθε οικισμού έγινε με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία. Ξεκίνησε με τη μελέτη των βασικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν τη συγκρότηση και τη μορφή του, προχώρησε στην καταγραφή στοιχείων του αρχιτεκτονικού, μορφολογικού, δομικού χαρακτήρα των κτισμάτων και κατέληξε στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα κάθε συνόλου. Η επί τόπου εργασία πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτωβρίου 2015. Στη συνέχεια οι σπουδαστές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία, συνέχισαν τη μελέτη και ολοκλήρωσαν την εργασία τους. Χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτής της δουλειάς αποτελεί και η έκθεση αυτή.

Παράλληλα με την έκθεση θα γίνουν ομιλίες από τις εκπροσώπους υπεύθυνες καθηγήτριες του ΕΜΠ, κυρίες Ελένη Μαΐστρου (κοσμήτορας της Σχολής), Ειρήνη Εφεσίου (καθηγήτρια), Έλενα Κωνσταντινίδου (επίκουρη καθηγήτρια) και Ρίβα Λάββα (λέκτορας). Από πλευράς Σαντορίνης θα μιλήσουν οι Κάτωνας Ασιμής (ζωγράφος, αρχιτέκτονας), Βούλα Διδώνη (αρχιτέκτονας), Γιάννης Μπίτης (αρχιτέκτονας) και Κλαίρη Παλυβού (καθηγήτρια ΑΠΘ, αρχιτέκτονας)”.

1 Απάντηση

  1. Ο/Η kleo λέει:

    Γιατί Σαββατιατικα στις 4.30; Τοσο νωρίς; Δεν μπορούσε να γινει Κυριακη πρωι η αργότερα το Σάββατο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *