Site icon Santonews

Η Οδύσσεια ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού στα νησιά

  “Αναπληρωτής εκπαιδευτικός στη Β΄ Κυκλάδων. Το μήνυμα φτάνει από το υπουργείο λίγο πριν τις 12 το βράδυ την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στην εκπνοή του καλοκαιριού. Ένα σκίρτημα που θα υπηρετήσω στον τόπο μου, στο νησί μου ίσως, ζωγραφίζει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν το περίμενα καθότι είμαι από τους τελευταίους της λίστας. Το ότι μένω εδώ, ξεπερνάει το μεγαλύτερο εμπόδιο που απέτρεψε τους άλλους συναδέλφους να δηλώσουν την περιοχή, αυτό της στέγης.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου έρχεται η ώρα της δήλωσης προτίμησης σχολείων, στα διαθέσιμα και το Γυμνάσιο Φηρών. Γνώριμο από τα μαθητικά μου χρόνια. Λες να είμαι εκεί; Κοιτάζω τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρόσληψης που πρέπει να έχω μαζί μου την Παρασκευή για την ανάληψη υπηρεσίας. Πτυχίο, μεταπτυχιακό, υπεύθυνες δηλώσεις, ιατρικές γνωματεύσεις από παθολόγο και ψυχίατρο. Ωχ! Να πάρω να στο νοσοκομείο να κλείσω ραντεβού. Λογικά θα έχει προβλεφθεί ότι απαιτείται αυτή η διαδικασία να γίνει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τηλεφώνημα απαντάται από αυτόματο μήνυμα. Πιέστε το 2 για ραντεβού με γιατρούς. Αναμονή… – Ναι καλημέρα, είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός και θα ήθελα να κλείσω ραντεβού με παθολόγο ή γενικό ιατρό και ψυχίατρο. Χρειάζομαι γνωματεύσεις για την ανάληψη υπηρεσίας. Στο τέλος του Σεπτέμβρη πρώτο διαθέσιμο με ψυχίατρο; Πως; Δεν έχει παθολόγο; Στο γενικό γιατρό και αυτό τέλος του μήνα; Μα ξέρετε είναι απαραίτητα για την ανάληψη υπηρεσίας μέχρι την Παρασκευή. Δεν το ήξερα νωρίτερα, όχι. Από το υπουργείο Παιδείας τα ανακοινώνουν τελευταία στιγμή. Δεν έχει προβλεφθεί κάτι για αυτό; Ο ιδιώτης έχει ένα κόστος που για έναν αναπληρωτή δεν είναι αμελητέο ξέρετε… Καλά, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο κλείστε μου για το τέλος του μήνα… Ευχαριστώ πολύ…

Κλείνω το τηλέφωνο σημειώνοντας τις ημερομηνίες για το τέλος του μήνα. Το πιθανότερο πως πρέπει να πάω σε ιδιώτη για τις γνωματεύσεις… Σκέφτομαι, σίγουρα αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ούτε του νοσοκομείου Θήρας και της Υγείας στο νησί, ούτε και των αναπληρωτών που γυρνάνε κάθε χρόνο με μια βαλίτσα σε όλη την Ελλάδα. Δεν παύει όμως να είναι άλλο ένα μικρότερο που προστίθεται στα πολλά μεγάλα της καθημερινότητας.

Ένας από τους πολλούς αναπληρωτές στις Κυκλάδες”.

Exit mobile version