Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στις Κυκλάδες

Δελτίο Τύπου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων συμπαραστέκεται στο λαό της Τήνου που αγωνίζεται να  διατηρήσει αναλλοίωτο το μοναδικό πολιτιστικό τοπίο του νησιού, από την επιδρομή της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες.

Στο 15ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο προτείναμε τη χρήση μορφών ΑΠΕ (αιολική ενέργεια, γεωθερμία, βιομάζα, κτλ) συμβατών με το νησιωτικό περιβάλλον, την εγκατάστασή τους σε περιοχές που δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, στο πολιτιστικό τοπίο, στο αγροτικό οικοσύστημα, στις ήπιες τουριστικές δράσεις και πάντα σε συμφωνία με τους κατοίκους των νησιών, τα τοπικά χωροταξικά και το νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Κεντρικά από τη Κυβέρνηση μας δρομολογήθηκε η εκπόνηση του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ με έμφαση στην προστασία των περιοχών NATURA 2000, τις διεθνείς συμβάσεις για το τοπίο και τη σημασία του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου. Θεσμοθετήθηκαν φορείς που μπορούν να εξασφαλίσουν τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Οι κοινωνίες των νησιών, με υπευθυνότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη μεταξύ τους, με δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να  αποφασίσουν την έκταση, την ένταση και τον τρόπο αξιοποίησης του ενεργειακού  δυναμικού της περιοχής τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων εκφράζοντας τη βούληση της κοινωνίας των νησιών μας, παραμένοντας σταθερή στους στόχους των μακρόχρονων αγώνων μας για την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου των Κυκλάδων, ενεργώντας σύμφωνα με το τοπικό της πρόγραμμα, θεωρεί ότι τα αειφορικά χαρακτηριστικά των ΑΠΕ μηδενίζονται με την  εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στα νησιά, επένδυση καταστροφική για το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που επιζητεί να εφαρμόσει, βλάπτει το κύριο εισόδημα των νησιών που είναι ο τουρισμός, προκαλεί ανεπανόρθωτες επεμβάσεις και αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον και συκοφαντεί γενικότερα τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Ο αγώνας μας πρέπει να δυναμώσει γιατί σήμερα, μετά το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ, θεσμοθετείται μια ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς κανόνες, με επιπλέον κίνδυνο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού δίνει τη δυνατότητα να χωροθετούνται τα μεγάλα αιολικά πάρκα παρακάμπτοντας και το σημερινό κακό ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ.

Επίσης στο νομοσχέδιο για την Απελευθέρωση της Ενέργειας, δίνεται κίνητρο για την ολοκλήρωση και επέκταση των υπό κατασκευή αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες, αφού μπορούν να πάρουν εγγυημένη τιμή πώλησης, μεγαλύτερη από αυτή που διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά.

Επιπλέον η Περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου δίνει το σήμα στις αγορές ότι τα νησιά μας είναι πρόσφορα και έχουν ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις, τροφοδοτώντας τον δικαστικό αγώνα με εις βάρος μας επιχειρήματα.

Για μας τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες κι αυτό ισχύει για κάθε απόφαση που επηρεάζει το μέλλον τους περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *