Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

“ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ”

 

 

Ανάπτυξη Υδατοδρομίων, σχεδιάζει η Περιφέρεια

Ανάπτυξη Υδατοδρομίων, σχεδιάζει η Περιφέρεια

“Σε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή Νότιου Αιγαίου. Εργολαβικά και με εντατικούς ρυθμούς έχει αναλάβει την δημιουργία υδατοδρομίων, προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου και της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται για την πλήρηεκμετάλλευση αυτών των υποδομών.Η εκστρατεία παραπληροφόρησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας υδροπλάνων, παρά την προσπάθειά τους να πείσουν για την δήθεν εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών στις μετακινήσεις, δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικά ωφελούμενο από τις υποδομές με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.

Η περιφερειακή Διοίκηση αφού πέρασε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βολιδοσκοπικά, δύο προγραμματικές συμβάσεις για υδατοδρόμια σε Ρόδο και Σύρο με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, προώθησε σ’αυτότο Π. Σ. προγραμματικές συμβάσεις για άλλα 11 υδατοδρόμια σε Άνδρο, Νάξο,Πάρο, Μήλο, Αμοργό, Σύμη, Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια, Λειψούς και Καστελόριζο,με προϋπολογισμό για το καθένα 150.000 ευρώ. Δηλ. συνολικά θα διατεθούν απότην Περιφέρεια σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. Τα υδατοδρόμια και τα υδροπλάνα δεν έρχονται να καλύψουν ανάγκεςμετακίνησης των νησιωτών. Έρχονται να καλύψουν κενά και ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου και της εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται τα υδροπλάνα.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη στις 23Ιουλίου 2014: «Στόχος μας είναι τα υδροπλάνα να αποτελέσουν μια μορφή εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος και όχι ένα νέο συγκοινωνιακό μέσο τακτικού χαρακτήρα», προσθέτοντας επίσης ότι «παράλληλα θα δημιουργηθούν συμπράξεις που θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος».Δεν κρύβουν τα λόγια τους, ο σκοπός είναι συγκεκριμένος.

Αλλά ακόμα και στην μεμονωμένη περίπτωση που χρησιμοποιηθούν για συγκοινωνιακούς λόγους τοκόστος για τον εργαζόμενο θα είναι απαγορευτικό.Οι συμπράξεις με τα λιμενικά ταμεία γίνονται σε μια περίοδο που δρομολογείται η μετατροπή τους σε Α.Ε. με σκοπό το εύκολο πέρασμα των λιμανιών και τωνυποδομών τους (όπως και τα υδατοδρόμια), στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με την μορφήτων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ταυτόχρονα οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην ακτοπλοΐα, για τις οποίες είχαμε καταθέσει ψήφισμα στο προηγούμενο Περιφερικό Συμβούλιο, θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολή και ακριβή την μετακίνηση του λαού των νησιών. Για την Λαϊκή Συσπείρωση σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι εφικτό να γίνουν, μόνο μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα συγκοινωνιών. Τέτοιες συγκοινωνίες αποτελούν δικαίωμα των νησιωτών, που δενμπορεί να χωρέσει στα ασφυκτικά πλαίσια της ιδιοκτησίας των μέσων μεταφοράςαπό τους εφοπλιστές και της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και τωνελληνικών κυβερνήσεων.Τα υδατοδρόμια είναι άλλη μια υποδομή πληρωμένη από τον Ελληνικόλαό για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, γι΄αυτό καιείμαστε αντίθετοι στις προτεινόμενες προγραμματικές συμβάσεις”.