Site icon Santonews

Η κυβέρνηση κρατά ομήρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες σε εκτός σχεδίου περιοχές και καθυστερεί την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού

Ερώτηση Ν. Συρμαλένιου και άλλων 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

  “Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την ομηρία μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου.

 

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ομηρία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου αναδεικνύουν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

 

Αναδεικνύουν ακόμη την υποκρισία αλλά και την εξοργιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν, τον Δεκέμβριο του 2020, ο τότε Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο τότε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας κ. Οικονόμου εξήγγειλαν την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (Ν. 4759/2020), συσχετίζοντας την με την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

 

Η υποκρισία όμως των κυβερνητικών στελεχών έγκειται στο ότι γνώριζαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παρέδωσε ένα σχεδιασμό για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το αποτέλεσμα της υποκρισίας αλλά και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης είναι ότι σήμερα, τρία (3) χρόνια μετά, όλα έχουν βραχυκυκλώσει.

Ούτε ο σχεδιασμός προχώρησε, ούτε οι εκτός σχεδίου περιοχές προφυλάχτηκαν, ούτε οργανώθηκαν οι χρήσεις. Φυσικά καμία προστασία δεν υπήρξε για τους εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.

Οι βουλευτές αναδεικνύουν επίσης την έλλειψη διεπιστημονικής και κοινωνικής διεργασίας που χαρακτηρίζει το νόμο 4759/2020 που δημιουργεί ανισότητες και πολυνομία, καθώς και νέες παρεκκλίσεις. Μειώνει επίσης την αξία της μικρής και πολύ μικρής ιδιοκτησίας, εκδικητικά και με ταξική στόχευση. Όλα αυτά τα είχε εντοπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη Βουλή και σήμερα επιβεβαιώνονται, εις βάρος και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές τονίζουν πως, δύο (2) χρόνια μετά, η κυβέρνηση κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων/οικοπέδων που δεν έχουν προλάβει, εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ο νόμος, να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερης οικονομικής στενότητας. Παράλληλα, δίνει για τρίτη φορά παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες με αιτιολογία τις καθυστερήσεις που προκαλεί η πανδημία.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τις πρόσφατες αοριστίες του Υφυπουργού, κ.Ταγαρά, ενώ ζητούν να μάθουν αν το υπουργείο θα ακούσει την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Καταθέτουν τέλος, αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καθώς και την πορεία συμβασιοποίησης τους ώστε, να σταματήσει να υποκρίνεται η κυβέρνηση και να αποδειχθεί το χωροταξικό αλαλούμ που έχει προκαλέσει”.

Exit mobile version