Site icon Santonews

Η ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ ΑΨΗΦΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΤΡΥΓΟΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΑΞΕΙΣ 2020

 

 

 

 “Και ενώ το Λόκ Ντάουν εξαπλώνεται  ποικιλοτρόπως κάποιες δραστηριότητες έχουν την δική τους ανεξάρτητη και απρόσκοπτη εξέλιξη.  Ευτυχώς !

 

Φέτος λοιπόν στο όμορφο νησί μας, μετά από αρκετό καιρό, ο αμπελώνας επανήλθε στις γνώριμες αποδόσεις του Θηραϊκού ηφαιστειακού μικροκλίματος.  Τα φυσιολογικά επίπεδα των τελευταίων ετών έχουν διαμορφωθεί στα 400κιλά ανά στρέμμα. Η Βεντέμα ( τρύγος) του 2020 για το οινοποιείο μας ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

 

Η καλλιεργητική περίοδος 2019-2020 εξελίχθηκε ήπια. Οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίστηκαν από μια καθόλα ισορροπημένη πορεία χωρίς έντονες διακυμάνσεις τόσο σε ότι αφορά τους ανέμους όσο και τα επίπεδα των θερμοκρασιών. Οι βροχοπτώσεις κυμάνθηκαν στα 550 mm. Η ανθοφορία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε ένα κλίμα ζεστό και υγρό, ενώ η σταδιακή ωρίμανση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έγινε σε σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ως συνέπεια είχαμε την ομαλή ωρίμανση του φρούτου, με πλούσια σάρκα που οδήγησε σε υψηλή ποιοτικά και ποσοτικά, παραγωγή μούστου. Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Κάναβα Ρούσσος παραλήφθηκε από 27 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

Οι ζυμώσεις ολοκληρώθηκαν, έχουν γίνει οι πρώτες απολασπώσεις και οι νέες εσοδείες μας  έχουν ήδη πάρει το δρόμο της παλαίωσης στα δρύινα βαρέλια.

 

Συγχρόνως γίνεται το ”πάστρεμα” των αμπελιών, το αρχικό δηλαδή ελαφρύ κλάδεμα για την αφαίρεση του περίσσιου φορτίου ώστε να ξεκουραστεί άμεσα το φυτό μας μετά τον τρύγο. Οι  λοιπές καλλιεργητικές φροντίδες σε αυτή την φάση συμπεριλαμβάνουν το τύλιγμα των αμπελιών  και την λίπανση. Παράλληλα ασχολούμαστε με την διαχείριση των τσίκουδων, των στεμφύλων δηλαδή,  κυρίως για τις αποστάξεις αλλά και την κομποστοποίηση τους στο λαχανόκηπο μας.

 

Τα νέα μας σας έρχονται από τη Σαντορίνη φυσικά, συγκεκριμένα από την Μέσα Γωνιά και το Δημοτικό  Διαμέρισμα Επισκοπής Θήρας και σας ευχαριστούμε που είστε πάντα εκεί να τα ακούσετε.

 

Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους σας να είστε καλά, υγιείς σωματικά και πνευματικά.

Ας μην το βάλουμε κάτω, θα το παλέψουμε μαζί. Όσο αντέξουμε.

Το κρασί έχει μια γενεσιουργό δύναμη, το μοίρασμα… μοιράζει χρόνο, απόψεις, συναισθήματα, δίνει αφορμή για συζητήσεις, καινούργιες ιδέες και γνωριμίες, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά…

και τώρα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ αυτό το μοίρασμα.

 

Θα θέλαμε τέλος και ειδικότερα να ευχαριστήσουμε την ευρύτερη οικογένεια της Κάναβα Ρούσσου, την πολύτιμη ομάδα μας, όλους τους αμπελουργούς μας αλλά και τους εμπορικούς  συνεργάτες, για μια ακόμη επιτυχημένη Βεντέμα καθώς και για την διαρκή στήριξη του”.

Exit mobile version