Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΜΑΡΙΟΥ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,- ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΩΡΖΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

 

Χτες από κάποιο Ταμείο φωτογράφισαν το Κάμπινγκ και το Καμάρι. Ανήκουνε, σε κάποια Ταμεία των πιστωτών μας μάλλον, Σιγά μην τους περάσει!. Εκεί θα είμαστε!. 

 

 

 

«Το Καμάρι είναι ο όρμος που σχηματίζει η βορειοανατολική παραλία της Θήρας με το Μέσα Βουνό. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα λιμάνια του νησιού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το εξαιρετικό μικρoκλίμα της περιοχής. Ουσιαστικά στην αρχαιότητα ήταν το βόρειο λιμάνι της Αρχαίας Θήρας και τα αρχαία κτίσματα ήταν πάντα ορατά, όπως η λεγόμενη «Καμάρα» η μνημειώδης κόγχη που ορίζει στα νότια την παραλία του Καμαρίου.

 

Σύμφωνα με τον Ιωσήφ Δεκιγάλλα που διενήργησε ανασκαφή κοντά στην παραλία, το Καμάρι είναι η Αρχαία Οία. Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από περιηγητές και αρχαιολόγους τον 18ο και 19ο αιώνα, το Καμάρι αποτελούσε για τους Θηραίους προορισμό ημερήσιας εκδρομής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Μέχρι την δεκαετία του 1950 υπήρχαν ελάχιστα κτίρια στην περιοχή, όπως η παραλιακή εξοχική κατοικία του Καθολικού Επισκόπου. Μετά τον σεισμό του 1956, δημιουργήθηκε ένας καινούργιος οικισμός για τους κατοίκους της Μέσα Γωνιάς (Επισκοπή Γωνιάς ή Παλιό Χωριό) . Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού που δημιουργήθηκαν δίπλα στους παλιούς πυρήνες, ο οικισμός «πρότυπο» σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα στα ανατολικά και κοντά στην παραλία.

 

Από την δεκαετία του 1980 και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νησιού με ξενοδοχεία, εστιατόρια, κινηματογράφους και καταστήματα, ιδιαίτερα κατά μήκος της παραλίας. Ελπίζουμε πως σύντομα το Καμάρι θα αποτελέσει πέρα από σπουδαίο τουριστικό θέρετρο και αρχαιολογικό πάρκο.

 

Το μικρό άλμπουμ είναι αφιερωμένο στον φίλο Νίκο Τσέκο και τον νεοσύστατο «Παγκράτιο» Πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύλλογο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *