“Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ”

ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ LA STAMPA

 

 

 

lastampa1a“Το θρυλικό ελληνικό νησί με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα προσφέρει επίσης το πολύτιμο νέκταρ που παράγεται από σταφύλια που αναπτύσσονται δυναμικά στο ηφαιστειακό έδαφος”, γράφει η Ιταλικά εφημερίδα LA STAMPA, σε ένα εκτενές αφιέρωμά της για το κρασί της Σαντορίνης. “Η Σαντορίνη, είναι ένας σκούρος συμπαγής βράχος που αναδύεται από τη θάλασσα, προσφέροντας μια εκπληκτική θέα στους επισκέπτες με τη μακρά ιστορία του και τους συναρπαστικούς μύθους που κρύβονται κάτω από τη γεύση των πλούσιων προϊόντων της γης”, γράφει η συντάκτρια ELEONORA AUTILIO και προσθέτει: “ Το πιο εκπληκτικό από όλα στο όμορφο νησί της Σαντορίνης, δεν είναι οι παραλίες της, -αν και θαυμάσιες-, και τα κρυστάλλινα νερά της, -έχουν επίσης υπέρτατη ομορφιά-αλλά είναι μάλλον η ματιά που περιτρέχει τα κατάλευκα γραφικά σπίτια σπίτια πάνω καφέ του εδάφους και τα τυπικά τραχιά ηφαιστειακά νησιά που την περιβάλλουν”.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια “ Αυτά τα τραχιά μαύρα βράχια με το ημικυκλικό σχήμα του προέρχονται από τις βραχώδεις κορυφογραμμές που αναδύονται από την καταγάλανη θάλασσα που έχει το χρώμα του κοβαλτίου”. Τονίζει ακόμα τη μακραίωνη ιστορία, την προέλευση του μύθου της Ατλαντίδας, αλλά και “Τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα όταν το χρώμα του ουρανού με τις χίλιες ζεστές και πολύχρωμες αποχρώσεις, αντικατοπτρίζεται στα γαλανά νερά, δημιουργώντας πλούσια, εκπληκτικά χρώματα”

Όμως το μεγαλύτερο μέρος, του αφιερώματος αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή, καθώς όπως λέει η AUTILIO “Ιστορία, φύση και μύθος εδώ πάνε χέρι-χέρι, και η ευχαρίστηση της ανακάλυψης όλων αυτών, συνδέεται επίσης με τον ουρανίσκο σας που εξερευνά την πραγματική γεύση των προϊόντων της γης που παρά την ηφαιστειακή φύση της, είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη σε λιχουδιές που κυμαίνονται από ντομάτες, φάβα, φιστίκια και φυσικά τα κρασιά, από τα πιο εκλεκτά και αρχαία στην Ελλάδα”.

Η La Stampa, επισημαίνει πως στα 12.000 στρέμματα του θηραϊκού αμπελώνα, βρίσκονται τα αρχαιότερα κλήματα της Ευρώπης και μερικά από αυτά έχουν ηλικία 300 ετών. “Μπορεί κατά μία έννοια, να είναι η ελληνική πρωτεύουσα της αμπελουργίας”, τονίζει, για να προσθέσει: “ Τα κρασιά της είναι νέκταρ και κάνουν το νησί έναν από τους σημαντικότερους τόπους ονομασιών προέλευσης στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, το ηφαιστειογενές έδαφος είναι τόσο πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, που δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. […] Η αφοσίωση με την οποία φροντίζονται οι αμπελώνες και οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, παράγουν κρασιά των οποίων η φήμη έχει πάει πολύ πέρα από το νησί”. Στο αφιέρωμα, αναφέρεται το Ασύρτικο ως η πρωταρχική ποικιλία και μαζί με το Αθήρι, χρησιμοποιούνται για τα ιδιαίτερα λευκά κρασιά, ενώ όπως σημειώνει υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες σε μικρότερη έκταση, όπως το Λιάτικο, η Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο”.

Κορωνίδα όμως των Θηραϊκών Οίνων, σύμφωνα με την Autilio, “είναι το νέκταρ της τοπικής παραγωγής. Το Βινσάντο που είναι το πλέον διάσημο και γίνεται από σταφύλια αφυδατωμένα στον ήλιο και αφήνεται να ωριμάσει σε βαρέλια. Είναι ένα έντονο νέκταρ, που μπορείτε να το συνδυάσετε με γλυκά και ξηρούς καρπούς, ή απλώς ως ένα σκέτο ποτήρι κρασί”.

 

lastampa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *