Site icon Santonews

Η γλωσσική αυτοδικία του περιφερειάρχη

 

 

 

 

Η είδηση, πρωτοδημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κω». Συνοδεύεται, από σχετικό βίντεο και αναφέρει:

«Δεκάδες ήταν τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η Αστυνομία για τις λακκούβες στη Μεσαριά (στο Επαρχιακό δίκτυο), αφού μόνο το τελευταίο διήμερο, έπαθαν ζημιά πάνω από 10 οχήματα.

Αστυνομικοί, βρέθηκαν στην περιοχή και βλέποντας τυχαία το όχημα της μπετονιέρας στον δρόμο, το σταμάτησαν και παρακάλεσαν τον οδηγό να ρίξει λίγο μπετόν και παίρνοντας οι ίδιοι οι αστυνομικοί το φτυάρι, έκλεισαν προσωρινά τις τεράστιες επικίνδυνες λακκούβες που υπάρχουν στο οδόστρωμα».

 

Η ρεπόρτερ Χαρίκλεια Χριστοφή, καταλήγει:

«Ας ελπίσουμε οι υπεύθυνοι, να αποκαταστήσουν άμεσα το οδόστρωμα στην επίμαχη περιοχή».

 

 

Τι ήταν να δημοσιευτεί;. Αμέσως ο Περιφερειάρχης, αγνοώντας όπως λέει τις παροτρύνσεις των συμβούλων του να μην το πράξει, απάντησε. Με ύφος κήνσορα που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του -ή μήπως «χαλίκι στο φτυάρι του»;-, γράφει σε οργίλη ανάρτησή του:

« “Βγάλε φώτο” λένε με προνοητικότητα «Αστυνομικοί που σταμάτησαν μπετονιέρα για να κλείσουν λακκούβες», όπως αναφέρει η είδηση για τους ένστολους που πήραν το φτυάρι στα χέρια τους για να εκτελέσουν εργασίες στον δρόμο σαν κανονικά μέλη τεχνικού συνεργείου.

Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί επέλεξαν την Αυτοδικία για να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που, κατά την άποψή τους, το κράτος δεν είχε επιλύσει αρκετά γρήγορα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν βρίσκει άμεση λύση από το κράτος, πρέπει να πάρει τα πράγματα, ίσως ακόμα και παρανομώντας, στα χέρια του. Και φυσικά να μην παραλείψει να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει την πράξη του!».

 

 

Διατάχθηκε ΕΔΕ

 

 

Όλα καλά. Αλλά, Αυτοδικία κ. Χατζημάρκο;. Αυτοδικία;. Ταρακουνήθηκαν τα Ελληνικά μας. Η «Αυτοδικία», είναι ποινικό αδίκημα. Με το άρθρο 331 ΠΚ, μετά τον νόμο 4619/2019 ορίζεται πως αυτοδικία πράττει: «Όποιος ασκεί αυθαίρετα αξίωση σχετική με δικαίωμα που ή το έχει πραγματικά ή από πεποίθηση το οικειοποιείται τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση».

Το δε λεξικό Τριανταφυλλίδη αναφέρει πως είναι «η αυθαίρετη ανταπόδοση αδικήματος, η τιμωρία κάποιου που μας αδίκησε, από εμάς τους ίδιους και όχι από το νόμο: H αυτοδικία τιμωρείται ως έγκλημα που στρέφεται κατά της προσωπικής ελευθερίας».

Αυτοδικία, θα ήταν αν κάποιος που έσπαγε το αυτοκίνητό του στης λακκούβες των δρόμων, θύμωνε και αντί για προσφυγή στη δικαιοσύνη για ευθύνες ή ολιγωρίες της Περιφέρειας, πήγαινε και έσπαγε το αυτοκίνητο του περιφερειάρχη ή του Επάρχου. Ή αν εισέβαλλε στο γραφείο τους και τους χαστούκιζε.

Ο Αυτοδικών, ανταποδίδει αυθαίρετα το άδικο. Δεν το διορθώνει. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, προσπάθησαν να αποκαταστήσουν ένα επικίνδυνο σημείο. Δεν έσκαψαν νέες λακκούβες μπροστά στο σπίτι του Περιφερειάρχη. Έκλεισαν μια λακκούβα. Η πράξη τους λέγεται Αυτενέργεια, Εθελοντική Πράξη και όχι Αυτοδικία. Αν όχι, παραπέμψετε τους στη Δικαιοσύνη, με κάποια καζουιστική μεθόδευση. Βρείτε ας πούμε, επιχειρήματα του τύπου «δεν έβαλαν προειδοποιητική σήμανση για εργασίες στο οδόστρωμα», «δεν είχαν τεχνική περιγραφή του έργου», «μπορεί να λέρωναν τη στολή τους», «οικειοποιήθηκαν εκμεταλλευόμενοι το αξίωμά τους, ποσότητα σκυροδέματος από μεροκαματιάρη μπεταζή», «το φτυάρι, δεν πληρούσε τις προδιαγραφές» και άλλα τέτοια ωραία.

 

Διότι αν οι αστυνομικοί Αυτοδίκησαν, τότε οι εθελοντές που καθαρίζουν παραλίες, φυτεύουν δέντρα ή περνάνε ηλικιωμένους στο απέναντι πεζοδρόμιo, Αυτοδικούν με τη σειρά τους;.

Φυσικά, άλλο ενόχλησε τον λαοπρόβλητο Περιφερειάρχη. Το ότι το πράμα πήρε δημοσιότητα. Που ίσως την επιδίωκαν οι «δράστες». Γιατί όχι;. Το να υποδεικνύεις έμπρακτα, υπαινικτικά, ακόμα και εύγλωττα τα κενά της Διοίκησης, είναι στοιχείο παρότρυνσης για ενέργεια. Για να μη χρειάζεται μονίμως η Αυτενέργεια. Αλλά ο κ. Περιφερειάρχης, αντέδρασε, όπως μάλλον θα έκανε και ο Μέγας Μάγιστρος των Ιπποτών της Ρόδου, αν καθόταν κορδωμένος στο θεωρείο του και κάποιο ατίθασο περιστέρι κουτσουλούσε την καλογυαλισμένη και φανταχτερή στολή του.

Ίσως ο Μάγιστρος στην τσατίλα του, να ζητούσε πιτσούνια σαλμί για το δείπνο του, αυτοδικώντας με τη σειρά του. Το κακό θα είναι, αν ο Περιφερειάρχης ζητήσει «αστυνομικούς γιαχνί» για πρωϊνό. Διότι όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Kosnews24, διατάχθηκε ήδη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους αστυνομικούς.

Η ελληνική γλώσσα, δέχτηκε πάντως μια καραμπινάτη αυτοδικία. Στραμπούληγμα, ίσως και διάστρεμμα. Και όχι˙ το κείμενο δεν έχει γλωσσολογικές βλέψεις. Με την άγαρμπη αλαζονεία, έχει να κάνει.

Exit mobile version