«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΪΑΤ

 

 

 

Την Σαντορίνη, επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ. Αφορμή υπήρξε η προσόρμιση του αμερικανικού πολεμικού σκάφους “USS Normandy», που μετά από 43 μέρες ταξίδι από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια, έκανε ολιγοήμερη στάση στο νησί. Ο κ. Πάιατ, υποδέχτηκε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Θήρας κ. Αναστάσιο – Νικόλαο Ζώρζο και άλλους τοπικούς παράγοντες πάνω στο σκάφος όπου παρατέθηκε δεξίωση.

Την επομένη ο Πρέσβης μετά από σειρά συναντήσεων με φορείς του νησιού, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, τονίζοντας πως είναι εντυπωσιασμένος τόσο από την ομορφιά, όσο και από τα αρχαιολογικά μνημεία που επισκέφθηκε. Κομβικό σημείο στις δηλώσεις του, ήταν πως το State Department θεωρεί ασφαλέστατη χώρα την Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση, πως θα συνεχίζουν να αυξάνεται δυναμικά ο αριθμός των συμπατριωτών του, που επισκέπτεται τη Σαντορίνη.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι απαντήσεις που έδωσε, στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στου φουαγιέ του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου.

 

 

Ερώτηση[…] Όπως γνωρίζετε η οικονομία της Σαντορίνης στηρίζεται στο 90% στον τουρισμό.

Πρέσβης: Και σε πολλούς Αμερικανούς τουρίστες….

 

 

Ερώτηση : Φυσικά. Όπως ξέρετε, οι τουρίστες χρειάζονται γαλήνη και ειρήνη. Αλλά τους τελευταίους μήνες οι γείτονες μας από την ανατολική πλευρά του Αιγαίου δείχνουν λίγο επιθετικοί. Θυμίζω τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν, και γνωρίζω  επίσης πως συνελήφθη και ένας αμερικανός πάστορας. Γενικότερα η όλη συμπεριφορά είναι λίγο επιθετική. Είμαστε σύμμαχοι και φίλοι. Θα προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτή την κατάσταση και να πείσετε για την ανάγκη  ειρήνης στην Αιγαίο;.

 

Πρέσβης:. Αρχικά είμαι ευγνώμων που ο κύριος Χατζημάρκος παρευρέθη  στο πλοίο μαζί μας χθες βράδυ και αναφέρθηκε με γενναιόδωρα λόγια  για την ασφάλεια που παρέχεται από την παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα οφέλη που προέρχονται από την ύπαρξη των πλοίων μας όπως αυτή τη στιγμή με την ομάδα πολεμικών πλοίων η οποία περνά από Αιγαίο, Κρήτη και Ρόδο. Έτσι λοιπόν δεσμευόμαστε  με τη συμμαχία μας με την Ελλάδα και εκτιμούμε βαθιά τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τέτοιου είδους επισκέψεις όπως αυτές οι οποίες εμβαθύνουν τη συμμαχία και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί .

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον  να παραμείνει η Τουρκία στηριγμένη στη δύση , στηριγμένη στους δυτικούς θεσμούς και το ΝΑΤΟ. Είμαστε ευγνώμονες που ο κύριος Τσίπρας έχει ένα τόσο δυνατό και υποστηρικτικό διάλογο και επικοινωνία  με την Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον ναύαρχο Αποστολακη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσει και έχουν εργαστεί εντατικά με τους ομόλογους τους στην Τουρκία.

Έτσι λοιπόν, το ενδιαφέρον μας είναι να δούμε μια σταθερή σχέση. Όμως υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει πρώτα να δουλέψουμε.  Η Αμερική θα πρέπει να δουλέψει τη σχέση της με την Τουρκία …. Και ζητήματα τα οποία θα πρέπει και εσείς να εργαστείτε από την πλευρά σας στη σχέση σας (με την Τουρκία). Αλλά όπως λέω πάντα, για τις ΗΠΑ η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρότατο σύμμαχο και δουλεύουμε πάνω σε αυτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα ανοιχτούς.  Εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι σχέσεις στο Αιγαίο θα παραμείνουν σχέσεις σεβασμού, μια  σχέση η οποία  θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο συμμαχικών μελών του ΝΑΤΟ.

 

Ερώτηση: Είχατε μια συνάντηση νωρίτερα με το δήμαρχο… ποιο το αποτέλεσμα της?

 

 

Πρέσβης: Είμαι πολύ ευγνώμων. Αρχικά εξέφρασα την εκτίμηση μου στον δήμαρχο για την φιλοξενία που παρέχει το νησί στους ναύτες μας του USS Normandy αλλά και για τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και την ασφάλεια που παρέχει το νησί σε αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο. Συζητήσαμε σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι πως το State Department (Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ) τοποθετεί την Ελλάδα στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας παγκοσμίως για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες και τη δέσμευση μου να υποστηρίξω την ελληνική τουριστική οικονομία ως ένα μέρος της εξωτερικής μας υποστήριξης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπατε ο τουρισμός αποτελεί τεράστιο μέρος της οικονομίας της Σαντορίνης αλλά και της ελληνικής οικονομίας … πάνω από 25%. Είμαι χαρούμενος για τη συνεργασία με την υπουργό Κουντουρά και για όλη τη δουλειά που έκανε για τους Αμερικανούς τουρίστες και είναι πολλοί από εμάς…. Είναι μεγάλη η αγορά και θέλουμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε πως η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και στην περίπτωση της Σαντορίνης ένας μαγευτικός προορισμός. Ήταν μία εποικοδομητική κουβέντα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον δήμαρχο   που μας επισκέφτηκε  στο πλοίο χθες το βράδυ και ήταν πολύ ευγενικός στην υποδοχή του στους αξιωματικούς και στους ναυτικούς της USS Normandy».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *