Site icon Santonews

Η ΑΙΓΑΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΞΠΟΤΡΟΦ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

“Ειδική εκδήλωση με θέμα το «Νότιο Αιγαίο: Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΧΠΟΤΡΟΦ 2018

Διακριτή ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.

Πέρα από την μεγάλη και εντυπωσιακή συμμετοχή νησιών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που παρουσίασαν σε επισκέπτες και επαγγελματίες μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών προϊόντων, χαρακτηριστικών της γαστρονομικής κουλτούρας που χάρισαν στο Νότιο Αιγαίο τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η θεματική εκδήλωση που οργανώθηκε το Σάββατο το πρωί, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ταυτόχρονα η παρουσίαση της Αιγαιακής διατροφής ως προτύπου υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και η ανάλυση της νέας και ραγδαία αναπτυσσόμενης νέας τάσης διεθνώς, του γαστρονομικού τουρισμού.

Στη διάρκεια της θεματικής εκδήλωσης η κ. Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος “Taste the Seasons”, που υλοποιείται στο πλαίσιο του τίτλου, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούνται από την αρχή του 2017 και κορυφώνονται το 2019, με κεντρική φιλοσοφία την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα.

Οι στόχοι του προγράμματος που η Περιφέρεια έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια είναι:

Ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό διεθνώς.

Ανάδειξη της Αιγαιακής διατροφής και αύξηση του αριθμού των χαρακτηρισμένων και πιστοποιημένων προϊόντων.

Χρήση τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα.

Εκπαίδευση του καταναλωτή να ζητά, να αγοράζει και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα.

Παροχή κινήτρων στους νέους για να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης με παραδοσιακούς τρόπους και εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες.

Ομιλήτριες στην ίδια ημερίδα ήταν επίσης η κ. Roberta Garibaldi, αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο και πιστοποιημένη Πρέσβης της Διεθνούς Ένωσης Γαστρονομικού Τουρισμού, που παρουσίασε τις διεθνείς τάσεις του γαστρονομικού τουρισμού, στην ομιλία της μέσα από την οποία αποτυπώθηκε η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται διεθνώς στο τομέα του γαστρονομικού τουρισμού, με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό τουριστών να επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με βάση τη γαστρονομία του, στο πλαίσιο του τουρισμού εμπειρίας. Ένα τομέα στον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει πολύ μεγάλα αποθέματα προς αξιοποίηση και ήδη η στρατηγική που ακολουθείται στον τουρισμό, κινείται γύρω από αυτόν τον άξονα.

Τέλος, η κ. Γλυκερία Ψαρρά, PhD, επ. συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Rutgers, παρουσίασε εισήγηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως υγιεινό πρότυπο διατροφής. Η κ. Ψαρρά εστίασε στις επιμέρους παραμέτρους της Ιπποκρατικής έννοιας της Δίαιτας, τονίζοντας την στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπου η σωματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι ιδιαιτερότητες του κλίματος, των τοπικών καλλιεργειών και της μορφολογίας του εδάφους συμπληρώνουν την εικόνα της Αιγαιακής Δίαιτας, προσφέροντας σε όποιον την ακολουθεί πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική υγεία του”.

Exit mobile version