Η «ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

KADIO KOLYMVAΗ «ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

  Το εξαιρετικό βιβλίο της Οιάτισσας συγγραφέως, ποιήτριας και μεταφράστριας κ. Καδιώς Κολύμβα «Η απάνω μεριά του κόσμου» που κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις «Αρμός», βρίσκεται πλέον στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, διαθέσιμη και για τους αγγλομαθείς αναγνώστες. Τη μετάφραση έχει κάνει η λάτρης της Σαντορίνης Carola Scupham και το βιβλίο είναι χορηγία της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης.

  Η συγκλονιστική ιστορία μιας σπάνιας για την εποχή της γυναίκας. Γεννιέται στην Οία (Πάνω Μεριά) της Σαντορίνης στο τέλος του 19ου αιώνα, πηγαίνει τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου, παντρεύεται καπετάνιο στα δεκαπέντε της και γεννάει δεκατέσσερα παιδιά.

Η Οιάτισα συγγραφέας Καδιώ Κολύμβα

Η Οιάτισα συγγραφέας Καδιώ Κολύμβα

Η πολύπλευρη αυτή προσωπικότητα, με την ψυχή της καπετάνισσας, οπλισμένη με θάρρος και πίστη και με απαράμιλλη γενναιότητα, προικισμένη με πολλά ταλέντα – σ’ όλα της αυτοδίδακτη – κατορθώνει να δημιουργήσει έναν στόλο και να παίξει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Ναυτιλία.

Εκείνη την εποχή στους καταλόγους των πλοιοκτητών της Lloyd’s  αναφέρεται ένα μόνο γυναικείο όνομα, το δικό της.

Με την απλότητα της νησιώτικης ψυχής της, το εύστροφο και οργανωτικό της μυαλό, καταφέρνει να βαστήξει το τιμόνι της ζωής, πότε με τα πανιά, πότε με τον ατμό, πότε αντιμετωπίζοντας τις τρικυμίες γράφοντας ποιήματα και ζωγραφίζοντας, πότε ταξιδεύοντας στη γαλήνη της δημιουργίας και στη χαρά της οικογένειας. Μια ζωή απόλυτα δεμένη με την ναυτοσύνη και την Ναυτιλία.

Ένας ύμνος στη γυναίκα και σ’ αυτά που μπορεί να πετύχει!