ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Όχι· η ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, δεν είχε τίποτα το μεταφυσικό. Λέγοντας “ά-θεη” εξήγησε πως κινδυνεύει πίσω από τη θέα της Καλντέρας, να έχει μια “χωματερή τσιμέντου” και πως η λύση γι αυτό, είναι η προστασία και ανάδειξη της “α-θέατης” Σαντορίνης. Εκείνης του αμπελώνα. Της πρωτογενούς παραγωγής. Της τοπικής ταυτότητας. Της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προηγήθηκε μια επισκόπηση της κατάστασης των τελευταίων 40 χρόνων. “ Η χώρα δεν πήγε καλά, γιατί είχε κρίση περιεχομένου, όχι λόγω αντιπροσώπευσης”, είπε, “ η πολιτική κρίνεται στη σχέση της με ένα τόπο, αλλά και με τις επόμενες γενιές” ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται “ένα καινούριο λογισμικό” για να τονίσει “Για 40 χρόνια, μας αντι -εκπαίδευαν”. . Μιλώντας για την προσωπική του πορεία, δήλωσε “δεν αλήτεψα και στο επίπεδο του λόγου και στο επίπεδο της πράξης, ούτε για μια στιγμή”.
Επικεντρώνοντας στο θέμα της ομιλίας του, ο κ. Χαραλαμπίδης, αφού σημείωσε την μακραίωνη ιστορία του οίνου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε απόπειρα “καμπερνετοποίησης” και τόνισε ότι η χώρα θα έπρεπε να διαδραματίζει “ηγεμονική και όχι επαρχιώτικη πολιτική στον κλάδο”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης των αυτοχθόνων ποικιλιών. “Πρέπει όχι μόνο να σώσουμε το Ασύρτικο”, είπε, “Αλλά την ίδια τη Θήρα, γιατί σε 30 χρόνια, θα μιλάμε για πρώην Θήρα”.
“ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΦΑΓΙΑ”
Η λύση σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, βρίσκεται στην αρμονική και οργανική σύνδεση με τον τουρισμό, αν και όπως σημείωσε “στην Ελλάδα, δεν έχει γραφτεί ούτε ένα σοβαρό βιβλίο για τον τουρισμό” και επικρατεί “λεκτική πενία”. Είπε ακόμα πως ο τουρισμός, πρέπει να αναχθεί σε εθνικό θέμα και εστιάζοντας στη Σαντορίνη, εκτίμησε πως εισέρχεται σε μια φάση κορεσμού, επισείοντας τα σκαιά παραδείγματα του Λουτρακίου που πλέον στηρίζεται μόνο στο Καζίνο και της Λούτσας που από θέρετρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε άναρχη προέκτασή της. “Πρέπει να αποφύγετε αυτή την “τοποφαγία”, είπε χαρακτηριστικά. “Γιατί σε λίγο, θα έχετε μπαλκόνι, αλλά δεν θα έχετε σαλόνι”.
Επισήμανε ιδιαίτερα την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος (“Τα εργοστάσιά μας είναι τα μουσεία” τόνισε) και την διεύρυνση, του τουριστικού προϊόντος. “Πέρασε η εποχή που πουλούσαμε μόνο κρεββάτι”, είπε ο ομιλητής, “Πρέπει πλέον να πουλάμε όλο το προϊόν που λέγεται Σαντορίνη.”.
Μετά το τέλος της ομιλίας που -πράγμα σπάνιο- έγινε μπροστά σε ένα πολύ προσηλωμένο ακροατήριο, ο κ. Χαραλαμπίδης δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Πρόεδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκου Καφούρου, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις ακροατών. Στη συνέχεια, η Ένωση προσέφερε στους παριστάμενους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα, ένα ποτήρι κρασί μαζί με τοπικά εδέσματα.
Save
Save
Save