Site icon Santonews

H SANTO BRUT ΚΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ

ΤΟ ΑΦΡΩΔΕΣ ΤΗΣ ΕΣΘΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

  H “Μέρα των Ευχαριστιών -Thanksgiving Day” είναι η σημαντικότερη γιορτή της Βόρειας Αμερικής (μετά την Εθνική εορτή της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, 4 Ιουλίου). Γιορτάζεται και στον Καναδά, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σημαντικότερη ακόμα και από την Πρωτοχρονιά. Για τις απαρχές της, οι ερευνητές ερίζουν, αλλά μάλλον επικρατέστερη είναι η εκδοχή πως καθιερώθηκε από τους πρώτους Πουριτανούς (προτεσταντική σέχτα) που αφού εξορίστηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ολλανδία, έφυγαν το 1620 με το περίφημο Mayflower και αποδεκατισμένοι από τις κακουχίες του ταξιδιού έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Αφορούσε τις ευχαριστίες προς το θεό για την μετάβαση αλλά και για τη σοδιά της χρονιάς (άλλωστε η εργασία θεωρείται ιερό καθήκον για τους Προτεστάντες όπως απέδειξε στο αξεπέραστο βιβλίο του “ Η Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού” ο Μαξ Βέμπερ.

Γιορτάζονται στις ΗΠΑ κάθε τέταρτη Πέμπτη (μεταξύ 22-28) του Νοεμβρίου, με μεγάλα θύματα τις γαλοπούλες που αποτελούν το κύριο έδεσμα. Αποτελεί άλλωστε παράδοση, ο εκάστοτε πρόεδρος να “χαρίζει” τη ζωή μας γαλοπούλας, ενώ το “Τurkey Day”, έχει δώσει απολαυστικά μεταφραστικά μαργαριτάρια, από κάποιους που την αναγράφουν ως “Η μέρα του Τούρκου”. Πάντως η μέρα αυτή γιορτάζεται από όλους τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητας, και συνοδεύεται από ένα πλούσιο δείπνο. Ενίοτε και με συνοδεία σαμπάνιας. Για τη φετινή “Μέρα των Ευχαριστιών”, η μεγάλης κυκλοφορίας, περιφερειακή εφημερίδα Augusta Chronicle”, επέλεξε και προτείνει στους αναγνώστες της να δοκιμάσουν την Santo Brut της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Αυτό το κρασί γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο (σαμπάνιας) και δεύτερη ζύμωση στη φιάλη, όπως η Σαμπάνια”, γράφει ο συντάκτης Dennis Sodomka και προσθέτει: “ Οι μικροσκοπικές φυσαλίδες που κρατούν το κρασί ζωντανό και και απολαυστικό, είναι ατέλειωτες. Τα σταφύλια είναι 100 τοις εκατό Ασύρτικο . Όταν αυτό το κρασί ξεκίνησε το 2012, ήταν η πρώτη αφρώδης έκδοση του Ασύρτικου σταφύλια, από τα αυτόχθονα σταφύλια της Σαντορίνης”.

Στη συνέχεια παρουσιάζει μια σύνοψη της οινικής ιστορίας του νησιού και εστιάζοντας ξανά στο Santo Brut, σημειώνει: “Ήπιαμε το Santo Brut με μεζέδες. Ήταν ένα τέλειο απεριτίφ, που ταιριάζει με όλα τα είδη των τροφίμων που περιέχει η κουζίνα του νησιού. Είναι ωραία να την πιείτε από μόνη της, αλλά είναι ακόμα καλύτερη με το φαγητό. Είχαμε πολλά τυριά και τα spreads, ζεστά κουλούρια με μουστάρδα, διάφορα είδη σαλάμι, τσιπς και σπανακόπιτα που ήταν εντυπωσιακή με το Santo Brut. Αυτό το κρασί ταιριάζει καλά με θαλασσινά και σούσι, τόνο ή σολομό tartare, χταπόδι ή κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα. Επίσης, μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα πιάτο τυρί μετά το δείπνο ή ένα επιδόρπιο”.

Save

Save

Exit mobile version