H ONNEΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ”

“Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ”

 

 

Η Santonews, έλαβε από την ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, ανακοίνωση για το πρόβλημα που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τη δημοσιεύει όπως πάντα αυτούσια, αλλά με μια αναγκαία επισήμανση, ελπίζοντας ότι είναι μόνο αβλεψία. : Δεν είναι “μεταναστευτικό”, αλλά “προσφυγικό”. Άλλο μετανάστης και άλλο πρόσφυγας.

ΟΝΝΕΔ_ΚΥΚΛΑΔΩΝ copy
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
“Είναι αλήθεια πως η χώρα έχει ανάγκη από πραγματική συνεννόηση περισσότερο από ποτέ καθώς είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.

Συσσωρεύεται πλήθος προβλημάτων που δύσκολα θα επιλυθούν κ μέτωπα που αδυνατεί να κλείσει μία κυβέρνηση χωρίς ευδιακριτους ρεαλιστικούς στόχους κ δίχως καμία σταθερά.
Είναι πολύ δύσκολο για όποια πολιτική δύναμη να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό όταν καλεί για εθνική συνεννόηση την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί εμπρηστικό και διχαστικό λόγο που μας οδηγεί χρόνια πίσω σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου κ μικροπολιτικών τακτικών.Πίσω σε εποχές που θα έπρεπε προ πολλού να έχουμε ξεπεράσει καθιστώντας το κάλεσμα αυτό για συναίνεση κ συνεννόηση απροκάλυπτο τακτικισμό.
Η λύση στο μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος:ανθρωπιστική υποχρέωση,κοινωνική συνοχή,ασφάλεια.Χρειάζεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις,καταμερισμός των βαρών,πολιτικές ένταξης και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων μερών.Αλλά κυρίως απαιτείται βούληση να δράσουμε ενιαία ως Ε.Ε.
Την ίδια όμως ώρα που σε αντίθεση με τις προοπτικές, τα αδιέξοδα είναι πλέον ορατά και ενώ η αντιπολίτευση δείχνει έτοιμη να αναλάβει ιστορικές ευθύνες ,η κυβέρνηση αναζητάει ακόμα να καταμερίσει ευθύνες προσπαθώντας να αποποιηθεί τις δικές της.Δυστυχώς ,προσπαθεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό με την ίδια προχειρότητα και ερασιτεχνισμό που την διέκρινε κ στους άλλους τομείς ,αρνούμενη να καταλάβει πως η άσκηση της εξουσίας δεν αποτελεί αυτοσκοπό”.

3 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Μιλτιάδης Πελοποννήσιος πρ. Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων λέει:

    Να σας ευχαριστήσω αρχικά για την δημοσίευση του δελτίου τύπου της οννεδ κυκλάδων. θα ήθελα να σας επισημάνω πως σαν απόφοιτος διεθνών κ ευρωπαϊκών σπουδών φέρων τον τίτλο του διεθνολόγου είμαι σε αρκετά ικανοποιητική θέση να γνωρίζω τις διαφορές ανάμεσα στον πρόσφυγα κ τον μετανάστη. δεν είναι ώρα να παίζουμε με τις λέξεις κ τις έννοιες αλλά να βλέπουμε την ουσία του προβλήματος. απλά θα σας αναφέρω ενδεικτικά μία από τις πολλές αφορμές συζήτησης πάνω στο θέμα: Η διαφορά του πρόσφυγα με τον παράτυπο μετανάστη είναι ότι ενώ ο πρόσφυγας μπορεί να βρέθηκε στα σύνορα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, που πιστοποιούν την ταυτότητά του, δεν επιδιώκει την παράνομη είσοδο στη χώρα από αφύλακτες διαβάσεις, αλλά τη νόμιμη είσοδο και την εξασφάλιση του ασύλου. Αντίθετα, επιδίωξη του παράτυπου μετανάστη είναι να εισέλθει στη χώρα με τρόπο μη νόμιμο ανεξάρτητα από τους λόγους που τον οδηγούν σε μια τέτοια πράξη. Επίσης κανονικά για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για άσυλο σε μια χώρα, δηλαδή να ζητήσουν προστασία και να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία αφου αγαπάτε να τηρούμε την ορθότητα θα έπρεπε να αποκαλούνται αιτούντες άσυλο μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους. Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνεται ότι αν ξεκινήσουμε μία τέτοια κουβέντα θα χάσουμε την ουσία της όλης κατάστασης .θα είναι σαν να κοιτάμε το δάχτυλο που μας δείχνει το φεγγάρι αντί το φεγγάρι το ίδιο.το σημαντικότερο σημείο της ανακοίνωσης μας έλεγε Η λύση πρέπει να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά όλες τις διαστάσεις του προβλήματος: ανθρωπιστική υποχρέωση, κοινωνική συνοχή, ασφάλεια. Χρειάζεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις, καταμερισμός των βαρών, πολιτικές ένταξης και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική έναντι τρίτων μερών. Αλλά κυρίως απαιτείται βούληση να δράσουμε ενιαία ως Ε.Ε. Με αυτά θα έπρεπε να ασχολούμαστε έτσι ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο για την ελληνική πλευρά αλλά και για τις 20000 κ συνεχώς αυξανόμενες ανθρώπινες ψυχές που εγκλωβίστηκαν στη χώρα αλλά κ για να αποτραπούν φαινόμενα όπως το τραφικινγκ κ η απώλεια ζωών στα παράλια της χώρας.. θα σας παρακαλούσα να ανασκευάσετε το σχόλιο σας καθώς δεν θέλω να το εκλάβω ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων αλλά ως μία αστοχία λόγω της αυξανόμενης σύγχυσης στην κοινή γνώμη σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που εν μέρει οφείλεται στο ότι και οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούν πλέον τις ίδιες οδούς και τα ίδια μέσα για να μετακινηθούν από τη μία χώρα στην άλλη . Σας ευχαριστώ πολύ

    • Ο/Η Μιλτιάδης Πελοποννήσιος πρ. Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων λέει:

      Υ.Γ. Για να μην υπάρξουν περαιτέρω “παρεξηγήσεις” στο αρχικό κείμενο αναφερόμαστε σε διαδικασίες ,κανονισμούς ,πολιτικές κλπ που συνθέτουν το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο στην Ελλάδα όσο κ στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Σαφέστα αναφερόμενοι στο ζήτημα που προκύπτει στη Συρία κ όσα συμβαίνουν εκεί θα αναφερόμασταν ως προσφυγικό ζήτημα. Θέλω να κατασταθεί σαφές ότι δεν αποδόθηκε πουθενά ο χαρακτηρισμός πρόσφυγας ή μετανάστης καθώς το κείμενο αναφερόταν σε πολιτική διαχείριση κ πρακτικές οπότε ο σχολιασμός ήταν αν μου -επιτρέπεται-ανεδαφικός . Και πάλι σας ευχαριστώ.

      • Κύριε Πελοποννήσιε,

        Κατ΄ αρχήν χαίρομαι ειλικρινά, που ένας νέος άνθρωπος με καλές σπουδές, ασχολείται και στην πολιτική. Όπως έλεγα στον άξιο προκάτοχό σας κ. Φίλιππο Φόρτωμα, μόνο αν -μέσα στη γενικότερη απαξία της πολιτικής- οι νέοι μπουν στα κόμματα, μπορούν να τα αλλάξουν.
        Χαίρομαι επίσης που η ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, υπάρχει, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που χρησιμοποιούν τους νέους ως αόριστη επίκληση, ιδίως στα νησιά.

        Επί της ουσίας.

        Πραγματικά αγνοώ τον επίσημο προσδιορισμό του πρόσφυγα και ευχαριστώ που τον θέσατε τόσο εμπεριστατωμένα υπόψιν των αναγνωστών της σελίδας.
        Θα επιμείνω όμως: Για μένα, πρόσφυγας είναι όποιος βλέπει τη ζωή, την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια του να κινδυνεύουν και φεύγει. Ακόμα κι αν διανύσει 1.000 μίλια, ακόμα κι αν παραβιάσει 10 σύνορα, ακόμα και αν ανάμεσα στους έντρομους ανθρώπους, παρεισφρήσουν κακοποιοί, πράκτορες, τρομοκράτες ή ότι άλλο (εκεί έρχεται η πολιτική προετοιμασία για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους).
        Επειδή η ρητορική των Ναζιστών (Χρυσή Αυγή) έχει υποδόρια περάσει και κάθε αποδιωγμένος, θεωρείται περίπου ως τυχοδιώκτης και με δόλια κίνητρα, γι αυτό απάντησα. Δεν σας κούνησα επιτιμητικά το δάχτυλο.
        Τέλος. Το email σας λέει (copy-paste): “Καλησπέρα, σας αποστέλλουμε σε επισυναπτόμενο αρχείο δελτίο τύπου της ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ για τις εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό”.
        Δεν διέπραξα λοιπόν ούτε λαθροχειρία, ούτε προέβην σε αυθαίρετη ερμηνεία.
        Γνωρίζετε επίσης ότι η Santonews, πάντα δημοσιεύει τις παρεμβάσεις σας (ασμένως!) και θα συνεχίσει να το κάνει. Αλλά, διατηρεί το δικαίωμα της άποψης.
        Φιλικά
        Δημήτρης Πράσσος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *