“H ΝΔ, ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ”

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

«Ν. Σαντορινιός με αφορμή το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κάσο: Μέσα σε έξι μήνες η Κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε σημαντικά την Υγεία και την Παιδεία στα νησιά».

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χωρίς νησιωτική ατζέντα στην Κάσο και φέρθηκε σα να μην κυβερνάει η δική του Κυβέρνηση.

https://www.youtube.com/watch?v=WR8QigwuoDw&feature=youtu.be

Δεν είπε τίποτα ο Πρωθυπουργός για τα προβλήματα των νησιών

«Προφανώς και δεν είναι αρνητικό ότι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νησί της Κάσου για τα Χριστούγεννα. Ήταν μια επίσκεψη που είχε έναν εθνικό συμβολισμό, λόγω και της συγκυρίας που αυτή τη στιγμή βιώνει η χώρα. Εμείς αυτό που σημειώνουμε είναι ότι οι νησιώτες μας, που προασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αξίζουν τα βασικά: Υγεία και Παιδεία. Και η Κυβέρνηση της ΝΔ , το διάστημα της διακυβέρνησής της, υποβάθμισε σημαντικά την υποχρέωση που έχει το Κράτος προς τους νησιώτες».

«Ο Πρωθυπουργός μας είπε, κάτι που γνωρίζαμε ήδη, ότι δηλαδή το νησί δεν έχει καθηγητές και δασκάλους, ενώ δεν έδωσε καμία λύση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια, το νησί έχει μείνει χωρίς καν αγροτικό γιατρό. Δεν είδαμε ο κ. Μητσοτάκης να δίνει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, ούτε να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη για λογαριασμό της Κυβέρνησής του, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια τώρα μεριμνούσε να μην έχουν τα σχολεία ελλείψεις και να υπάρχουν γιατροί στα νησιά».

«Τέλος μίλησε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει, από τον Μάιο ακόμη, τη μείωση του φόρου στα μικρά νησιά και ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να κάνει δεκτή σχετική τροπολογία που καταθέσαμε και που αφορούσε στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η ΝΔ δηλαδή προτίμησε να δώσει 100εκ για την μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσίες πάνω από 500.000€ και δεν δέχτηκε να δώσει 2,5εκ μόνο για την κατάργησή του στα μικρά ακριτικά νησιά της χώρας».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κάσο, υπογράμμισε το μεγάλο μεταφορικό κόστος που έχουν τα νησιά. Εμείς να του θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου το οποίο και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα νησιά. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που από 1/1/2020 καταργεί το σκέλος της επιδότησης μεταφοράς καυσίμων και έτσι στην Κάσο, και στα άλλα νησιά, τα καύσιμα πρόκειται να αυξηθούν και πάλι».

«Αναφορικά, δε, με την απάντηση του κ. Πλακιωτάκη στην δήλωσή μου, έχω μόνο να υπογραμμίσω ότι ακόμη περιμένουμε να μας πει ο Υπουργός που είναι τα λεφτά του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, μιας και αυτά δεν φαίνονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του».

Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ

«Άκουσα ότι ο κ. Κόνσολας απάντησε επίσης στη δήλωσή μου αναφέροντας την κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ. Φυσικά και είναι γνωστό ποιος είχε προτείνει το 2014 την κατάργηση των ειδικών συντελεστών. Και είναι γνωστό ποιος διατήρησε τους συντελεστές στα νησιά που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος, μια πρόταση που η ΝΔ κατήγγειλε και τώρα πανηγυρίζει. Και είναι γνωστό επίσης ποιος έφερε το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Έτσι για να θυμόμαστε τι έχει γίνει, γιατί οι τόποι μας έχουν και μνήμη και ιστορία. Και αν στην τελική η ΝΔ θέλει, τώρα που βγήκαμε από τα Μνημόνια, γιατί δεν τους επαναφέρει;».

Φιλόδημος- Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και δημιούργησε νέους θεσμούς για την Νησιωτικότητα. Ένας από αυτούς ήταν και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους περίπου 100εκ. Τα χρήματα αυτά είναι εξασφαλισμένα μέσα από το Εθνικό ΠΔΕ και έχουν κατανεμηθεί για έργα στα νησιά».

«Ελπίζω ο κ. Θεοδωρικάκος να μην κάνει με το ΕΑ, ότι κάνει και με το Πρόγραμμα Φιλόδημος: να το καταργήσει δηλαδή και μετά να μαζεύει τους δημάρχους στο γραφείο του για να τον παρακαλούν να τους δώσει τα λεφτά. Τα χρήματα για το Φιλόδημο είναι εξασφαλισμένα, αλλά ο κ. Θεοδωρικάκος θέλει να επιστρέψει η χώρα σε μια πελατειακή λογική, με τους Δημάρχους επαίτες. Εμείς κινηθήκαμε σε μια άλλη λογική: βάλαμε προϋποθέσεις και χρηματοδοτήσαμε σημαντικά έργα για τις περιφέρειες και τη χώρα».

Σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν θα την ονομάτιζα κρίσιμη. Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα και κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο, την βασική δηλαδή αρένα στην οποία πρέπει να λύνονται οι διαφορές μεταξύ των κρατών».

«Θεωρούμε ότι μπροστά σε όσα συμβαίνουν, πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία. Για αυτό το λόγο άλλωστε και η δική μας στάση δεν είναι αντιπολιτευτική. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ΝΔ, που για μικροπολιτικά οφέλη, ασκούσε αντιπολίτευση σε όλα τα εθνικά ζητήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *