ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
“Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού θα πραγματοποιήσουν τον Φεβρουάριο του 2017, σειρά σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Οι γεωπόνοι, οινολόγοι και οινοποιοί του νησιού συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, ενώ παράλληλα το εγχείρημα πλαισιώνεται και από εθελοντές εικαστικούς.
Σήμερα παρόλο που η οικονομία του νησιού στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, η θηραϊκή γη με το μόχθο και τη φροντίδα των καλλιεργητών της επιμένει να παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας τα οποία απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. Προϊόντα εκρηκτικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας που εκφράζουν με μοναδικό τρόπο το ηφαιστειογενές οικοσύστημα της Σαντορίνης.
Η συνέχιση της καλλιέργειάς τους από τη νέα γενιά κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να επιστρέψει στη φύση, στη γη και στα προϊόντα της με γνώση και σεβασμό. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τα παιδιά της Σαντορίνης θα πρέπει να γνωρίζουν τις παραδόσεις και την οικονομία του τόπου τους όπου σημαντική θέση έχουν παραδοσιακά η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνων ποιότητας.
Το πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές θα τους υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:
α) Επίσκεψη σε γειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο
της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά θα μάθουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.
β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος θα παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.
γ) Στο τέλος, ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας θα περιμένει τα παιδιά που θα πραγματοποιήσουν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.).
Σε συνέχεια του σεμιναρίου τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή – με γραπτό κείμενο, με φωτογραφικό υλικό, με ζωγραφική ή με κάθε άλλο είδος εικαστικής έκφρασης – ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους μαθητές των άλλων σχολείων σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές-συνεργάτες που με κάθε τρόπο θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα”.