ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΞΕΝΑΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 

 

 

“Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία με γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού θα πραγματοποιήσουν το Φεβρουάριο του 2018 τον 2ο κύκλο σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων με θέμα την «Αμπελοκαλλιέργεια και την Παραγωγή Οίνου στη Σαντορίνη».

Το πρόγραμμα που ξεκινάει την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου, απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Τετάρτης και Πέμπτης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. 600 περίπου μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τον αμπελώνα, τη διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και την παραγωγή του κρασιού. Οι γεωπόνοι, οινολόγοι και οινοποιοί του νησιού συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Το πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές θα τους υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:

α) Επίσκεψη σε γειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνου τα παιδιά θα μάθουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος θα παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.

γ) Στο τέλος, ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας θα περιμένει τα παιδιά που θα πραγματοποιήσουν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)

Στο τέλος κάθε σεμιναρίου τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένη από το Δήμο Θήρας και την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου).

Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές-συνεργάτες που με κάθε τρόπο θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *