ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΠΡOΣΤΑΣΙΑΣ TOY ΚΕΝΤΡΟΥ

POYLYKLINIKI«Διαβάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις, τις απόψεις, τις αιτιάσεις και τα ερωτηματικά που τίθενται από όλους τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται ή παραθερίζουν και έχουν έλθει σε επαφή με τις υπηρεσίες του πολυϊατρείου στο νησί έχω να παραθέσω τα παρακάτω:
Πρώτα από όλα ως υπεύθυνη ακτινοπροστασίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του πολυϊατρείου και ως πρωτεργάτης της αδειοδότησής του θέλω να απαντήσω στον κ. Πράσσο πως βεβαίως η σφράγιση ενός αδειοδοτούμενου τμήματος είναι μια «ΑΔΙΚΗ» απόφαση μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

 
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόκτηση μιας τέτοιας άδειας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν τεχνηέντως εφευρίσκονται διάφορα εμπόδια. Εν προκειμένω, η έναρξη της αδειοδότησης πραγματοποιήθηκε το Μάιο 2011, με τη θετική απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην αίτηση μας για έκδοση άδειας σκοπιμότητας του συγκεκριμένου ακτινολογικού εργαστηρίου στο νησί. Στη συνέχεια καταλήξαμε να εκδοθεί το πιστοποιητικό καταλληλότητας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας χωρίς την παραμικρή παρατήρηση τον Ιούλιο 2012. Η τελική άδεια – παρότι αφορούσε μόνο μια τυπική υπογραφή- εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2012.

 
Υπ’ αυτές τις γραφειοκρατικές συνθήκες και γνωρίζοντας ο Ιατρικός Σύλλογος όλα τα παραπάνω, δε θα έπρεπε να προβεί σε καμιά ανάκληση υπάρχουσας άδειας για το πολυϊατρείο επειδή αποφάσισε να ελέγξει στο διάστημα που η τελική άδεια δεν είχε ακόμα καθαρογραφεί . Πολύ περισσότερο όταν κάτι τέτοιο δε συνέβη αλλά και δε συμβαίνει στη ναυαρχίδα των Κυκλάδων, στο νοσοκομείο της Σύρου -του οποίου η άδεια έχει λήξει από τον περασμένο Απρίλιο-. Όταν κάτι τέτοιο δε συνέβη αλλά και δε συμβαίνει στα κέντρα Υγείας της Μυκόνου, της Καρπάθου, της Ίου, της Ικαρίας όπου παρατηρείται κατάφορη καταστρατήγηση των Κανονισμών Ακτινοπροστασίας αφού η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μετά από επιτόπιο έλεγχο, δεν τα έκρινε ικανά ώστε να χορηγήσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας. Και όμως όλα τα προαναφερόμενα εργαστήρια λειτουργούν «με θράσος» αλλά και με την ανοχή όλων των υπευθύνων.

 
Μετά από όλα τα παραπάνω κ. Πράσσο ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τα περί «αδικίας και νομιμότητας» αλλά ακόμη και τα περί «Ευνομούμενης Ελληνικής Πολιτείας». Όσον αφορά για τη συνεισφορά του πολυϊατρείου, ορθώς αναφέρετε ότι «κρίνεται». Κρίνεται όμως θετικά από την πληθώρα των ανθρώπων που βοηθήθηκαν και που σχεδόν ακαριαία -μετά την σφράγιση- εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους σε όλους εκείνους τους ιατρούς, σε όλο εκείνο το παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που δεν περιμένει κάποιο «μισθό δημοσίου υπαλλήλου» αλλά που αγωνίζεται αγόγγυστα και εκτός συγκεκριμένου ωραρίου πολλές φορές να προσφέρει τις υπηρεσίες του που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.
Τελειώνοντας ενθυμούμενοι τον Ισοκράτη, όλοι οι Έλληνες πρέπει να ενστερνιστούμε τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου που αφορούν στη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να αντιληφθούμε, να πατάξουμε και όχι να υποθάλπουμε την άθλια δημόσια διοίκηση και τη διαφθορά του κράτους μας. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάταση και εκδίωξη του τέλματος στο οποίο έχουμε υποπέσει.
Με εκτίμηση
Ξυράφη Χ. Ειρήνη
Ακτινοφυσικός
Υπεύθυνη Ακτινοπροστασίας Ακτινολογικού Τμήματος Πολυϊατρείου».