Site icon Santonews

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΗΡΑΣ

ΑΡΘΡΟ- ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Γ. ΑΡΓΥΡΟΥ

 

 

  Έλαβα από τον διακεκριμένο Θηραίο γιατρό και επιτυχημένο άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, μια επιστολή που σπεύδω να δημοσιεύσω. Κάθε λόγος του, είναι απόσταγμα σκέψης. Δεν έχω να αντιτείνω τίποτα στα όσα περί διαδικασιών λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων, αναφέρει. Θα σταθώ μόνο στη φράση του “Δεν γνωρίζω τα αίτια του “καβγά” που κρύβεται πίσω από το θέμα”. Λοιπόν γιατρέ μου, εκεί είναι το ζήτημα. Η Σαντορίνη ταλανίζεται -το ξέρετε- από το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι αποφάσεις, σε τέτοια ζητήματα- ρισκάρω να εικάσω πως συμφωνείτε- δεν λαμβάνονται ούτε με οριακές πλειοψηφίες, ούτε με διαδικαστικούς τακτικισμούς. Λαμβάνονται, με ευρείες συναινέσεις . Και γιατρέ μου, έχω πει την ταπεινή άποψη: “Κλεισμένοι όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών στο Δημαρχείο και δεν θα βγεί κανείς, χωρίς τον λευκό καπνό της ομόφωνης απόφασης”. Αρκετά παίξαμε με το “αλλού” (στον τόπο διαχείρισης) και το “αλλιώς” (στην μέθοδο).

Και αν θέλετε την άποψή μου: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, έκανε το σωστό πράγμα, με τον εντελώς λάθος τρόπο. Και πιστέψτε με, τον τιμώ πολύ ως προσωπικότητα.

 

 

“Αγαπητέ κ. Πράσσο

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την αποχώρηση αρκετών μελών του από την διαδικασία, έξ αιτίας της “δήθεν” κακής συμπεριφοράς του προέδρου του, λόγω της πολύχρονης ασχολίας μου με την αυτοδιοίκηση και ως ένας πρόεδρος ΔΣ με πολυετείς θητείες, ας μου επιτραπούν τα παρακάτω:

1. Ο προσκαλών τη συνεδρίαση ( πρόεδρος ΔΣ – αντιπρόεδρος – πρώτος σε σταυρούς Δημ. Σύμβουλος ), έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την πρόσκληση, άρα και να αναβάλει τη συνεδρίαση ακόμη και πριν την έναρξή της.

2. Δεν μπορεί να διακόψει και να αναβάλει τη συνεδρίαση, όταν αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό το δικαίωμα περνάει πλέον στην δικαιοδοσία του ΔΣ και μόνο αυτό μπορεί με ψηφοφορία να αποφασίσει την διακοπή ή όχι της συνεδρίασης.

3. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συζήτηση θέματος που είναι γραμμένο στην Ημερήσια Διάταξη. Πριν την έναρξη της συζήτησής του ο πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να το αποσύρει και να αναβληθεί η συζήτησή του. Ο όποιοσδήποτε επιθυμεί την αναβολή του – ακόμη και ο Δήμαρχος- πρέπει να ζητήσει από τον πρόεδρο να το θέσει στην κρίση των μελών του Δημ. Συμβουλίου.

Εφόσον  έχει αναγγελθεί και έχει αρχίσει η συζήτηση κάποιου θέματος κανείς πλην του ΔΣ έχει το δικαίωμα απόσυρσης.

Δεν γνωρίζω τα αίτια του “καβγά” που κρύβεται πίσω από το θέμα και δεν παίρνω θέση αφού δεν το γνωρίζω. Ήθελα μόνο να καταθέσω την άποψή μου και την εμπειρία μου στα διαδικαστικά.

Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής είχαμε φτειάξει ένα πρότυπο κανονισμό στα πρότυπα του κανονισμού της Βουλής, με τη συμβολή μάλιστα του τότε προέδρου της Απόστολου Κακλαμάνη.

Αυτόν τον κανονισμό είχαν πάρει και πολλοί άλλοι Δήμοι, προτάθηκε μάλιστα ως κοινός κανονισμός από τον σύνδεσμο των προέδρων των Δημ. Συμβουλίων.

Τέλος για την ιστορία, 2 πρόεδροι του Δημ. Συμβουλίου Θήρας, έχουν “εκπαιδευθεί” στην Αγία Παρασκευή,( ο τότε πρόεδρος και σήμερα Δήμαρχος κ. Νίκος Ζώρζος και ο πρώην πρόεδρος κ. Άρης Χλωρίδης).

Με πολλή εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς.

Γιάννης Π. Αργυρός

Ιατρός Γυναικολόγος”.

Exit mobile version