ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ  Μετά τις καταγγελίες της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μαρίας Αργυρού για την υπόθεση της απασχόλησης ειδικευμένου σε χωματουργικές εργασίες, η «Santonews», συνέχισε το ρεπορτάζ, με δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το πιο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα στο νησί.

Κατ’ αρχήν στη διαχείριση των απορριμμάτων συμβαίνει στη Σαντορίνη περίπου ότι και στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εγκαλείται συνεχώς, από τα Ευρωπαϊκά όργανα. Υπάρχει όμως κι ένα ειδικότερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν άνθρωποι του Δήμου, ακόμα και γι αυτή τη στοιχειωδώς επαρκή διαχείριση, απαιτείται εξειδικευμένος χρήστης χωματουργικού μηχανήματος, με γνώση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο μοναδικός που βρέθηκε ήταν ο συγκεκριμένος, ο οποίος λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων δεν μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο δυναμικό του Δήμου. Επίσης η διαδικασία για την προκήρυξη σχετικής εργολαβίας, είναι χρονοβόρα και λόγω του επείγοντος της υπόθεσης (δεν μπορούσαν τα σκουπίδια να παραμένουν σε δημόσια θέα του καλοκαίρι) αποφασίστηκε να γίνουν κάποια πράγματα με περισσότερο ευέλικτο τρόπο.

Δηλαδή ο Δήμαρχος να ενημερώσει τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις για το πρόβλημα που ανέκυψε και στο όνομα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της εικόνας του νησιού, να ξεκινήσει άμεσα η διαχείριση, ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι διαδικασίες, είτε για την εντελώς νομότυπη απασχόληση του συγκεκριμένου χειριστή, είτε για την εξεύρεση άλλου εργαζομένου.

 

ΠΙΕΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

 

Σε ότι αφορά στην ελαφρόπετρα, δόθηκαν κι εκεί κάποιες εξηγήσεις. Ο έμπειρος χειριστής του χωματουργικού, γνωρίζοντας ότι έχει εμπορεύσιμη αξία, αντί να την αναμιγνύει με το υπόλοιπο χώμα ταφής των απορριμμάτων την κρατούσε χωριστά. Κάποια στιγμή, έθεσε το ζήτημα πιθανής πώλησής της, κάτι που θα μείωνε και το κόστος της απασχόλησης του. Όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, ο Δήμαρχος στην ενημέρωση έθεσε και αυτό το δεδομένο υπόψιν των επικεφαλής των παρατάξεων, χωρίς να προβεί κανείς σε κάποια κίνηση πώλησης.

Τα προβλήματα όμως παραμένουν και το δίλημμα είναι πιεστικό: μέχρι να λυθούν όλα τα διαδικαστικά προβλήματα ή θα ακολουθηθεί η πρωθύστερη διαδικασία μιας σύντομης ανοχής ή τα απορρίμματα θα πετάγονται ανεξέλεγκτα στο σημερινό χώρο. Δυστυχώς όμως, έχουμε καθυστερήσει δεκαετίες στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οπότε κάποια ζητήματα θα λύνονται είτε με πατέντες, είτε μια –αναπόδραστη πολλές φορές- διασταλτική ερμηνεία του νόμου. Δηλαδή μεταξύ δημόσιας υγείας και απόλυτης νομιμότητας.