ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

 

 

    «Ο κ. Χατζημάρκος, χωρίς πολιτική για την περιφέρεια, αναδεικνύει

και κάνει σημαία του με όρους λαϊκισμού το θέμα των δασικών χαρτών

 

Ανένδοτο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κήρυξε εδώ και μήνες ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκος (από κοντά και ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Ι. Βρούτσης), προκειμένου να προστατέψουν τα πατρογονικά των Νησιωτών, που τάχα δημεύονται με το ΠΔ 32/2016, κόντρα στον Ν. 998/1979, που όπως ισχυρίζεται τα προστάτευε. Καλεί δε τους δημάρχους της περιφέρειας να συγκαλέσουν έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια και να ετοιμάσουν κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης με στόχο …εκλογές τώρα.

Νομοθετήθηκε όμως κάτι νέο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών; Ο κ. Περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι το ΠΔ 32/2016 χαρακτηρίζει συλλήβδην τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ως δασικές, άρα δημόσιες και κατά συνέπεια μη μεταβιβάσιμες σύμφωνα με τον  Ν. 998/1979.

 

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το ΠΔ 32/2016 απλώς εξειδικεύει διατάξεις του Ν. 998/1979, δίνοντας οδηγίες για εφαρμογή κριτηρίων χαρακτηρισμού εκτάσεων όπως ο ίδιος νόμος προβλέπει.

 

Τι έχουμε λοιπόν; Ο Ν. 998/1979 ψηφίστηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 του συντάγματος του 1974. Τόσο το σύνταγμα όπως και ο Ν. 998/1979 συντάχτηκαν και ψηφίστηκαν από την παράταξη των κυρίων Χατζημάρκου και Βρούτση, την ΝΔ. Ο Ν. 998 τροποποιήθηκε αρκετές φορές από το 1979. Η τελευταία τροποποίηση από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έγινε με τον Ν. 4280/8-8-2014, με τον κ. Βρούτση  βουλευτή Κυκλάδων και υπουργό, τον δε κ. Χατζημάρκο εκλεγμένο ήδη Περιφερειάρχη στο Νότιο Αιγαίο. Δεν γνώριζαν αυτοί οι κύριοι τι θεσμοθετούσε η παράταξή τους, το κόμμα τους, που σχετιζόταν άμεσα με τα πατρογονικά των Ελλήνων πολιτών; Δεν γνώριζαν,

1) ότι ως δάσος νοείται το σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό; (άρθρο 3 παρ.1 Ν. 998)

2) ότι δασική είναι και η έκταση όταν η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά; (άρθρο 3 παρ.2 Ν. 998)

3) ότι ως δασικές εκτάσεις νοούνται και οι φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές που περικλείονται από  δάση ή άλλες δασικές εκτάσεις; (άρθρο 3 παρ.3 Ν. 998)

4) ότι οι χορτολιβαδικές επί ορεινών, ημιορεινών κλπ εδαφών με φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση, (καθώς και οι βραχώδεις), που δεν έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές, υπάγονται επίσης στις διατάξεις του 998/1979 και προστατεύονται; (άρθρο 3 παρ.5 Ν. 998)

 

Και αφού δεν το γνώριζαν το 2014, γιατί δεν ξαναδιαβάζουν τώρα τι ψήφιζαν τότε;

Με το ΠΔ 32/2016 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζονται επιστημονικά κριτήρια για την υπαγωγή εκτάσεων στις περιπτώσεις των παραγράφων 1, 2 και 5 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979. Καθορίζεται το μέγεθος της λόχμης (700 τ.μ.), η μορφή της βλάστησης (ξυλώδης, υψηλή ή θαμνώδης), η ύπαρξη ή όχι άγριας ζωής, οι εδαφολογικές συνθήκες (γόνιμο ή άγονο έδαφος επιδεκτικό ή μη καλλιέργειας),  οι κλιματολογικές συνθήκες (ύψος βροχής), ποια η αραιά ή μη συγκόμωση, καθώς και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, νόμιμες ή παράνομες.

 

Αδιάβαστοι λοιπόν οι άριστοι, ή μήπως διαβασμένοι, αλλά πονηρούληδες; Ψήφιζαν  δηλαδή νόμους, αλλά με το πελατειακό κράτος που λειτουργούσαν θα «έλυναν» δι’ ενεργειών τους κάθε πρόβλημα των πελατών, ιδιοκτητών γης. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, η παρένθεση δεν έκλεισε. Και την λύση θα την δώσει και σε αυτό το πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπήρχε όμως και ο επιμελέστερος. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, που με το αριθμ. 27639/11-5-2018 εφαρμοστικό έγγραφο θεώρησε ότι ήρθε η ώρα της εκδίκησης και τιμωρίας αυτών, που με την ψήφο τους  το 2015 έδιωξαν από το Μαξίμου τους ‘’νόμιμους’’ ιδιοκτήτες της χώρας. Ο συγκεκριμένος, παλιός υπάλληλος στην Περιφέρεια, αποφάσισε ότι τώρα που προχωρά η σύνταξη κτηματολογίου, δασικών χαρτών κλπ, τώρα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι εδώ και 10τίες προέβλεπε ο Ν. 998/1979 και δεν εφαρμόστηκε ή εφαρμόστηκε επιλεκτικά. Και έδωσε εντολή να εκφραστούν αντιρρήσεις για ό,τι χαρακτηρίζεται ή χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν ως χορτολιβαδικό, και να αποδοθεί ως δασικό, δηλαδή να δημευθεί από τον ιδεοληπτικό ΣΥΡΙΖΑ, κλπ κλπ.

 

 

Και στο μεταξύ, οι πρόθυμοι άρχισαν να συγκαλούν  τα δημοτικά Συμβούλια, που με σχέδιο Ψηφίσματος (σκονάκι αντιγραφής κατά Σαμαρά) της περιφέρειας, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα φτάσουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για το θέμα αυτό, κατόπιν της γνωστής παρέμβασης του κ. Βούτση, συγκαλείται στις 21 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Και τι ζητούν με το εν λόγω ψήφισμα από την κυβέρνηση με τα Α), Β), Γ), … ΣΤ) αιτήματά τους οι πρόθυμοι; Ζητούν να καταργηθούν από το άρθρο 3 του Ν. 998/79 οι παράγραφοι 2, 3, και 5α, δηλαδή ζητούν να αλλάξει ο δικός τους νόμος. Επιπλέον, στο σκονάκι, χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Χατζημάρκος υπαγορεύει να ψηφιστεί η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων προς διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς γης, επειδή «αποτελεί την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων» και το οικονομικό μέλλον των νησιών!

Είναι σαφές, επομένως, ότι ο κ. Χατζημάρκος δεν στρέφεται κατά του ΠΔ 32, αλλά ευθέως κατά του βασικού νόμου προστασίας των δασικών εκτάσεων της χώρας. Και βέβαια δεν ανακάλυψε ξαφνικά μετά από πέντε χρόνια θητείας τα όποια προβλήματα δημιουργεί ο νόμος αυτός στα νησιά μας. Ενόψει των εκλογών και ελλείψει κάθε πολιτικής για την περιφέρεια και τα νησιά, αναδεικνύει και κάνει σημαία του, με όρους άκρατου λαϊκισμού, ένα υπαρκτό θέμα δεκαετιών. Ένα θέμα που παύει σήμερα με τους δασικούς χάρτες να είναι αντικείμενο πελατειακών σχέσεων με αλά καρτ λύσεις για τους ευνοούμενους ιδιοκτήτες και αγοραστές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τροποποιήσεις στον Ν. 998/1979 στην κατεύθυνση, α) της προστασίας της ιδιοκτησίας όπως ήδη το έκανε με τον Ν. 4389/2016 και τον Ν. 4467/2017,  β) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας που είναι η προϋπόθεση οποιασδήποτε ανάπτυξης και γ) της αξιοποίησης των εδαφολογικών-γεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών για την δημιουργία και νέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με νέες ή και παλιές εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *