Site icon Santonews

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

  Για μιαν Ελλάδα ελεύθερη από πυρηνικά

Την ώρα που ενώ έχει στον ΟΗΕ τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων εδώ στην Ελλάδα ήδη εμφανίστηκαν δημοσιεύματα

 https://www.kathimerini.gr/opinion/561445405/tha-ypodechthoyn-pyrinika-opla-i-soyda-kai-o-araxos/?fbclid=IwAR3eSToa5fgbwf0eRb1_32jAux0eNyy-KCgplZKrBAf-qCFZYv6_Usuppt8

που προπαγανδίζουν την ανάγκη!!!  να ”φιλοξενήσουμε” τα αμερικανικά πυρηνικά στους χώρους που τα είχαμε και παλαιότερα (Άραξος και Σούδα)-

«Η βάση του Αράξου, στην οποία είχαν «φιλοξενηθεί» αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του νατοϊκού καταμερισμού βαρών (burden sharing) κατά την περίοδο 1978-2001, διαθέτει ήδη την απαιτούμενη υποδομή για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις στη Σούδα, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρότατη παρουσία, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στρατηγικά βομβαρδιστικά (τύπου BSpirit), όπως και πυρηνικά υποβρύχια.»

Γιατί όχι και στο Μαραθώνα; θα προσθέταμε.

Γιαυτό ο ελληνικός κλάδος της IPPNW (Νόμπελ Ειρήνης 1985) και o διεθνής οργανισμός «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» (UN ECOSOC Consultative Status NGO & ICAN Partner) αναπτύσσουν στην Ελλάδα την εκστρατεία #σώσετηνπόλη και απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους Δήμους της χώρας, να υποστηρίξουν την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ), η οποία τέθηκε σε διεθνή ισχύ στις 22 Ιανουαρίου 2021. Πιστεύουμε ότι ένας κόσμος χωρίς την πυρηνική απειλή είναι εφικτός καθώς ήδη 86 χώρες έχουν υπογράψει και από αυτές, οι 54 έχουν επικυρώσει την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων. 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες από την ICAN (Νόμπελ ειρήνης 2017) και το SIPRI, εν μέσω πανδημίας, οι 9 χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, ξόδεψαν 72,6 δις δολάρια το 2020, 1,4 δις δολάρια από το 2019, για να αυξήσουν ή να εξελίξουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Μια επίσης νέα μελέτη, δείχνει ότι σε περίπτωση μιας πυρηνικής σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, περίπου 91,5 εκατομύρια άνθρωποι θα είναι θύματα μέσα στις πρώτες ώρες, κυρίως στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ευρώπη.

Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην παγκόσμια κοινή προσπάθεια προστασίας της ανθρώπινης ζωής αλλά και κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη, που απειλείται από την πιθανότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων από μία ή περισσότερες από τις 9 συνολικά χώρες που διαθέτουν πάνω από 13.000 πυρηνικές κεφαλές.

Περισσότερες από 70 μεγάλες πόλεις έχουν ήδη υπογράψει, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Τορόντο, το Ναγκασάκι, η Γενεύη, το Σίδνεϋ κ.ά..

Στην Ελλάδα οι  Δήμοι που έχουν εκδώσει ψήφισμα υπέρ της ΣΑΠΟ είναι αυτοί του Αγίου Ευστρατίου, Αρχαίας Ολυμπίας,  Ανάφης και  Σικίνου, ενώ περιμένουμε απάντηση από τους δήμους Αθήνα, Πειραιά, Αιγάλεω. Αγίας Παρασκευής, Σαντορίνης κλπ 23, οι οποίοι είχαν στηρίξει μέσω της MAYORS FOR PEACE τη Συμφωνία και καλούνται να επαναβεβαιώσουν με νέα σύνθεση δημοτικού συμβουλίου τη θέση τους.

Παραμονές της Επετείου της Χιροσίμα στρεφόμεθα ξανά στους ενεργούς πολίτες και ζητάμε την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια. Δεν ξεχνάμε ότι μόνο χάρη στους μαζικούς αγώνες τα προηγούμενα πυρηνικά όπλα απομακρύνθηκαν, ενώ κανένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν κατασκευάστηκε όπως κάποτε σχεδιαζόταν.

Σας καλούμε να γίνετε μέρος αυτής της ιστορικής οικουμενικής στιγμής της ανθρωπότητας. Να αναλάβετε να γίνετε και εσείς πρεσβευτές της διεκδίκησης για ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά όπλα, όπως έχουν κάνει ήδη δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, και δεκάδες κράτη και κυβερνήσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά και η πιο ασθενής φαινομενικά φωνή, έχει μεγάλο ειδικό βάρος στην συνείδηση της ανθρωπότητας.

 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Exit mobile version