Site icon Santonews

Γάμος: Μια…οικοτεχνία που έγινε παγκόσμια τουριστική βιομηχανία

Η Σαντορίνη στους κορυφαίους προορισμούς

 

 

 

Ο γάμος της Ξένια Ντέλι με τον ζάπλουτο Αιγύπτιο Φατί Ραμπάχ Αλ- Σαρίφ, λέγεται πως κόστισε πάνω από 1.000.000 ευρώ

Ο γάμος, είναι μια …οικοτεχνία για τους… συμπράττοντες. Εκτός από νομικό και πνευματικό γεγονός, είναι επίσης κοινωνικοοικονομικό. Δεν αποτελεί μόνο υπόθεση του ζευγαριού ή της οικογένειας, αλλά υπόθεση ολόκληρου του περίγυρου. Από νωρίς, οι κοινωνίες φρόντιζαν να προσδίδουν πανηγυρική χροιά, στην επίσημη ένωση δύο ανθρώπων. Υπήρχαν εκδηλώσεις, δείπνα και γλέντια, ενώ υπήρχε και κοινή οικονομική συνεισφορά. Το έθιμο του “στρωσίματος του κρεβατιού”, τα δώρα στη νύφη και τον γαμπρό, είτε σε μετρητά είτε σε είδη, επιβιώνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η φράση “δανεικά ειν τα κούρταλα στο γάμο”, που απέκτησε παροιμιακή διάσταση, ήταν η θορυβώδης περιφορά των συγγενών στα σπίτια για να προικιστούν οι μελλόνυμφοι από συνεισφορές της κοινότητας, και θα ανταποδίδονταν σε αντίστοιχη περίπτωση του καθενός.

Όπως και να έχει, πάντα κινητοποιούσε μια σεβαστή οικονομική δραστηριότητα. Στο κοινωνικό επίπεδο, κύριο ρόλο έπαιζε η εστίαση και η διασκέδαση. Ρόλος επίσης και για τον τουρισμό, με επίκεντρο τον καθιερωμένο «μήνα του μέλιτος». Τις τελευταίες , λίγες, δεκαετίες όμως ο γαμήλιος τουρισμός, άρχισε σχεδόν να αυτονομείται, καθώς γιγαντωνόταν. Απέκτησε πρότυπα οργάνωσης, ιδεατούς προορισμούς, σεναριακή αρτιότητα και σκηνοθετικό μπούσουλα. Κυρίως δημιουργήθηκε μια στρατιά ειδικών και δομών, που συγκρότησαν μια δυναμική βιομηχανία.

 

 

Τα μεγέθη γίνονται ιλιγγιώδη

 

 

Όσον αφορά, στα οικονομικά μεγέθη;. Το περιοδικό Forbes, γράφει: «Σύμφωνα με  την έκθεση  Destination Wedding Global Market Report 2023 από την Research and Markets, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας γάμου αυξήθηκε κατά επτά δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ φέτος σε σύγκριση με το 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλμα από είκοσι ένα δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε είκοσι οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια φέτος».

Επίσης, μια ματιά στις εκτιμήσεις της Research and Markets, δείχνει πως η «βιομηχανία της ευτυχίας», δεν είναι μόνο ανθηρή, αλλά και με … μέλλον ανθόσπαρτο. Από τα 28.31 δις δολάρια (25 δις ευρώ) το 2023, η συνολική …προίκα, θα ξεπεράσει τα 78 δις δολάρια (71 δις ευρώ) το 2027. Τα στοιχεία που δείχνουν αυτήν την τάση, είναι εύγλωττα : « Η παγκόσμια αγορά γάμου προορισμού αυξήθηκε από 21,31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 28,31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 32,8%», αναφέρει η Research and Markets.

Όσο για τη Σαντορίνη;. Η επιτυχία της, έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που ήδη χαρακτηρίζεται «κλισέ». «Σχεδιάζετε γάμο αλλά θέλετε να αποφύγετε τα κλισέ; Οι γάμοι στο εξωτερικό γνωρίζουν μεγάλη άνθηση μεταξύ των ζευγαριών που επιλέγουν εξωτικές τοποθεσίες για την τελετή τους, όπως το Talloires στη Γαλλία, το ελληνικό νησί της Σαντορίνης, τα Φίτζι ή τη Μπόρα Μπόρα» γράφει το Frobes. Ταυτόχρονα, οι ανακηρύξεις του νησιού ως κορυφαίου γαμήλιου προορισμού, ως πλέον ρομαντικού προορισμού ή ιδανικού σκηνικού για προτάσεις γάμου, είναι τόσο συνηθισμένες, που σχεδόν δεν προξενούν εντύπωση πια.

Exit mobile version