ΓΑΜΟΣ AEGEAN-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΓΑΜΟΣ AEGEAN-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

 

διαπιστώνουμε με απογοήτευση, όχι μόνο τη διατήρηση πολύ υψηλών αεροπορικών ναύλων για τη γραμμή αυτή, όπως άλλωστε σας έχει επισημανθεί και από το Δήμο Θήρας, αλλά και το σημαντικό περιορισμό των δρομολογίων σας κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο

“Διαπιστώνουμε με απογοήτευση,  τη διατήρηση πολύ υψηλών αεροπορικών ναύλων  και το σημαντικό περιορισμό των δρομολογίων κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο”

Μια επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας (17 Σεπτεμβρίου) που κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται πως είχε σημαντική επίδραση στην απόφαση της Commission να βάλει στο μικροσκόπιο το δρομολόγιο Αθήνα- Θήρα. Όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, έσπευσε να βάλει «αστερίσκους» στην απόφαση συγχώνευσης Aegean-Ολυμπιακής , σημειώνοντας (σύμφωνα με Τα Νέα) πως πέντε δρομολόγια θα τεθούν υπό διαρκή παρακολούθηση για «την πιθανότητα να υπάρξει κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Aegean Airlines».

Ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας, είχε από καιρό διαβλέψει τις πιθανές στρεβλώσεις και σε επιστολή του προς την εταιρεία, έγραφε χαρακτηριστικά:  «Όπως μας έχει πληροφορήσει η Εταιρεία σας, η Σαντορίνη παραμένει η πλέον κερδοφόρος αεροπορική γραμμή, τοπικά αλλά και διεθνώς, με πληρότητα επιβατών των αεροσκαφών σας 95% περίπου όλο το έτος. Εντούτοις διαπιστώνουμε με απογοήτευση, όχι μόνο τη διατήρηση πολύ υψηλών αεροπορικών ναύλων για τη γραμμή αυτή, όπως άλλωστε σας έχει επισημανθεί και από το Δήμο Θήρας, αλλά και το σημαντικό περιορισμό των δρομολογίων σας κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και περεταίρω τον χρονικό περιορισμό της τουριστικής περιόδου».

 

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος

 

Αλλά το σημαντικότερο και μάλλον καθοριστικό τμήμα της επιστολής, είναι η τελευταία παράγραφος που αναφέρει:  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακαλείται επίσης όπως εξετάσει και μας ενημερώσει, εάν τα ίδια δεδομένα που αναφέρουμε στην παρούσα επιστολή μας, ευρίσκονται σε αρμονία με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκή ένωσης και ιδιαίτερα με τα άρθρα 101 και 102 της συνθήκης ΛΕΕ. (σ.σ είναι η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής ένωσης, γνωστή ως Συνθήκη της Λισσαβόνας).

Οι εξελίξεις δικαίωσαν την προνοητικότητα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, καθώς οι αστερίσκοι που τέθηκαν στο «γάμο των αιθέρων», αφορούν και στη Σαντορίνη, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα εταιρεία θα είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτική τόσο στην τιμολογιακή της πολιτική, όσο και στη συχνότητα των δρομολογίων.