Site icon Santonews

Γ. ΒΛΑΣΕΡΟΣ: Νοσοκομείο Σαντορίνης: Κινδυνεύει η υγεία των γιατρών;

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

 

 

 

Γιάννης Βλασερός -Γραμματέας του Τομέα νησιωτικών χώρων του ΠΑΣΟΚ
   Καρδιολόγος Διευθυντής -Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών»,

Η προβληματική δημόσια περίθαλψη βασικά συνδέεται με κίνδυνο της υγείας των πολιτών.

Στο  νοσοκοκομείο  όμως της Σαντορίνης  λόγω εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών φαίνεται ότι κινδυνεύει και η υγεία αυτών των ίδιων των γιατρών.

Αυτό πιστοποιεί  η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το νοσοκομείο της Σαντορίνης όπου αναφέρει ότι πέντε γιατροί τουνοσοκομείου, συγκεκριμένα ένας γυναικολόγος ,νευρολόγος,οδοντίατρος , αναισθησιολόγος και ένας ακτινολόγος  ασθένησαν κατά περιόδους καί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του κέντρου με προβλήματα πού προέκυψαν όπως αναφέρει  η ανακοίνωση από υπερκόπωση λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους ειδικά κατά την  διάρκεια των εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι οι γιατροί.υπέβαλαν αναφορά στον Εισαγγελέα Νάξου γιά την επικινδυνότητα των υπηρεσιών λόγω εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Η ψύχραιμη αντιμετώπιση των γεγονότων θα μπορούσε σαφώς να ενοχοποιήσει την υπερκόπωση σαν ένα εκτός των άλλων ισχυρό αιτιολογικό  παράγοντα νόσησης των συγκεκριμένων γιατρών.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης είναι σοβαρά υποστελεχωμένο.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 23 γιατρούς ενώ ξεκίνησε με την έναρξη της λειτουργίας  του  (πριν 2,5 χρόνια )  με 35 λόγω

παραιτήσεων καί έλλειψης ενδιαφέροντος διορισμού ιατρών στο νοσοκομείο αυτό.

Αυτό  είχε σαν αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η μονάδα τεχνητού νεφρού ,τα χειρουργεία να λειτουργούν μόνο για κάποια έκτακτα περιστατικά,να μην υπάρχει τμήμα αιμοδοσίας,

η ΜΑΦ (Μονάδα αυξημένης φροντίδας) να λειτουργεί με ένα γιατρό και να μην υπάρχει οφθαλμίατρος και ψυχίατρος καί

βέβαια να ευδοκιμούν οι κάθε είδους διακομιδές ασθενών  σε άλλα νοσοκομεία.

Έτσι οι εναπομείναντες γιατροί είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν σε υπερεντατική βάση και πολλές φορές να προσπαθούν εξουθενωμένοι από την πολύωρη και δύσκολη εργασία τους να αντιμετωπίζουν βαριά περιστατικά πράγμα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και για τον άρρωστο και για τον γιατρό.

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου πρέπει να δοθούν ειδικά  μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς τα οποία θα καλύπτουν τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης (υψηλά ενοίκια κλπ ) καί θα ικανοποιούν την εντατική καί τόσο υπεύθυνη εργασία τους.

Έτσι  θα πληρωθούν οι κενές θέσεις των μονάδων του Νοσοκομείου της Σαντορίνης η λειτουργία των οποίων  είναι απαραίτητη γιά να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των μονίμων κατοίκων  της ως  και των μυριάδων επισκεπτών της καί θα

εξασφαλισθούν υγιεινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του.

Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός Καρδιολόγος          Μέλος της ΚΠΕ καί υποψήφιος Βουλευτής  Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής”.

Exit mobile version