Site icon Santonews

Γ. Νομικός για Κρουαζιέρα και Όρμο Φηρών

Πρώτο μέρος της συνέντευξης του Προέδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας στον Santorini 106.4 fm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Γιώργος Νομικός παραχώρησε την πρώτη -τηλεφωνική- συνέντευξη από τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας. έδωσε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Προδιέγραψε με ευκρίνεια τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση του κρίσιμου για τη λειτουργία του νησιού Οργανισμού. Παρατίθεται το πρώτο τμήμα της συνέντευξης. Έχει απομαγνητοφωνηθεί ολόκληρη και θα αναρτηθεί σε θεματικές ενότητες.

Σωστά, εμείς λοιπόν από τότε που πληροφορηθήκαμε και τους πίνακες και τους αριθμούς σκαφών και επιβατών ήδη για το 2024 θα περιμένουμε 815 σκάφη και ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες επιβάτες.

 

Αυτές τις 63 μέρες προσπαθούμε να δώσουμε λύση και έχουμε μιλήσει όχι μόνο με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας αλλά έχουμε μιλήσει και με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας την κυρία Μαρία Δεληγιάννη. Και με τους δύο φορείς συζητάμε προκειμένου να βοηθήσουν αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες να ρυθμιστούν και να μην έχουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση επιβατών στις συγκεκριμένες ημέρες. Εκτός από αυτό να ξέρετε ότι για το 2025 εμείς δεσμευτήκαμε γιατί το είπα ξεκάθαρα.

 

Το 8.000 που υπήρχε, επανέρχεται. Και όχι μόνο 8.000 στο πρωί και άλλους 8.000 το απόγευμα όπως κάνανε.  8.000 ημερησίως. Το ποσοστό πληρότητας των σκαφών επειδή ζήτησα και τις πληρότητες των σκαφών του 23, από 75% που το είχαμε εμείς παλιότερα πηγαίνει στο 80%. Και το άλλο που θα κάνουμε είναι ότι στο Berth Allocation τα κριτήρια θα είναι περισσότερα αυστηρά και ένα από αυτό που θα εντάξουμε θα είναι και οι ώρες που θα έρχεται το κάθε σκάφος και θα μένει τουλάχιστον 10 ώρες γιατί αυτό το κριτήριο θα είναι σε ποιο πλοίο θα δoθεί προτεραιότητα.

 

 

Η πρώτη αντίδραση των ενδιαφερομένων της Κρουαζιέρας ποια ήταν ;.

 

Η κυρία Μαρία Περιγιάννη το δέχτηκε και η Ένωση  Εφοπλιστών το δεχτήκανε και μας είπαν επειδή το 2024 τα σχετήρια έχουν εκπλήσει, τα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί, θα προσπαθήσουν και οι βιοφορείς με οποιοδήποτε τρόπο να δώσουν λύση σε αυτές τις 63 ημέρες τις συγκεκριμένες που είναι πάνω από το όριο των 8.000 επισκεπτών. Κύριε Πρόεδρε ένα ακόμα ζήτημα που αφορά στη διαχείριση των αφίξεων έχει να κάνει με τον λεγόμενο ISPS code, τον κώδικα ασφαλείας δηλαδή.

 

 

 

Το προηγούμενο σχέδιο για τα προστατευτικά κιγκλιδώματα

Εκεί τόσα χρόνια και πελαγοδρομούμε αλλά και ανεβαίνουμε στα κάγκελα. Τι σκέφτεστε να κάνετε εσείς;.

 

 

Θα σας ενημερώσω. Για τον ISPS από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Το πρόβλημα που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχω προϋπολογισμό και δεν είναι λειτουργεί και το Τελεφερίκ, για να ανεβοκατεβαίνουμε εύκολα στον Όρμο Φηρών. Μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται όλες οι εργασίες και πιστεύω ότι αν όχι από το πρώτο σκάφος αλλά από το επόμενο, το δεύτερο ή το τρίτο θα λειτουργήσει το ISPS.

Έχουμε ξεκινήσει τη διαγράμμιση όπως επιβάλλεται από το σύστημα ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης. Έχει γίνει τροποποίηση. Δεν θα είναι το κάγκελο που αρχικά γνωρίζαμε και υπήρξαν, σωστά, οι αντιδράσεις.

 

Τώρα θα βάλουμε για κάθε ζώνη α, ζώνη β. Λιγότερα τα κάγκελα, λιγότερες πύλες για να μπορέσουμε να αντέξουμε και το θέμα της ασφαλείας με το security. Γιατί γνωρίζεται ότι για κάθε πύλη χρειάζονται 8 άτομα. Αν βάλω τέσσερις πύλες είναι 32 άτομα και  32 το δεύτερο οχτάωρο είναι 64 άτομα. Θα λάβετε λοιπόν τι μεγάλο κόστος είναι η φύλαξη.

 

 

 

Ναι, αλλά είναι και τα έσοδα που θα λάβετε κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή αν έχουμε 1. 300.000 επισκέπτες θα έχουμε και 1. 300.000 ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι ανταποδοτικά.

 

 

Είναι ανταποδοτικά και μακάρι να μην μπαίνουμε μέσα. Είναι το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόσουμε και θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε.

 

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου πείτε αισθητικά και χωροταξικά. Γιατί λέμε για κάγκελα και ο κόσμος, γι’ αυτό το είπα πριν, ανεβαίνει στα κάγκελα. Ο κόσμος που σχετίζεται, που αγαπά τον όρμο των Φηρών. Αισθητική επιβάρυνση θα υπάρχει, θα υπάρξουν οικίσκοι ασφαλείας και  πύλες;.

 

 

Αναγκαστικά τώρα, δεν μπορούμε   να κάνουμε πολλά πράγματα. Τα κάγκελα να ξέρετε ότι θα μειωθούν, από ό,τι βλέπω εγώ, σε ποσοστό… 20% θα είναι, δεν θα είναι το 100% κάγκελα στο λιμάνι.

 

Σε ποσοστό 20% υπολογίζω τις υποχρεωτικές πλέον κατασκευές που έπρεπε να κάνουμε. Άρα, οι χρήστες το έχουν δεχθεί, είμαστε σε συνεννόηση. Πιστεύω να μην υπάρχει καμία αντίδραση.

 

 

Μάλιστα. Συνεννοηθήκατε και με τους ανθρώπους εκεί στον όρμο των Φηρών;.

 

 

Ακριβώς, ακριβώς. Θα κάνουμε και διαγράμμιση και θα ορίσουμε τα σημεία που τα καταστήματα θα έχουν δικαίωμα, μέχρι που θα φτάσουν . Θα ξέρει ο καθένας τις υποχρεώσεις του .

 

 

 Κύριε Πρόεδρε, αυτές οι προδιαγραφές που μου αναφέρετε αυτή τη στιγμή, γίνονται αποδεκτές από την εθνική και από την διεθνή νομοθεσία;.

 

Ακριβώς. Θα σας πω ότι προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται προσεκτικοί στο περιβάλλον.

 

Υπάρχει το χρώμα της θάλασσας που είναι μπλε. Η ζώνη Α και η ζώνη Β θα είναι κίτρινη και μαύρη. Αναγκαστικά σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Τα κάγκελα, λοιπόν, για να δώσουμε λίγο χρώμα και να μην είναι αυτή η σκουριά και αυτή η κατάσταση που επικρατεί από τη στιγμή, θα τα βάψουμε ένα χρώμα κεραμιδί σύμφωνα με τις οδηγίες και τους ζωγράφους μας του κυρίου Χριστόφορου Ασιμή.

 

Να γνωρίζετε πάντως ότι αυτά τα κάγκελα είναι προσωρινή λύση για να μπορέσουμε να εισπράξουμε το ένα περιβάλλον το ευρώ. Γιατί το λιμενικό ταμείο διαχρονικά έχει ξοδέψει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ και δεν έχει εισπράξει ούτε σέντς.

 

Exit mobile version