ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ “ΑΝΑΛΑΜΠΗ” ΑΤΛΑΝΤΙΔΑΣ

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

Santorini_oye_canadaΈνα πρωτότυπο αφιέρωμα στη Σαντορίνη, κάνει το καναδικό ηλεκρονικό περιοδικό “Oye Times” στην τελευταία του έκδοση. “Στη Σαντορίνη, οι χωρικοί λένε ιστορίες για φαντάσματα. Οι ηλικιωμένοι, ρουφώντας το ούζο τους στις ταβέρνες λένε πως έχουν ακούσει τις μουσικές από τους αυλούς του Πάνα, ακόμα και το θρόϊσμα των οπλών του στα κλαδιά των πλατανιών”, γράφει με λυρική έξαρση ο συντάκτης, παραγνωρίζοντας μάλλον το γεγονός, πως στο νησί πλατάνια δεν υπάρχουν και πως ο Πάνας, έχει συνδεθεί με τα βουνά της Αρκαδίας. “Υπάρχει μια αίσθηση, πως κάτι μυστηριώδες έμεινε πίσω, μετά τη μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε τη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και έτσι δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τις δοξασίες των νησιωτών”, συνεχίζει.
Στο επόμενο κομμάτι, αναφέρεται στην περιγραφή του Lawrence Durrell που στο περίφημο βιβλίο του “Greek Islands” (Ελληνικά Νησιά), έγραφε για τη Σαντορίνη: “«Η πραγματικότητα είναι τόσο εκθαμβωτική που η πεζογραφία και η ποίηση, είναι πάντα αναγκασμένες να ασθμαίνουν πίσω της. Είναι ένα νησί πλούσιο σε μύθο, αλλά και σε τραγωδία”. Μια ακόμα μυθολογική ανακρίβεια του δημοσιεύματος, είναι ο ισχυρισμός ότι “το ηφαίστειο που κατέστρεψε το νησί ήταν γνωστό ως “σιδηρουργείο του Ηφαίστου”. Όπως αναφέρει όμως η μυθολογία, ο Ήφαιστος είχε το εργαστήριό του στη Λήμνο”.
Κατά τα άλλα πάντως, το ρεπορτάζ, είναι ακριβές όταν περιγράφει- και άλιστα με υμνητικό τρόπο- τη σύγχρονη Σαντορίνη. “Η αρχιτεκτονική της Θήρας είναι μοναδική”, σημειώνει χαρακτηριστικά: “Λόγω των απότομων πρανών και των απόκρημνων βράχων που συνθέτουν τα γεωολογικά χαρακτηριστικά, μερικές κατοικίες είναι υπόσκαφες, με τη στέγη ενός σπιτιού γίνεται αυλή ή ταράτσα του αποπάνω σπιτιού”. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στο κρασί και τα οινοποιεία του νησιού, ενώ τονίζει πως πρέπει όλοι οι επισκέπτες να κάνουν μια επίσκεψη στο Ακρωτήρι.

http://europeupclose.com/article/ghosts-legends-and-a-glimpse-of-atlantis-in-santorini/

http://www.oyetimes.com/lifestyle/travel/71640-ghosts-legends-and-a-glimpse-of-atlantis-in-santorini