Site icon Santonews

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: ερώτηση για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»

Την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» ζητάει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος έχει ως εξής:

«Τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης έχει προκαλέσει η μη ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου ”Sea Diamond” εδώ και 15 χρόνια ρυπαίνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και συνιστώντας απειλή για τη δημόσια υγεία. Στο εν λόγω ναυάγιο, που βρίσκεται σε περιοχή ΝATURA 2000, παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου που διαρρέουν. Η διάβρωση των υλικών του πλοίου οδηγεί σε έκλυση πολλών ακόμη επικίνδυνων ουσιών, όπως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Η ρύπανση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην υγεία των κατοίκων, οδηγεί σε οικολογική υποβάθμιση της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την ανέλκυση του ”Sea Diamond” έχει αναδείξει τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που υπάρχουν. Ωστόσο, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αποκαλύπτεται, με αφορμή και αυτό το ζήτημα, ότι η “πράσινη μετάβαση” που προωθείται από την ΕΕ αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και τις “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων και όχι την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στο αίτημα των κατοίκων για άμεση ολική ανέλκυση του ναυαγίου και για τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί;

– Στο γεγονός ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα μεγεθύνεται και η πλοιοκτήτρια εταιρεία συνεχίζει ανενόχλητη να ρυπαίνει;».

Exit mobile version