“ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ”

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΚΟΝΔΙΟΥ

 

 

 

 

Γ. Βακόνδιος- Πολιτευτής Κυκλάδων-Τομέας Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής της ΝΔ

“Αγαπητέ Πάνο,

Σε καμάρωσα χθες στην τηλεόραση να κάνεις δηλώσεις αν και από ότι φαίνεται υπάρχει πλέον (ευτυχώς) έλλειψη στολών 4XXL.

Σαν παλιός Λεοντιδέας σκέφτηκα να σου γράψω για να σου ευχηθώ για τις γιορτές και σαν λίγο μεγαλύτερός σου να σου δώσω και μία δύο συμβουλές.

Επειδή παίζεις τον ρόλο του υπουργού στον γνωστό θίασο θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι μία «κυβέρνηση» θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει τις ικανότητες της πρόβλεψης.

Έστω κι αν ο στόχος είναι η διατήρηση της «καρέκλας», η δυνατότητα πρόβλεψης είναι απαραίτητη.

Πρώτον διότι όταν τελειώσει η παράσταση του θιάσου, μπορεί τους πρωταγωνιστές να βρει καμία «στραβή» για επιμέρους ρόλους.

Π.χ. τέτοιος ρόλος είναι αυτός του εμπόρου όπλων.

Δεύτερον διότι το κοινό που παρακολουθεί την παράσταση πληρώνει εισιτήριο.

Και όταν συνειδητοποιήσει το πόσο ακριβό είναι το εισιτήριο μπορεί να κυνηγήσει τον θιασάρχη και τους συντελεστές της παράστασης.

Επειδή ίσως χρειάζονται παραδείγματα για να καταλάβεις τι σημαίνει πρόβλεψη, να σου δώσω ορισμένα..

Πρόβλεψη είναι όταν ένας επιχειρηματίας θεωρεί ότι η εμπλοκή συγγενικού και προσφιλούς του προσώπου ενδεχομένως αποτελεί κίνδυνο για την επιχείρησή του και βρίσκει μία άλλη λύση γι’ αυτόν, π.χ. χρηματοδοτεί την πορεία του σε άλλους χώρους μακριά από την επιχείρηση. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι το θέατρο, η πολιτική, κλπ.

Πρόβλεψη επίσης είναι όταν ένας επιχειρηματίας που ξεμένει από λεφτά βρίσκει εγκαίρως ένα βολικό τραπεζίτη να υπερεκτιμήσει ένα ακίνητο, το οποίο μετά το φορτώνει (ως collateral) στην τράπεζα και εξασφαλίζει ένα μεγάλο δάνειο.

Βλέπεις λοιπόν ότι η δυνατότητα πρόβλεψης είναι σημαντική.

Αν συμφωνούμε σε αυτό θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μεταφέρεις στην παρέα σου ότι όταν δεν μπορείς να βρεις λεφτά από πουθενά πρέπει να προβλέψεις ότι σύντομα θα έχεις μεγάλο πρόβλημα.

Όχι μόνο εσύ, αλλά και όσοι εξαρτώνται από σένα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα.

Σε μία χώρα που παραμένει εκτός αγορών και γύρω γύρω γίνεται του Κουτρούλη το πανηγύρι, προβλέπεται ότι θα έχει πρόβλημα.

Και ένας στρατάρχης σ’ αυτήν την χώρα, που είμαι σίγουρος ότι θα είχε προβλέψει τις εξελίξεις (τουλάχιστον) στη γειτονιά του, θα κατανοούσε ότι η χώρα του πιθανόν να χρειασθεί κεφάλαια για να στηρίξει αποτελεσματικότερα την άμυνά της.

Βλέπεις τι γίνεται;

O Τραμπ κλείνει το μάτι στον Ερντογάν αποσυρόμενος από την Συρία ενώ ταυτόχρονα ευνοεί το πυραυλικό εξοπλισμό της Τουρκίας.

Αντιθέτως η Ελλάδα «πουλάει» βάσεις στους Αμερικάνους αλλά αυτοί δεν «αγοράζουν».

Πιθανότατα να φταίει ο «άτσαλος» πωλητής.

Διότι όταν ο «πωλητής» βάζει πλάτη να «αγοράσουν» οι Αμερικάνοι φθηνότερα στα Σκόπια, μάλλον πάσχει από αυτό που λέγαμε. Τη δυνατότητα πρόβλεψης.

Και όταν δεν έχει προβλέψει να υπάρχει δυνατότητα το «ταμείο» να μπορεί να προσελκύσει νέο χρήμα, έστω και από τις αγορές, σύντομα θα έχει πρόβλημα.

Τέλος πάντων, νομίζω ότι παρασύρθηκα.

Επανέρχομαι στις ευχές. Σου εύχομαι επομένως καλές γιορτές, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία και βεβαίως σου εύχομαι να βρεις τη δύναμη στο άμεσο μέλλον να τηρήσεις έστω και για μία φορά τον λόγο σου.

Καλές γιορτές και πάλι.

Γιώργος Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *