Site icon Santonews

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

 

 

“Ένα ζεύγος γερόντων, ο Ευθύμιος και η Θεοδοσία Αναπλιώτη, αποφάσισαν περί το 1920 να διαθέσουν την περιουσία τους για έναν κοινωφελή σκοπό. Απλοϊκοί άνθρωποι ως ήταν, θεώρησαν πως θα ήταν καλό να δημιουργήσουν ένα νεκροταφείο στην Έξω Γωνιά Θήρας, καθώς αυτό που διέθετε το χωριό ήταν πολύ μικρό και δεν κάλυπτε τις ανάγκες.

 

Απευθύνθηκαν στον αείμνηστο π. Ιγνάτιο Κολιόπουλο , ο οποίος και διακονούσε την περίοδο αυτή ως τοποτηρητής του επισκοπικού θρόνου της Θήρας, και εκείνος τους πρότεινε να κατασκευάσουν ένα γηροκομείο. Στην πρόταση αυτή το ζεύγος Αναπλιώτη ανταπάντησε ότι τα διαθέσιμα χρήματα ήταν λίγα για ένα καλύψουν ένα τέτοιο έργο. Τότε, ο π. Ιγνάτιος τους αποκρίθηκε «αυτό δεν έχει σημασία. Εσείς θα σπείρετε το σπόρο και ο Θεός θα στείλει ανθρώπους να τον ποτίσουν για να γίνει δένδρο μεγάλο. Και μια μέρα κάτω από τον ίσκιο του θα ξεκουράζονται πολλοί, που θα σας μακαρίζουν. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό».

 

Ο λόγος του ήταν πειστικός και η πρότασή του έγινε αποδεκτή. Οι δύο σύζυγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν με δικές τους δαπάνες στην ίδρυση του Γηροκομείου και τον Ιούλιο του 1920 συγκροτήθηκε το πρώτο καταστατικό του. Από τότε και έως σήμερα έγιναν πολύ μικρές κτηριακές επεμβάσεις επί το αρχικού οικοδομήματος. Σήμερα με μεγάλη χαρά σας ομολογώ ότι το ανακαινιστικό και κοινωνικό έργο που έχει επιτελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δε θα ήταν παράτολμο αν το χαρακτηρίζαμε ως εκ των μεγαλυτέρων για το νησί μας κατά τα τελευταία εκατό έτη.

 

Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλους αυτούς, οι οποίοι συμβάλουν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου. Με τις ευχές μας για το άγιο Δωδεκαήμερο επιθυμούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για τη συνολική αποπληρωμή του τεράστιου αυτού έργου”.

Exit mobile version