Site icon Santonews

 «Εξοργιστικές καθυστερήσεις και απαξίωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

“Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους της Σαμοθράκης και των υπόλοιπων νησιών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα από τη μία τον εμπαιγμό τους και από την άλλη την απαξίωση και τον ευτελισμό του μέτρου, το οποίο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να συμβάλει στην ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας και της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαν επισημάνει με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, σε ότι αφορά στο νησί της Σαμοθράκης, οι οποίες τότε άγγιζαν τους 8 μήνες.

 

 

Τρεις μήνες αργότερα το μόνο που διαπίστωσαν οι κάτοικοι του νησιού είναι τον εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης, αφού διαπίστωσαν ότι στα τέλη Αυγούστου 2022 έγιναν επιλέξιμα και πληρώθηκαν τα εισιτήρια μόνο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2021! Για τα εισιτήρια του έτους 2022 δεν υπάρχει ακόμα δυνατότητα επιλεξιμότητας, παρά τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, γεγονός που επαναφέρει τις καθυστερήσεις στους 8 και πλέον μήνες. Το ίδιο ισχύει και για την απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα του οποίου η απόδοση επίσης εκκρεμεί από τις αρχές του έτους.

 

Οι πρωτοφανείς και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις σημερινές συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για τους κατοίκους της Σαμοθράκης. Ταυτόχρονα ταυτίζονται με την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

Επειδή η απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις των νησιών θα επέφερε μια ελάφρυνση στους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς τους εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων, των ακτοπλοϊκών, των τροφίμων, των πρώτων υλών, των ειδών πρώτης ανάγκης κ.λ.π.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο σημειώνονται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ώστε το μέτρο να οδηγείται σε απαξίωση;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να λάβουν άμεσα την επιδότηση που δικαιούνται για καύσιμα και εισιτήρια;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία”.

Exit mobile version