ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τ. Κουίκ στη Σαντορίνη

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Τ. Κουίκ στη Σαντορίνη

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

«ΣΕ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟY, ΜΕ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ»

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη δραματική και απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο νησί της Σαντορίνης, στον τομέα της Υγείας. Και μιλάμε για ένα νησί που είναι ένα από τα παγκόσμια κοσμήματα του ελληνικού Τουρισμού και το οποίο – μαζί με τους επιβάτες που βγαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια – φιλοξενεί πάνω από 4.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Από τη μία ένα καινούριο Νοσοκομείο που χτίστηκε πριν μερικά χρόνια και παραμένει «στοιχειωμένο» ελλείψει των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία του. Και από την άλλη, ένα Κέντρο Υγείας, εξαθλιωμένο, διαλυμένο, το οποίο δεν μπορεί να παίξει ούτε το ρόλο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με κείμενο που απεστάλη στο λογαριασμό του Τέρενς Κουίκ από τη 15η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Οίας:

«Το Κέντρο Υγείας Θήρας βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Ελλάδα του 2013. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο (2) αγροτικούς γιατρούς που δουλεύουν στα όρια τους και δεν ξέρουν που να πρωτοπάνε.

Πολύ σύντομα θα εξαντληθούν φάρμακα, ενέσιμα και υλικά καθημερινής ανάγκης. Το καρδιολογικό έχει ανάγκη από ένα βελτιωμένο μηχάνημα υπερήχων. Ο ανελκυστήρας μεταφοράς ασθενών δεν λειτουργεί. Χρειάζονται Καρδιογράφος, Οξύμετρα, Γεννήτρια οξυγόνου, Σεντόνια, Κουβέρτες, Μαξιλάρια.

Επείγον όμως, είναι και το ζήτημα της άμεσης επίλυσης του θέματος του νέου Νοσοκομείου. Για να λειτουργήσει, αρχικά, το Νοσοκομείο θα χρειαστούν συνολικά 4.500.000 ευρώ, δηλαδή 2.500.000 ευρώ επιπλέον από τα 2.000.000 ευρώ που δίνει το κράτος για το Κ.Υ. Θήρας. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει το αεροπλανάκι, δωρεά του ιδρύματος Νομικού, που αυτή τη στιγμή μεταφέρει όλους τους ασθενείς, χωρίς να πληρώνεται από κανέναν.

Η υπόθεση του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών (Στουρνάρας) αφού έχει εγκριθεί από το υπουργείο».

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προσληφθούν επιπλέον αγροτικοί ιατροί στο Κέντρο Υγείας Θήρας; Θα καλύψετε ΠΡΟΤΟΥ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ τις ανάγκες της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε φάρμακα, ενέσιμα και υλικά καθημερινής ανάγκης (σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια);», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αγορά βελτιωμένου μηχανήματος υπερήχων, καρδιογράφου, οξυμέτρων και γεννήτριας οξυγόνου, την επιδιόρθωση του ανελκυστήρα, αλλά και την άμεση έγκριση εκ μέρους ΥΠΟΙΚ της έναρξης λειτουργίας του Νοσοκομείου, με την εκταμίευση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: «Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ»

κ. Υπουργέ,

Στην Ερώτηση που σας καταθέτω, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη δραματική και απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί στο νησί της Σαντορίνης, στον τομέα της Υγείας. Και μιλάμε για ένα νησί που είναι ένα από τα παγκόσμια κοσμήματα του ελληνικού Τουρισμού και το οποίο – μαζί με τους επιβάτες που βγαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια – φιλοξενεί πάνω από 4.000.000 επισκέπτες το χρόνο.

Από τη μία πλευρά ένα καινούριο Νοσοκομείο που χτίστηκε πριν μερικά χρόνια και παραμένει «στοιχειωμένο» ελλείψει των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία του.

Και από την άλλη, ένα Κέντρο Υγείας, εξαθλιωμένο, διαλυμένο, το οποίο δεν μπορεί να παίξει ούτε το ρόλο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών.

Σας παραθέτω το κείμενο το οποίο μου απεστάλη στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από τη 15η Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Οίας, οι οποίοι αυτά που καταγράφουν είναι αποτέλεσμα ενημέρωσης που είχαν από τα στελέχη του Κ.Υ. της Θηράς.

Αφιερώστε κ. Υπουργέ, λιγότερο από πέντε λεπτά για να αντιληφθείτε τα εγκλήματα που γίνονται και στο χώρο της Υγείας από τα μνημόνια που υπηρετείτε:

«Το Κέντρο Υγείας Θήρας βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία στην Ελλάδα του 2013.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο (2) αγροτικούς γιατρούς που δουλεύουν στα όρια τους και δεν ξέρουν που να πρωτοπάνε.

Πολύ σύντομα θα εξαντληθούν φάρμακα, ενέσιμα και υλικά καθημερινής ανάγκης.

Το καρδιολογικό έχει ανάγκη από ένα βελτιωμένο μηχάνημα υπερήχων.

Το κράτος αδυνατεί να παρέχει υπηρεσίες και πρέπει εμείς να δώσουμε τη λύση σαν κοινωνία και να δώσουμε μια ανάσα στο Κ.Υ. για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Επιπλέον ανάγκες του Κ.Υ. Θήρας: Ο ανελκυστήρας του Κέντρου είναι χαλασμένος και δεν μπορούν να μεταφέρει τους ασθενείς στο πάνω όροφο.

Χρειάζονται Καρδιογράφος, Οξύμετρα, Γεννήτρια οξυγόνου, Σεντόνια, Κουβέρτες, Μαξιλάρια.

Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Κ.Υ. Θήρας, τα επείγοντα περιστατικά πολλές φορές εμποδίζουν τον αγροτικό γιατρό να έρθει στην Οία και η Διοίκηση αδυνατεί να βγάλει εφικτό πρόγραμμα.

Τα προβλήματα του Κ.Υ. Θήρας έχουν σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένουμε ανταπόκριση. Ειπώθηκε ότι πρέπει να γίνουν μηνύσεις κατά του κράτους για την κακή λειτουργιά του Κ.Υ. Θήρας. Αναφέρθηκε το παράδειγμα του Δημάρχου Τήνου, που με αφορμή την παραίτηση 2 γιατρών του Κ.Υ. της Τήνου, οι οποίοι έκαναν λόγο για κίνδυνο της ζωής των κάτοικων του νησιού εξ αιτίας του εξαθλιωμένου συστήματος της υγείας, έκανε μήνυση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Το επιχείρημα ήταν ότι το κράτος με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των κάτοικων.

Τα οικονομικά του Κ.Υ. Θήρας έχουν ως εξής: 2.000.000 ευρώ καλύπτει ο προϋπολογισμός του κράτους και ο Δήμος επικουρικά πληρώνει τα υπόλοιπα. Τις παροχές, περά των απαραιτήτων που καλύπτει το κράτος, τις παρέχει το ίδρυμα Λουλάς και Ευαγγέλου Νομικού μέσω του τελεφερίκ. Έτσι δίνονται επιπλέον 65.000 ευρώ. Αυτά συμπληρώνονται από 5.000-6.000 από εισφορές μελών και δωρεές πολιτών με αποτέλεσμα κάπου 70.000-71.000 ευρώ ετησίως να δίνονται τελικά από τον Σύλλογο στήριξης του Κ.Υ. Θήρας, Πρόεδρος του όποιου είναι η κα Πετείνη.

Την οικονομική διαχείριση του Κ.Υ. την έχουν αποκλειστικά το επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με τα τμήματα του Κ.Υ. Ο Διευθυντής και μονό αυτός, έχει δικαίωμα να καλύπτει όλα τα αιτήματα, ακόμα και για νερό.

Μας εξήγησαν αναλυτικά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους λιγοστούς γιατρούς και νοσηλευτές για να σωθούν ζωές από έναν «Σταθμό Πρώτων Βοηθειών», όπως μας είπαν πως θα έπρεπε να λέγεται το Κ.Υ. Θήρας.

Σε αυτό το σημείο συζητήθηκε το επείγον της άμεσης επίλυσης του θέματος του νέου Νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο πρέπει να ανοίξει για τους πολίτες του νησιού και να λειτούργει σαν στολίδι και για τους επισκέπτες αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμό.

Για να λειτουργήσει, αρχικά, το Νοσοκομείο θα χρειαστούν συνολικά 4.500.000 ευρώ, δηλαδή 2.500.000 ευρώ επιπλέον από τα 2.000.000 ευρώ που δίνει το κράτος για το Κ.Υ. Θήρας. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να συνεισφέρει το αεροπλανάκι, δωρεά του ιδρύματος Νομικού, που αυτή τη στιγμή μεταφέρει όλους τους ασθενείς, χωρίς να πληρώνεται από κανέναν.

Ειπώθηκε ότι ο Δήμαρχος Θήρας πρέπει να καλέσει παλλαϊκό συλλαλητήριο και να το κάνει πρώτο θέμα παντού σε υπηρεσίες και ΜΜΕ ώστε μαζί με τους κατοίκους του νησιού να πιέσουν για να ανοίξει το νέο Νοσοκομείο. Αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Είναι κλειστό ένα έτοιμο νοσοκομείο ενώ οι κάτοικοι υποφέρουν από την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Η υπόθεση του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή είναι στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών (Στουρνάρας) αφού έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας (Γεωργιάδης). Έχουν στα χεριά τους μια πρόταση με αρκετό ρεαλισμό και μένει να βάλει την υπογραφή του το κράτος. Φαίνεται, όμως, ότι το κράτος έχει άλλη αντίληψη. Άρα ρολό παίζει το πόσο αποφασισμένος είναι ο Δήμαρχος και η κοινωνία μας ώστε στο επόμενο 6αμηνο που απομένει για τις εκλογές, να πιέσουμε για το σημαντικό θέμα της Υγείας στον τόπο μας.

Σε οικονομική έρευνα που έγινε, αναφέρθηκε ότι το Νοσοκομείο μπορεί να είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση και να φέρει και θεματικό τουρισμό.

Ακούσαμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν αφήνουν το Νοσοκομείο να λειτουργήσει. Έχει όμως δυναμική κι αν λειτουργήσει σαν επιχείρηση, που θα τη διαχειριστεί ο κατάλληλα καταρτισμένος επιστήμονας, θα γίνει πρότυπο Νοσοκομείο.

Αντί λοιπόν το κράτος να κοιτάζει να δώσει το Νοσοκομείο σε ιδιώτη, μπορεί να το διαχειριστεί το ίδιο το δημόσιο σαν ιδιώτης. Μπορεί να μην είναι εύκολο και οι πιθανότητες να καταντήσει κρατικοδίαιτο είναι υπαρκτές, αλλά στο χέρι μας είναι.

Θα λειτουργεί ως δευτεροβάθμια περίθαλψη και με στοχευόμενα έσοδα από τον τουρισμό που εξασφαλίζει μεγάλα πόσα. Η διαχείριση θα έχει μια δυσκολία εξαιτίας της παρέμβασης του δημόσιου τομέα.

Με την ίδρυση τοπικής Α.Ε.Μ.Υ. σε συνεργασία με τον Δήμο θα διασφαλίσουμε τη διαχείριση, που αυτή τη στιγμή την έχει το Νοσοκομείο Σύρου. Νομικά έχει εξασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο και έχουν καταλήξει στη μορφή οι νομικές ομάδες.

Στο νησί υπάρχουν ανάγκες σε πολλές ομάδες πολιτών. Οι αιμοκαθαρούμενοι του τόπου μας έκαναν Σύλλογο και προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα για τα φάρμακά τους.

Το κόστος για τα 16 άτομα νεφροπαθών είναι 10.000 ευρώ το μήνα. Στο καινούριο Νοσοκομείο υπάρχει τέτοια μονάδα και δεν μπορεί να λειτουργήσει!

Στο κτίριο του παλιού Επαρχείου στεγάζεται ο σύλλογος υποστήριξης του Κ.Υ. Θήρας και κάθε Τέταρτη 18:00 – 20:00 θα συγκεντρώνεται η ομάδα βοήθειας.

Μπορεί ο καθένας μας να πάρει πληροφορίες για τις ανάγκες του Κ.Υ. επικοινωνώντας με τον Σύλλογο Στήριξης ή πηγαίνοντας στο ίδιο το Κ.Υ. ώστε να ενημερωθεί από τον πρόεδρο του, κ Γιάννη Λαμπράκη.

Πρέπει, λοιπόν, όλοι να στηρίξουμε το Κ.Υ. Θήρας αυτή την στιγμή που χρειάζεται βοήθεια και ο απώτερος σκοπός όλων μας να είναι η άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου. Αν γραφτούμε όλοι στο Σύλλογο Στήριξης του Κ.Υ. Θήρας (το πόσο είναι 10 ευρώ), θα προσφέρουμε μια σημαντική βοήθεια».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προσληφθούν επιπλέον αγροτικοί ιατροί στο Κέντρο Υγείας Θήρας; Θα καλύψετε τις κενές θέσεις σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Θα καλύψετε ΠΡΟΤΟΥ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ τις ανάγκες της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε φάρμακα, ενέσιμα και υλικά καθημερινής ανάγκης (σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια);

Θα προχωρήσετε στην αγορά βελτιωμένου μηχανήματος υπερήχων, καρδιογράφου, οξυμέτρων και γεννήτριας οξυγόνου ώστε το Κ.Υ. Θήρας να εξοπλιστεί με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία;

Θα προχωρήσετε στην επιδιόρθωση του ανελκυστήρα ώστε οι ασθενείς να έχουν δικαίωμα ανάβασης στον 1ο όροφο;

Ποιος ο λόγος μη έγκρισης και μη εκταμίευσης των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κ. Στουρνάρα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας; Κατανοείτε ότι η συγκεκριμένη Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να είναι μια πολύ επικερδής επιχείρηση και να φέρει θεματικό τουρισμό;

Θα κάνετε αποδεκτή την πρόταση του Δημάρχου και των κατοίκων της Θήρας για τη διαχείριση του Νοσοκομείου;

Ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες για το θάνατο έστω και ενός αιμοκαθαρούμενου και όχι μόνο, λόγω της μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί;

Από τον κατάλογο των θυμάτων των μνημονιακών Κυβερνήσεων δεν εξαιρούνται και δεν λησμονούνται οι 3.500 αυτόχειρες συμπατριώτες μας. Πόσα ακόμη θύματα άμεσα ή έμμεσα θα θρηνήσει ο τόπος μας, στο βωμό της μνημονιακής αδιαλλαξίας;

Γνωρίζετε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο; Κατανοείτε ότι παραβιάζεται το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ”.